Καταδύσεις: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε- Ανερχόμενη δύναμη η Ελλάδα στον καταδυτικό τουρισμό (Βίντεο)


Ένας ολόκληρος, πανέμορφος και εντυπωσιακός κόσμος στον Ελληνικό βυθό, μας περιμένει να τον εξερευνήσουμε.

Ο καταδυτικός τουρισμός μπορεί να είναι μία εναλλακτική μορφή τουρισμού και να απευθύνεται σε… μυημένους ή σε μικρότερη «μερίδα» τουριστών, ωστόσο ολοένα και «κερδίζει έδαφος» και έχει μεγάλη απήχηση, κυρίως στο εξωτερικό.

Βρεθήκαμε στην Επανομή Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο σημείο που είναι γνωστό ως το «ναυάγιο», όπου συναντήσαμε τον εκπαιδευτής καταδύσεων και ιδιοκτήτη της σχολής Northern Greece Underwater Explorers (NGUE) Κώστα Κατσιούλη, την ομάδα του, αλλά και εκπαιδευόμενους.

Συγκεκριμένα, πετύχαμε την ομάδα κατά τη διάρκεια ασκήσεων για ένα σχολείο open water diver, που είναι μια διαδικασία εκμάθησης καταδύσεων. Κάποιος, δηλαδή, που δεν γνωρίζει κατάδυση, μπορεί να μάθει και για τη χρήση του εξοπλισμού και για τη φυσιολογία του ανθρώπου όταν βρίσκεται υποβρυχίως. Όταν ολοκληρωθεί το σχολείο, ο ενδιαφερόμενος πιστοποιείται ως δύτης και μπορεί να καταδύεται όπου επιθυμεί ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσιούλη υπάρχει ενδιαφέρον για την κατάδυση, με τον ίδιο να τονίζει με έμφαση στο Infonews24, πως η Ελλάδα είναι ανερχόμενη δύναμη στο χώρο των καταδύσεων.

«Είχαμε μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, γιατί είχαμε πολλές στρεβλώσεις, είτε με κάποιους αναχρονιστικούς νόμους, είτε ακόμη και με την έλλειψη της νομοθεσίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που πλέον είμαστε στη συνείδηση, τουλάχιστον των Ευρωπαίων, ως καταδυτικός προορισμός κι έχουμε μια πολύ μεγάλη προοπτική, να ξεπεράσουμε πολλούς από αυτούς που είναι ‘ανταγωνιστές’ μας. Η Ελλάδα πέραν του ότι έχει την ιδιομορφία με τα πολλά και διαφορετικά νησιά, με διαφορετικό ύφος το καθένα, διαφορετικούς βυθούς, που μπορούν να καλύψουν οποιεσδήποτε απαιτήσεις, έχει πάρα πολλά ναυάγια και σύγχρονα, τα οποία πλέον είναι προσιτά για τους δύτες, αλλά σιγά- σιγά, σταδιακά, δίνονται στο κοινό και τα αρχαία ναυάγια, που είναι κάτι μοναδικό, που δεν μπορεί να το συναντήσει κάποιος κάπου αλλού» υπογράμμισε ο κ. Κατσιούλης.

Πέρα από το… μυστήριο που κρύβουν οι συγκεκριμένοι βυθοί και το να δει κάποιος αμφορείς, οι οποίοι πολλές φορές είναι και παλαιότεροι των 2.500 ετών, στην Ευρώπη δεν συναντάται.

Ο κ. Κατσιούλης εξέφρασε την πεποίθηση πως μόλις ολοκληρωθεί το πλάνο που εκπονείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, πολύ σύντομα η Ελλάδα θα βρεθεί στο προσκήνιο του καταδυτικού τουρισμού.
Για να ασχοληθεί κάποιος με τις καταδύσεις, αρκεί να μην πάσχει από κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας και φυσικά να αγαπά τη θάλασσα.

Είναι ακριβή δραστηριότητα οι καταδύσεις; Ο κ. Κατσιούλης απαντά:
«Το ‘ακριβό’ πάντα είναι μια σχετική έννοια. Συγκριτικά με άλλους είδους δραστηριότητες, δεν είναι ακριβή. Αν κάποιος αποφασίσει να πάει να κάνει σκι στο βουνό, η κατάδυση φθηνότερη. Ο ενδιαφερόμενος έρχεται σε εμάς όπως ακριβώς όταν θα πήγαινε για μπάνιο στη θάλασσα. Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. Ό,τι χρειάζεται από εξοπλισμό τα παρέχει η σχολή. Οι διαδικασίες είναι πάρα πολύ απλές».

Τα τελευταία χρόνια, το πλαίσιο της εκπαίδευσης έχει μορφοποιηθεί και δομηθεί με τέτοιο τρόπο, που καθιστά εύκολο σε όλους τους χρήστες να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Εκτός των διά ζώσης μαθημάτων, υπάρχει πολύ καλό υλικό για e-learning, οπότε μπορεί στον ελεύθερο χρόνο του, να διαβάσει περισσότερα πράγματα για την κατάδυση.

Οι ασκήσεις γίνονται με τέτοια σειρά, έτσι ώστε να μπορεί εύκολα κάποιος να τις ολοκληρώσει, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

«Γενικά, για να πιστοποιηθεί κάποιος ως open water diver, θα έλεγα ότι πρέπει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για να μην τα καταφέρει. Σκεφτείτε ότι ξεκινάνε παιδιά από 10 ετών, που ολοκληρώνουν κανονικά το ίδιο πρόγραμμα με τους ενήλικες, ακριβώς την ίδια εκπαίδευση. Απλά υπάρχει ένας μικρός περιορισμός στο βάθος. Αντί να πάνε στα 18 μέτρα όπως πάνε οι ενήλικες, πηγαίνουν στα 12» δήλωσε ο κ. Κατσιούλης.

Κλείνοντας, ο κ. Κατσιούλης έστειλε το δικό του μήνυμα:
«Η θάλασσα είναι ‘πηγή’ ζωής. Ως δύτες μας δίνεται η δυνατότητα να τη γνωρίσουμε και να την εξερευνήσουμε. Επειδή η θάλασσα καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό του πλανήτη, αξίζει να ασχοληθούμε με αυτό το κομμάτι, να το γνωρίσουμε πάρα πολύ καλά, να γνωρίσουμε πολύ διαφορετικούς οργανισμούς από αυτούς που συναντάμε στη χερσαία ζωή και ενδεχομένως να έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε κάποια πράγματα, που το καθένα από αυτά έχει το δικό του μυστήριο. Όλα αυτά μας δίνουν μια διαφορετική αίσθηση σε αυτό που κάνουμε στην καθημερινότητά μας».

Κοινοποίηση