Πανηγύρισε η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες (Φωτογραφίες & Βίντεο)

Πιστοί  κάθε ηλικίας επισκέφθηκαν το πρωί της Κυριακής 29 Αυγούστου την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, που πανηγύριζε. Την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεος.

Παρόντες ήταν επίσης, η Υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή, ο βουλευτής ΝΔ Σερρών Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σερρών Λευτέρης Αβραμάκης, ο βουλευτής Ελληνικής Λύσης Σερρών Κώστας Μπούμπας, ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σερρών Βασίλης Κατιρτζόγλου και η πρώην Υφ. Εθνικής Αμύνας Μαρία Κόλλια Τσαρουχά.

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, ήταν στολισμένη και υποδέχθηκε με μεγαλοπρέπεια τους πιστούς. Η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, είναι η παλαιότερη της Μακεδονίας.

Χάρη στη δουλειά της Ηγουμένης και των μοναχών, το έργο που γίνεται είναι θεάρεστο, είναι ένα έργο που θα μείνει στην ιστορία.

Η Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών κτίστηκε το 1270 και αποτελεί ένα εκπληκτικής ομορφιάς μνημείο της Βυζαντινής τέχνης. Βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων περίπου βορειοανατολικά της πόλης των Σερρών.

Ο κεντρικός ναός είναι λιθόκτιστος και υπάρχουν πολλές βυζαντινές τοιχογραφίες. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και χρονολογείται από το 1804.

Από το 1986 εγκαταστάθηκε στη μονή γυναικεία αδελφότητα, που σε συνεργασία με τη 12η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας έχει αναλάβει το έργο της συντήρησης και αναστήλωσης της μονής.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2010, η μονή χτυπήθηκε από πυρκαγιά που κατέστρεψε το αρχονταρίκι, το παλιό εκθετήριο, την τράπεζα, το μαγειρείο, τον ξενώνα και τους αποθηκευτικούς χώρους, προκαλώντας συνολικά ζημιές αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ.

9 Μαρτίου 2021 ανακοινώθηκε από τον Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα σειρά εργασιών στην Ιερά Μονή που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες μόλις ολοκληρωθούν και οι νέες παρεμβάσεις μας θα αποκτήσει την εικόνα και τη λειτουργικότητα που πρέπει να έχει ένα τόσο σημαντικό στοιχείο της συλλογικής κληρονομιάς μας, ένας κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος», είχε τονίσει ο κ. Τζιτζικώστας.

Κοινοποίηση