Π. Χαραλαμπίδου: «Στις καλένδες η αντικατάσταση των ξύλινων γεφυριών στην Κοιλάδα»


Της Παρθένας Χαραλαμπίδου
Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος

Αίολη και ανερμάτιστη η προφορική απάντηση του Δημάρχου Σερρών κ. Αλέξανδρου Χρυσάφη στην ερώτηση που καταθέσαμε έξι Δημοτικοί Σύμβουλοι στη συνεδρίαση της Τετάρτης 8 Σεπτεμβρίου.
Η ερώτηση αφορά την αντικατάσταση της ξύλινης γέφυρας που έδινε πρόσβαση στην άλλη πλευρά της χωμάτινης λίμνης στο «τέλος» της κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων και η οποία καταστράφηκε στην πλημμύρα της 21 ης Ιουνίου 2020.

Ο Δήμαρχος βιάστηκε να απαντήσει λέγοντας ουσιαστικά… τίποτα! Χωρίς να διαφαίνεται στην προφορική απάντηση, η βούληση να κατασκευαστεί η γέφυρα, και χωρίς να θέσει έστω κάποιο χρονοδιάγραμμα, «πέταξε» το «μπαλάκι» σε άλλες υπηρεσίες.
Παρ’ όλα αυτά θα αναμένουμε την γραπτή απάντησή του.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Σέρρες, 8 Σεπτεμβρίου 2021
Προς: Δήμαρχο Σερρών κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη
Διά του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλη Κατιρτζόγλου
Κοιν.: 1. Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο
2. Αντιδήμαρχο Έργων – Υποδομών, Πολιτικής Προστασίας – Παλαϊκής Άμυνας και Πολεοδομίας κ. Γιώργο Νυχτοπάτη
3. Δασαρχείο Σερρών

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Αιμίλιο Λιούσα, που ανήκει σε μια ομάδα Σερραίων περιπατητών μας εξέφρασε την αγωνία της ομάδας σε ότι αφορά στις πεζογέφυρες στην κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων και ιδιαιτέρως την πεζογέφυρα που βρισκόταν στη χωμάτινη λίμνη, καθώς μετά την καταστροφή της δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στην απέναντι όχθη. Παρακάτω σας παραθέτουμε την επιστολή του και στη συνέχεια καταθέτουμε τις ερωτήσεις μας στις οποίες θα θέλαμε την έγγραφη απάντησή σας.
«Είμαστε ομάδα Σερραίων περιπατητών, η οποία ήδη αριθμεί 2.200 μέλη, έχει μεγάλη δυναμική και ονομασία «Σέρρες – Περιπατητές» στο facebook.

Αναδεικνύουμε την Σερραϊκή φύση, τα περιπατητικά και ορειβατικά μονοπάτια και οργανώνουμε εκδηλώσεις. Προτείνουμε, παρεμβαίνουμε, ζητούμε όσα θεωρούμε δίκαια, λογικά και αναγκαία και αναλαμβάνουμε εθελοντικές δράσεις.

Μετά την καταστροφική πλημμύρα της 21ης Ιουνίου 2020 δυστυχώς δεν αποκαταστάθηκε και δεν ανακατασκευάσθηκε καμία από τις ξύλινες πεζογέφυρες, οι οποίες καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Εμάς, ως ομάδα περιπατητών, εκείνη, η οποία μας ενδιαφέρει απολύτως είναι η καταστραφείσα ξύλινη πεζογέφυρα, η οποία βρισκόταν στο –για κάποιους- υποτιθέμενο «τέλος» της κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων, στο τέλος του χωματόδρομου και αμέσως πριν την λίμνη, την οποία θεωρούμε κομβικής σημασίας.

