Κοιτάμε Μπροστά: Να μπει ένα οριστικό τέλος στις απόπειρες δημιουργίας λατομείου γρανίτη στο Λαϊλιά Σερρών

«Να μπει ένα οριστικό τέλος στις απόπειρες δημιουργίας λατομείου γρανίτη στο Λαϊλιά Σερρών» αυτά αναφέρει με ανακοίνωσή της, η παράταξη Κοιτάμε Μπροστά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων η περιφερειακή παράταξη σημειώνει: «Η παράταξη Κοιτάμε Μπροστά, μέσω των περιφερειακών συμβούλων της Λάζαρου Τόσκα και Δήμητρας Θωμά που συμμετέχουν ως μέλη της Επιτροπής, θα καταψηφίσουν το αίτημα, βασιζόμενοι στους διαρκείς αγώνες της τοπικής κοινωνίας ενάντια στην προοπτική ίδρυσης μιας επικίνδυνης δραστηριότητας σε δημόσια δασική έκταση, εμβαδού 99.935,00 τ.μ., εντός περιοχής «Natura 2000», στα όρη Βροντούς – Λαϊλιάς, στη θέση «Χέρσο» της τοπικής κοινότητας Αχλαδοχωρίου, σε υψόμετρο 1050 μέτρων περίπου μέσα στο δάσος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης

Από το 1991 καταγράφονται απόπειρες του ίδιου επιχειρηματία για ίδρυση λατομείου γρανίτη στη συγκεκριμένη θέση του Λαϊλιά Σερρών, παρά τις επισημάνσεις ειδικών για την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης δραστηριότητας λόγω ραδιενεργών υλικών. Το θέμα επανέρχεται με νέο αίτημά του στην Επ. Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 30 Αυγούστου.

Η παράταξη Κοιτάμε Μπροστά, μέσω των περιφερειακών συμβούλων της Λάζαρου Τόσκα και Δήμητρας Θωμά, που συμμετέχουν ως μέλη της Επιτροπής, θα καταψηφίσουν το αίτημα, βασιζόμενοι στους διαρκείς αγώνες της τοπικής κοινωνίας ενάντια στην προοπτική ίδρυσης μιας επικίνδυνης δραστηριότητας σε δημόσια δασική έκταση, εμβαδού 99.935,00 τ.μ., εντός περιοχής «Natura 2000», στα όρη Βροντούς – Λαϊλιάς, στη θέση «Χέρσο» της τοπικής κοινότητας Αχλαδοχωρίου, σε υψόμετρο 1050 μέτρων περίπου μέσα στο δάσος.

Η περιοχή βρίσκεται σε απόσταση 1.800 μ. από τον Σφαγνώνα Λαϊλιά που κηρύχθηκε ως διατηρητέο Μνημείο της φύσης, 2.000μ από το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά, ενώ περιλαμβάνεται στην λεκάνη απορροής του χειμάρρου Κρουσοβίτη, από τον οποίο υδρεύονται οι οικισμοί Αχλαδοχώρι και Καπνόφυτο. Ο γρανίτης είναι από την φύση του ραδιενεργό υλικό. Η εξόρυξη του θα εντείνει τα ποσοστά ραδιενέργειας. Υπάρχουν σχετικές μελέτες, όπως και αρνητικές τοποθετήσεις από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων / Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής – Ομάδα Ραδονίου και από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κ. Μακεδονίας.

Και ενώ η καταψήφιση του συγκεκριμένου θέματος φαινόταν ομόφωνη, μετά και από την αρνητική εισήγηση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος της Π.Ε. Σερρών, πληροφορηθήκαμε από τον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο των Σερρών την ύπαρξη θετικής γνωμοδότησης από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφερειας Κ. Μακεδονίας, η οποία δεν έχει περιληφθεί στα υλικά της συνεδρίασης.

Καλούμε λοιπόν και τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής και κυρίως τα προερχόμενα από την παράταξη της πλειοψηφίας, να λάβουν υπόψη τους την κατακραυγή που έχει ξεσηκωθεί τοπικά και να καταψηφίσουν.

Κοινοποίηση