Σερρών Θεολόγος: «Ο Θεός μας, Θεός των θαυμασίων και των ανελπίστων»

Με ιεροπρέπεια εορτάσθηκε και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης η πανσεβάσμιος ανάμνηση του θείου Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου. Επίκεντρο της μεγάλης θεομητορικής εορτής, υπήρξε ο ιστορικός Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Σερρών, πλησίον του οποίου ευρίσκεται το σεπτό ενδιαίτημα της Αειπαρθένου Μαρίας, το ιερό Παρεκκλήσιο της «Κυρίας των Αγγέλων», το οποίο καθιερώθηκε προ οκταετίας (7-9-2013), από τον Σεβ. Ποιμενάρχη της κατά Σέρρας και Νιγρίτα Εκκλησίας κ. Θεολόγο, για την εξυπηρέτηση των ηυξημένων λειτουργικών αναγκών των ενοριτών του ως είρηται ιερού Ναού και πανηγυρίζει κατ έτος την ημέρα αυτή. Κατ’ ευλογημένη επίσης συγκυρία, τελείται σήμερον και η ανάμνηση της λαμπράς ημέρας των εγκαινίων του πανσέπτου σκηνώματος της «Κυρίας των Αγγέλων», στο οποίο αποθησαυρίζεται το ακριβές αντίγραφο της θαυματοβρύτου εικόνος της «Μεγαλόχαρης» της Τήνου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, χοροστάτησε, σήμερα, Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021, στην ιερά ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού, ευλόγησε την εόρτια αρτοκλασία και ομίλησε επικαίρως προς το φιλοπάρθενο εκκλησίασμα, για την φιλόστοργη παρουσία και σκέπη της Παναγίας στην ζωή και τον προσωπικό πνευματικό μας αγώνα. Μεταξύ άλλων ο Σεβ. ανέφερε, «Μας εσύναξε και πάλιν, αγαπητοί μου αδελφοί, η Υπεραγία Θεοτόκος στον οίκον Της, για να εορτάσουμε, στην αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους, την θείαν ανάμνησιν του ιερού Γενεσίου Της.

Οι σεπτοί γεννήτορες της Παναγίας, οι δίκαιοι Ιωακείμ και Άννα, αντιμετώπισαν τον βαρύτατο πειρασμό της ατεκνίας τους, που αποτελούσε όχι μόνον κοινωνικό στίγμα και όνειδος, αλλά και αποδοκιμασία Θεού για τους Ισραηλίτες, αφού τα άτεκνα ζευγάρια ήταν αδύνατον να γεννήσουν τον υπό των προφητών προσδοκώμενο Μεσσία του Ισραηλιτικού λαού, με πίστη, υπομονή και ελπίδα στον Θεό. Οι μακάριοι εκείνοι θεοπάτορες επλήθυναν καθημερινώς τις προσευχές τους, καλλιεργούσαν αγογγύστως την υψοποιό ταπείνωση, πολλαπλασίασαν τις ελεημοσύνες και νηστείες, αφέθησαν με απόλυτη εμπιστοσύνη και απλότητα μικρού παιδιού στο έλεος του Θεού. Και ο παντοδύναμος Θεός των ανελπίστων τους εχάρισε τέκνον. Και τι τέκνον! Τέκνον παρακλήσεως του κόσμου ολοκλήρου, αναιρετικόν της φθοράς και του θανάτου, θυγάτριον ποθεινότατον, αγιώτατον, ευγενέστατον, την Υπεραγία Θεοτόκο, την αγιωτάτη Μητέρα του Θεού του Υψίστου.

Η Υπεραγία Θεοτόκος κατέστη η κλίμακα η νοητή, δια της οποίας κατέβη ο Θεός στον κόσμο, ο λογικός Παράδεισος, μέσα στον οποίο ο ίδιος ο Θεός περιπολεύει, ο ηγιασμένος ναός του Υψίστου, το εργαστήριο της θεώσεως της ανθρωπίνης φύσεως, η αληθής Μητέρα του Θεού και Μητέρα όλων μας. Τούτο είναι το συγκλονιστικό μήνυμα της σημερινής θεομητορικής εορτής. Μήνυμα δυνατό, παρακλητικό, επίκαιρο. Η πίστη στο έλεος και την αγάπη του Θεού, ξεκλειδώνει το θαύμα στην ζωή μας. Υπεράνω της ζωής μας, ευρίσκεται η πανσθενουργός πρόνοιά Του, η οποία εκδηλώνεται με τρόπους θαυμαστούς, ξένους στην ιδική μας αντίληψη και λογική, που γεμίζουν την ψυχή μας με αισθήματα χαράς, ελπίδος και ευγνωμοσύνης προς Εκείνον, που είναι κατά την υμνολογική αναφορά της εορτής, ο Θεός των θαυμασίων και των ανελπίστων».

Τέλος, ο Σεβ. επικαλέσθηκε πατρικώς την κραταιά θεομητορική προστασία και σκέπη τόσο στον τέως προϊστάμενο του ιερού Ναού, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιορδάνη Θεμελίδη και στον προσφάτως κατασταθέντα Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δαυΐδ Σταυρινό, ο οποίος μαζί με τους καλούς του συνεργάτες εργάζονται για τον συνεχή εσωτερικό και εξωτερικό ευπρεπισμό του ιερού Ναού, όσο και στον ευλαβή λαό του Θεού, για την ιδιαιτέρως συγκινητική συμμετοχή του στην πανήγυρη της «Κυρίας των Αγγέλων», γεγονός που αποδεικνύει την αγάπη του προς την Εκκλησία και την φιλόστοργη Μητέρα Παναγία.

Κοινοποίηση