Αβραμάκης, Γιαννούλης, Φάμελλος και 13 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να απορριφθεί το αίτημα λειτουργίας Λατομείου στο Λαϊλιά


Με ερώτησή τους στη Βουλή 16 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν πρωτοβουλίας των Βουλευτών Σερρών, Λευτέρη Αβραμάκη, Α΄ Θεσσαλονίκης, Χρήστου Γιαννούλη και του τομεάρχη Περιβάλλοντος Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου, ζητούν να απορριφθεί το αίτημα έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων Λατομείου Γρανίτη, σε δημόσια δασική έκταση, εμβαδού 99.935,00 τ.μ., εντός ΝΑTURA 2000 «Όρη Βροντούς – Λαϊλιάς» GR1260007, στη θέση «Χέρσο» της Τ.Κ. Αχλαδοχωρίου της Δ.Ε. Αχλαδοχωρίου, του Δήμου Σιντικής, Π.Ε. Σερρών προστατεύοντας πρώτα από όλα το περιβάλλον και τους ανθρώπους αυτής της προστατευόμενης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι δύο φορές στο παρελθόν απορρίφθηκε σχετικό αίτημα του ενδιαφερόμενου επιχειρηματία λόγω της συλλογικής αντίθεσης της τοπικής κοινωνίας και των πολιτικών οργάνων τους. Υποστηρίζουν ότι η λειτουργία λατομείου στην καρδιά ενός από τους πιο σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου του Νομού και παράλληλα ενός σημαντικού προστατευόμενου οικοσυστήματος NATURA 2000 θα έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στους ανθρώπους της ευρύτερης περιοχής. Την πλήρη και καθολική αντίθεσή τους στη λειτουργία λατομείου γρανίτη στην περιοχή πέρα από την τοπική κοινωνία έχουν ήδη καταστήσει σαφή με αποφάσεις τους ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών και ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σερρών, ενώ αρνητική είναι η γνωμοδότηση και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Οι Βουλευτές που συνυπογράφουν την ερώτηση είναι οι: Αλεξιάδης Τρύφων, Αμανατίδης Γιάννης, Αναγνωστοπούλου Σία, Βαρδάκης Σωκράτης, Κασιμάτη Νίνα, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Μάρκου Κώστας, Παπαδόπουλος Σάκης, Πέρκα Πέτη, Πούλου Γιώτα, Ραγκούσης Γιάννης και Σκούφα Μπέττυ.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Τον προηγούμενο μήνα διαβιβάστηκε από το Υπουργείο προς όλους τους αρμόδιους φορείς για γνωμοδότηση η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σχετικά με την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων Λατομείου Γρανίτη, σε δημόσια δασική έκταση, εμβαδού 99.935,00 τ.μ., εντός ΝΑTURA 2000 «Όρη Βροντούς – Λαϊλιάς» GR1260007, στη θέση «Χέρσο» της Τ.Κ. Αχλαδοχωρίου της Δ.Ε. Αχλαδοχωρίου, του Δήμου Σιντικής, Π.Ε. Σερρών με ΠΕΤ 2106556828. Με την γνωστοποίηση της ανωτέρω διαδικαστικής ενέργειας, νόμιμης προϋπόθεσης για την αδειοδότηση της λειτουργίας λατομείου, υπήρξε σχεδόν άμεση η αντίδραση των πολιτών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και η διατράνωση της αντίθεσής τους στην λειτουργία λατομείου στην καρδιά ενός από τους πιο σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου του Νομού και παράλληλα ενός σημαντικού προστατευόμενου οικοσυστήματος NATURA 2000.
Αλυσιδωτή ήταν η αντίδραση, αφού την αντίθεσή τους στην αδειοδότηση του έργου αυτού δήλωσαν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών. Λίγες εβδομάδες μετά ακολούθησε και η αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα του Τμήματος Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, ενός από τους φορείς που υποχρεούνται να γνωμοδοτήσουν επί της κοινοποιηθείσας σε αυτούς Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πριν από την έκδοση ή μη Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Όπως αναφέρει ρητά στο απορριπτικό σκεπτικό της η γνωμοδότηση της ανωτέρω Διεύθυνσης: «….είναι γνωστό (πως) ο γρανίτης είναι από την φύση του ραδιενεργό υλικό και το λατομείο γρανίτη βρίσκεται σε απόσταση 1.800 μ. από τον Σφαγνώνα Λαϊλιά, που κηρύχθηκε ως διατηρητέο Μνημείο της φύσης, 300 μ. από τα βόρεια όρια του δημοσίου δάσους Λαϊλιά, 2.000μ από το Χιονοδρομικό Κέντρο Λαϊλιά, ακριβώς κάτω από τον βράχο της Κατίγκως. Επιπλέον, η συγκεκριμένη θέση περιλαμβάνεται στην λεκάνη απορροής του χειμάρρου Κρουσοβίτη, από τον οποίο υδρεύονται το Αχλαδοχώρι και Καπνόφυτο».
Δύο φορές κατά το παρελθόν (1991, 2007) ο ίδιος ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας επιχείρησε να υλοποιήσει το σχέδιο του για την ίδια λατομική θέση. Και τις δύο η τοπική κοινωνία – πολίτες και πολιτικά όργανα (δημοτικό/νομαρχιακό συμβούλιο Σερρών), το αρνήθηκαν. Τώρα γιατί επανέρχεται;
Η τοπική κοινωνία, λοιπόν, τόσο με τη μορφή κινήματος, όσο και δια των αντιπροσωπευτικών της θεσμών, αλλά και ειδικών υπηρεσιών του κράτους έχει δηλώσει την σαφέστατη αντίθεσή της στην περιβαλλοντική αδειοδότηση της λειτουργίας λατομείου στο Λαϊλιά, δεδομένων τόσο του χαρακτήρα της περιοχής, όσο και των σοβαρότατων επιπτώσεων που θα έχει ένα τέτοιο έργο στο φυσικό περιβάλλον και στις ζωές των πολιτών. Είναι, λοιπόν, δεδομένο πως ένα τέτοιο έργο θα προκαλέσει σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση στην περιοχή, ενώ θα υποβαθμίσει περαιτέρω σοβαρά και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.
ΕΠΕΙΔΗ η τοπική κοινωνία αντιδρά σθεναρά στην υλοποίηση ενός τέτοιου έργου.
ΕΠΕΙΔΗ η Διεύθυνση Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για την περιβαλλοντική αδειοδότηση λειτουργίας λατομείου στο Λαϊλιά.
ΕΠΕΙΔΗ το προς αδειοδότηση έργο έχει χωροθετηθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου του Νομού Σερρών.
ΕΠΕΙΔΗ το έργο αυτό θα προκαλέσει σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος
ΕΠΕΙΔΗ το έργο αυτό θα προκαλέσει σοβαρή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Προτίθεται να σεβαστεί την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και των αντιπροσωπευτικών θεσμών της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, επιστημονικών φορέων και αρμόδιων ειδικών υπηρεσιών και να απορρίψει το αίτημα έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων Λατομείου Γρανίτη, σε δημόσια δασική έκταση, εμβαδού 99.935,00 τ.μ., εντός ΝΑTURA 2000 «Όρη Βροντούς – Λαιλιάς» GR1260007, στη θέση «Χέρσο» της Τ.Κ. Αχλαδοχωρίου της Δ.Ε. Αχλαδοχωρίου, του Δήμου Σιντικής, Π.Ε. Σερρών προστατεύοντας πρώτα από όλα το περιβάλλον και τους ανθρώπους αυτής της προστατευόμενης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας;».

Κοινοποίηση