Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη βόλτα με τον σκύλο μας;


Η καθημερινή βόλτα του σκύλου σας είναι πολύ σημαντική υπόθεση, τόσο γιατί προσφέρει απίστευτη χαρά στο κατοικίδιο σας, όσο και γιατί είναι μια ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί.

Οι βόλτες μπορεί να διαφέρουν, μπορεί να είναι μια βόλτα με το αμάξι, όπως μια εκδρομούλα παρέα με τον αγαπημένο σας τετράποδο φίλο ή μπορεί να είναι στο κοντινότερο πάρκο της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχετε προετοιμαστεί σωστά και να έχετε προετοιμάσει και τον σκύλο σας για αυτή την διαδικασία.

Ανάλογα την ράτσα, την προσωπικότητα και τα φυσικά χαρακτηριστικά κάθε σκύλος διαφέρει και αντιμετωπίζει διαφορετικά την καθημερινή έξοδο.

Βόλτα στο πάρκο

Η βόλτα στο πάρκο δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο ακούγεται.
Ένας σκύλος που είναι πολλές ώρες κλεισμένος μέσα σε ένα διαμέρισμα ή από την φύση του πολύ δραστήριος και γεμάτος ενέργεια, ίσως είναι ανυπάκουος κατά την διάρκεια της βόλτας. Η αίσθηση της ελευθερίας μπορεί να τον κάνουν άτακτο, να τραβάει το λουρί του ή εάν τον αφήσετε χωρίς λουρί να χαθεί.

Πολλά σκυλάκια έχουν ανάγκη από συχνές βόλτες, μεγάλους περίπατους – ίσως και σε απόμερα μέρη- και σωστή εκπαίδευση. Ένας εκπαιδευμένος σκύλος είναι σαφώς πιο υπάκουος με ή χωρίς λουρί. Η σωστή εκπαίδευση του σκύλου θα τον βοηθήσει να είναι σωστός και μη επιθετικός προς τα άλλα σκυλιά που θα συναντήσει, θα σας ακούει και θα έρχεται όταν το καλείται. Επίσης δεν θα διατρέχει τον κίνδυνο να φάει κάτι που μπορεί να είναι κακό για την υγεία του.

Στην βόλτα σας στο κοντινότερο πάρκο ή την εξοχή, πρέπει να έχετε μαζί σας ένα δοχείο για νερό για να μην πάθει υπερθερμία τις ζεστές μέρες, σακουλάκια για τα απορρίμματά του και το λουρί του. Η σωστή κοινωνικοποίηση και γνωριμία με το περιβάλλον θα βοηθήσουν τον σκύλο σας να νιώθει άνετα με τα άλλα σκυλιά αλλά και τους ανθρώπους. Ο σκύλος που κοινωνικοποιείται από νεαρή ηλικία δεν γίνεται φοβικός.

Υπάρχουν αρκετές ράτσες σκυλιών που από την φύση τους είναι πιο οξύθυμα και υπερπροστατευτικά, ή απλά δεν αντιδρούν φιλικά με τους ξένους. Μπορεί να κυνηγήσουν αμάξια ή να γαυγίζουν ασταμάτητα. Σε τέτοιες περιπτώσεις οφείλετε να πάρετε τις σωστές προφυλάξεις ώστε η βόλτα να μην γίνει επικίνδυνο σπορ τόσο για τον σκύλο όσο και για τους άλλους ανθρώπους.

Εάν πάλι έχετε πολλά σκυλάκια – τέσσερα πέντε – , δεν είναι εφικτό να τα βγάλετε όλα μαζί για βόλτα. Επιλέξτε να κάντε τις καθημερινές βόλτες σε δυάδες και ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία τους. Δεν θα θέλατε να πάτε βόλτα με τρία μεγαλόσωμα Ντόμπερμαν με οξύθυμο χαρακτήρα.

Μετά την επιστροφή σας από την βόλτα σας σε εξωτερικό χώρο, καθαρίστε τα πέλματα του ζώου σας με πανάκι ή αφρό για στεγνό καθάρισμα. Έτσι δεν θα μεταφέρει τα μικρόβια από έξω μέσα στο σπίτι. Εάν βρεθείτε σε χώρο με πολλά σκυλιά, ελέγξτε το σκυλάκια σας για τυχόν παράσιτα και έντομα.

Τέλος, εάν έχετε ένα κουτάβι, πριν τις πρώτες του βόλτες εμβολιάστε το ώστε να μην διατρέξει κίνδυνο υγείας από αρρώστιες που έχουν άλλα σκυλιά. Ενημερωθείτε και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Βόλτα με το αμάξι

Το σκυλάκι σας είναι ένα μέλος της οικογένειάς σας και φυσικά δεν είναι εύκολο να το αποχωριστείτε όταν φεύγετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Υπάρχει φυσικά και η λύση του ξενοδοχείου σκύλων. Αλλά όταν κάνετε εκδρομές και ταξίδια με το αυτοκίνητο μπορείτε να έχετε μαζί σας και τον τετράποδο φίλος σας. Έτσι και αλλιώς είναι σπουδαίο να κάνετε πράγματα μαζί, να αποκτάτε κοινές εμπειρίες και να γνωρίζετε νέα μέρη.

Οι βόλτες με το αμάξι μπορεί να είναι και υποχρεωτικές όπως για παράδειγμα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.
Υπάρχουν μερικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε όταν έχετε το σκυλάκι στο αμάξι, που θα εξασφαλίσουν τόσο την ασφάλεια του σκυλιού όσο και την δική σας.

Σύμφωνα με την νομοθεσία ο σκύλος πρέπει να μεταφέρεται είτε σε ειδικό κουτί είτε να δένεται με ειδικό λουρί / ζώνη στο αμάξι. Φυσικά και τα σκυλάκια απολαμβάνουν περισσότερο να είναι ελεύθερα και να βγάζουν τις μουσούδες τους έξω από το παράθυρο, αλλά αυτό δεν είναι ασφαλές.

Όταν κάνετε μεγάλες αποστάσεις με το αμάξι χρειάζεται να κάνετε και μερικές στάσεις, απαραίτητες για νερό ή για να κάνει την ανάγκη του. Προμηθευτείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό για το αμάξι όπως λουριά ή κλουβιά, αδιάβροχο υπόστρωμα και κεσεδάκι για νερό.

Μην ταΐσετε τον σκύλο σας με μεγάλη ποσότητα πριν την αναχώρηση σας διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνει εμετό.

Οι βόλτες είναι η καλύτερη στιγμή του σκύλου κατά την διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να εκτονωθεί, να τρέξει, να παίξει και να γνωρίσει καινούργιους φίλους. Αφιερώστε τον κατάλληλο χρόνο στην βόλτα χωρίς να απαιτεί αγγαρεία για εσάς. Όταν απολαμβάνετε εσείς κάτι θα το απολαύσει και ο σκύλος σας.

Το άρθρο έχει επιμεληθεί η ομάδα του Allaboutpets.gr ενός blog αποκλειστικά για κατοικίδια, ευχαριστούμε το Infonews24.gr για την άψογη συνεργασία, εδώ μπορείτε να διαβάζετε όλα μας τα άρθρα και συμβουλές για τους μικρούς μας αγαπημένους φίλους!

Κοινοποίηση