Η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων ΔΕΝ τελειώνει στην λίμνη και φυσικά μεγάλη μερίδα περιπατητών δεν σταματά εκεί, αφού από εκεί και πέρα αρχίζουν τα ωραιότερα και ομορφότερα μονοπάτια και συνεχίζει την πορεία της, είτε προς την Χρυσοπηγή είτε προς τον Ελαιώνα. Είναι κρίμα και άδικο για έναν περιπατητή να «αναγκάζεται» να διακόψει την πορεία του λόγω της έλλειψης γέφυρας σε κομβικό σημείο. Στο σημείο εκείνο ΠΑΝΤΟΤΕ υπήρχε ξύλινη πεζογέφυρα (αρχικά παραπλεύρως από το υπάρχον εκεί κιόσκι και κατόπιν τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια στο σημείο, όπου και καταστράφηκε από την πλημμύρα), αφού όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές την θεωρούσαν απαραίτητη.

Πλέον των ανωτέρω, όλο αυτό το χρονικό διάστημα της πανδημίας, η αναγκαιότητας αυτής της συγκεκριμένης πεζογέφυρας αποδείχθηκε περίτρανα, αφού αυτή ήταν εκείνη, η οποία μπορούσε να αποσυμφορήσει τον συνωστισμό – συγχρωτισμό, ο οποίος εκ των πραγμάτων πήρε μεγάλες διαστάσεις στην αγαπημένη μας κοιλάδα, δίδοντας διέξοδο στα παραπέρα μονοπάτια.

Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα την αναγκαιότητα της συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής με το Δασαρχείο καθώς και της μελέτης που πρέπει να προηγηθεί, όμως ήδη έχουν περάσει δεκαπέντε μήνες χωρίς να έχει γίνει τίποτε προς αυτή την κατεύθυνση. Αν υπάρχει πραγματική βούληση, όλα μπορούν να γίνουν εύκολα και γρήγορα. Όλες οι γέφυρες που καταστράφηκαν εξυπηρετούσαν καταστάσεις.

Θα είναι κρίμα, αναπολώντας το παρελθόν, να λέμε μετά από χρόνια την φράση «κάποτε στην κοιλάδα υπήρχαν πεζογέφυρες, αλλά μετά την καταστροφή τους κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για την ανακατασκευή τους».

Εμείς, οι Σερραίοι περιπατητές θεωρούμε ότι η κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων ΔΕΝ τελειώνει στην λίμνη. ΖΗΤΟΥΜΕ καινούργια και ασφαλή πεζογέφυρα.
Τολμήστε και κάντε το πράξη.

Με τιμή
Από την διαχείριση της ομάδας
Αιμίλιος Λιούσας – Δικηγόρος»

Σε συνέχεια των παραπάνω συμμεριζόμενοι την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης της συγκεκριμένης γέφυρας θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε τα εξής:
1. Έχετε την πολιτική βούληση να αντικαταστήσετε την πεζογέφυρα που καταστράφηκε στη πλημμύρα της 21 ης Ιουνίου 2020 και εάν ναι σε ποιες ενέργειες έχετε προχωρήσει έως σήμερα;
2. Υπάρχει δυνατότητα ο Δήμος να κατασκευάσει άμεσα την πεζογέφυρα που καταστράφηκε πριν 15 μήνες στο ίδιο ή σε άλλο σημείο το οποίο θα εξυπηρετεί τη διάσχιση της λίμνης με ασφάλεια;
3. Εάν το σημείο κατασκευής της πεζογέφυρας είναι στην αρμοδιότητα του Δασαρχείου Σερρών, έχετε πρόθεση να υπογράψετε προγραμματική σύμβαση με το Δασαρχείο και να αναλάβει ο Δήμος Σερρών τα έξοδα και την κατασκευή της πεζογέφυρας καθώς γνωρίζουμε ότι το δασαρχείο πιθανόν να μην μπορεί να αναλάβει την κατασκευή;
4. Μπορείτε να μας περιγράψετε το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;

Οι ερωτώντες
Παρθένα Χαραλαμπίδου – Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος
Αντώνης Γεωργούλας – Επικεφαλής «Διάβαση Πεζών»
Θεόδωρος Αραμπατζής – Επικεφαλής «Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων»
Γιώργος Δούκας – Δημοτικός Σύμβουλος «Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων»
Βασίλης Παπαβασιλείου – Δημοτικός Σύμβουλος «Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων»
Παντελής Χράπας – Δημοτικός Σύμβουλος «Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων»

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •