Σέρρες: Το μήνυμα του Στ. Πέτσα για τους εμβολιασμούς- Η ερώτηση που τον έφερε σε… δύσκολη θέση (Βίντεο)


Η αντιμετώπιση της πανδημίας και η στενότερη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης –μέσα από στοχευμένες δράσεις και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες– για τη διάδοση του μηνύματος του εμβολιασμού στην τοπική κοινωνία, καθώς και οι θεσμικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες στον χώρο της Αυτοδιοίκησης –μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών– με πρώτο και βασικό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, στις Σέρρες, με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και φορείς της περιοχής.

Πρώτος σταθμός του κ. Πέτσα ήταν η Αντιπεριφέρεια, όπου και συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Σερρών, κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο. Ακολούθησε συνάντηση με τον Δήμαρχο Σερρών, κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη και ευρεία σύσκεψη στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, μέλη της ιατρικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπροσώπους της εκκλησίας, μέλη του φαρμακευτικού συλλόγου, καθώς και φορείς του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου.

Ο κ. Πέτσας τόνισε τη σημασία της επιτάχυνσης του μαζικού εμβολιασμού, προκειμένου να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας που συστήνουν οι ειδικοί και στάθηκε ιδιαίτερα στην παρουσία των κινητών μονάδων εμβολιασμού του ΕΟΔΥ και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. «Το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας, προκειμένου να θωρακίσουμε την υγεία μας, τους οικείους μας και το κοινωνικό σύνολο», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών. Σημείωσε, δε, ότι –στην παρούσα χρονική στιγμή– δεν τίθεται ζήτημα επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

«Αυτό που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να πηγαίνουμε πόρτα-πόρτα, με κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ, προκειμένου να διευκολύνονται οι πολίτες να εμβολιαστούν. Και καλώ όλους τους συμπολίτες μας να ανταποκριθούν. Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τίποτα σε κανέναν. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: δυστυχώς, εννέα στους δέκα πολίτες που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, είναι ανεμβολίαστοι. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνυπολογίσει κάθε πολίτης που, σήμερα, εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικός ή να έχει δεύτερες σκέψεις σχετικά με τον εμβολιασμό», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Ο ρόλος της εκκλησίας για τους εμβολιασμούς και η ερώτηση που έφερε σε… δύσκολη θέση τον Υφυπουργό

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών υποστήριξε ότι στην προσπάθεια εμβολιασμού των πολιτών, ο ρόλος της εκκλησίας το τελευταίο διάστημα ήταν πάρα πολύ εποικοδομητικός.

Ωστόσο, καταφεύγοντας σε αοριστολογίες, ο κ. Πέτσας απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση του Infonews24 και του συναδέλφου Δημήτρη Κώττα, γιατί ενώ οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να μπουν στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων κ.λπ., αντίθετα μπαίνουν κανονικά στις εκκλησίες.
Η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, μόνο ως «σαφής» δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί, αποδεικνύοντας ότι ήρθε σε… δύσκολη θέση, καθώς δήλωσε συγκεκριμένα:
«Τα θέματα της εκκλησίας πάντα βρίσκονται στο επίκεντρο. Αυτό που έχω να πω είναι ότι είναι πάρα πολύ εποικοδομητικός ο ρόλος της εκκλησίας και στο ανώτατο επίπεδο και σε τοπικό επίπεδο και νομίζω αν συνεχίσουμε έτσι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλά».

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και οι προτάσεις των Δημάρχων της Π.Ε. Σερρών

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών και στα έργα που έχουν ενταχθεί ή αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι τον Δεκέμβριο.

Πρόκειται για προτάσεις, οι οποίες έχουν υποβληθεί και από τους επτά Δήμους της περιοχής, με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα για τις τοπικές κοινωνίες: έργα αγροτικής οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και έργα αστικής αναζωογόνησης και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Είναι έργα φιλόδοξα –όπως δήλωσε ο κ. Πέτσας– που φιλοδοξούν να αλλάξουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, δίνοντας κίνητρα και στους νέους να παραμείνουν στον τόπο τους.

«Μόνο τους τελευταίους έξι μήνες, στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” έχουν ενταχθεί έργα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό και σκοπός μας είναι, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, να κινητοποιήσουμε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, έπειτα από πολλά χρόνια, ώστε πραγματικά να είμαστε συνεπείς σε όσα ζητούν οι πολίτες: περισσότερες και καλύτερες υποδομές, ψηφιακός μετασχηματισμός, χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον τόπο τους. Νομίζω ότι με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας και με τη διάθεση που έχουμε να ενισχύσουμε την Αυτοδιοίκηση, μόνο καλύτερο μπορεί να είναι το μέλλον, από τώρα και μετά», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, ο κ. Πέτσας δήλωσε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να ακούμε τις συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και να αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις. Από εκεί και πέρα, οι τοπικές αρχές οφείλουν να κάνουν όλα τα προπαρασκευαστικά έργα που απαιτούνται, προκειμένου να αποφύγουμε πλημμυρικά φαινόμενα και προκειμένου να προστατεύουμε τη ζωή και την περιουσία των πολιτών. Εργαζόμαστε, συνεχώς, πάνω σε αυτό. Ποτέ δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, ιδίως όταν αντιμετωπίζουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης».

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη

Στη διευρυμένη σύσκεψη στις Σέρρες, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτριος Νότας, ο Δήμαρχος Αμφίπολης Στέργιος Φραστανλής, ο Δήμαρχος Νέας Ζίχνης Παντελής Μπόζης, ο Δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, ο Δήμαρχος Βισαλτίας Αθανάσιος Μασλαρινός, ο Δήμαρχος Ηράκλειας Γεώργιος Κουτσάκης, εκπρόσωποι της εκκλησίας, της ιατρικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας, τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι των επιμελητηρίων.
Συμμετείχαν, επίσης, οι βουλευτές Σερρών της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσος Χατζηβασιλείου και Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Κοινοποίηση
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •