«Διαβάς εις Μακεδονίαν»: Μία πειραματική περιηγητική εκδρομή στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου


Η Ωδή Αμφιπόλεως να συμμετέχει στην δράση «Διαβάς εις Μακεδονίαν», μία πειραματική περιηγητική εκδρομή που πραγματοποιεί η ομάδα δώδεκα εθελοντών-πεζοπόρων, στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής της κ. Σοφίας Παπασπύρου, Αρχαιολόγου-Μουσειολόγου με τον τίτλο «Θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα. Προσλήψεις και εμπειρίες περιηγητών ακολουθώντας τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στόχος της ομάδας είναι να μελετήσουν και κατά προέκταση να προωθήσουν τον “αργό τουρισμό” και την αυθεντικότητα, δίνοντας έμφαση στην ανάδειξη της συγκεκριμένης πολιτιστικής διαδρομής.
Η διαδρομή που θα περπατήσουν τα μέλη της ομάδας είναι από την Καβάλα μέχρι την Θεσσαλονίκη από τις 24 έως τις 31 Οκτωβρίου 2021.

Το πρόγραμμα της ομάδας εντός των ορίων του Δήμου Αμφίπολης θα ξεκινήσει στις 26 /10 από την Κορμίστα Σερρών και θα τελειώσει στη Νέα Φυλή, όπου θα περάσουν το βράδυ και την επόμενη ημέρα θα συνεχίσουν την πορεία τους προς την Θεσσαλονίκη.

Με φροντίδα της Ωδής Αμφιπόλεως η ομάδα των περιπατητών περιηγητών θα έρθει σε με φορείς και ιδιώτες της περιοχής μας, οι οποίοι με χαρά και προθυμία θέλησαν να συμβάλουν στην επιτυχία του εγχειρήματος ώστε τα βήματα της ομάδας στον τόπο μας να γίνουν πιο ενδιαφέροντα.

Η διαδρομή τους θα ξεκινήσει από το ξενοδοχείο “Γη του Ορφέα”. Θα επισκεφθούν το ιστορικό μουσείο της Κορμίστας όπου θα πληροφορηθούν για την σφαγή των 91 κατοίκων της από τους Βούλγαρους το 1941.
Θα συνεχίσουν την πορεία τους έως το Ροδολίβος όπου θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο Αμφίπολης κ. Στέργιο Φραστανλή και την πρόεδρο της ΔΗΚΕΔΑ κ. Σωτηρία Καλακίδα. Εκεί θα προβληθεί βίντεο των δράσεων της ομάδας καθώς και βίντεο με τα αξιοθέατα της περιοχής.

Η ομάδα θα συνεχίσει την διαδρομή της προς την Ν.Φυλή. Μετά από μία ανάσα ξεκούρασης θα μεταβούν με οχήματα των μελών της Ωδής Αμφιπόλεως και τα συνοδά οχήματα των μελών της ομάδας στην Πρώτη Σερρών. Θα επισκεφθούν το λαογραφικό μουσείο “Το Χαγιάτι Λαδιά” και το Αγίασμα Αγ. Γεωργίου και θα τους δοθούν πληροφορίες για την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα του τόπου. Επιστροφή στη Ν. Φυλή για ξεκούραση και ύπνο σε καταλύματα που οι εκπρόσωποι της Ωδής Αμφιπόλεως φρόντισαν να τους παρασχεθούν και το πρωί η ομάδα θα συνεχίσει τα βήματά της προς την Θεσσαλονίκη.

Η κ. Σοφία Παπασπύρου έχει μεγάλη επαγγελματική της εμπειρία ως : Ξεναγός, Μουσειολόγος στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο Μουσείο Καποδίστρια, Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών, Μουσειολόγος στην εταιρία PostScriptum, διδάσκει την ελληνική γλώσσα ως ξένης γλώσσας σε αγγλόφωνους. Είναι Υποψήφια Διδάκτωρ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας, με Μεταπτυχιακό τίτλο Μουσειακών Σπουδών και Πτυχίο Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Ιστορίας Τέχνης. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σχετικά με τις σπουδές της και έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων με εισηγήσεις της, σε σεμινάρια-εργαστήρια και ανασκαφές.

Η Ωδή Αμφιπόλεως ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον κ. Δήμαρχο του Δήμου Αμφίπολης και την πρόεδρο της ΔΗΚΕΔΑ για την υποδοχή και την φιλοξενία στα μέλη της ομάδας, καθώς επίσης και τους κατοίκους της Νέας Φυλής που άνοιξαν τα σπίτια τους με προθυμία και αγάπη στην ομάδα της κ. Σοφίας Παπασπύρου.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από την Ωδή Αμφιπόλεως για την απόφαση της ομάδας να περπατήσει και να ξεναγηθεί στα μέρη μας και την επιλογή της να απευθυνθεί στον Σύλλογό μας για την επίτευξη του σκοπού και του στόχου του εγχειρήματός τους να περπατήσουν στα μέρη μας ακολουθώντας τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, γι’ αυτόν τον πολύ σύντομο χρόνο που είχαν στην διάθεσή τους.

Κοινοποίηση