Ανατροπή στη διαχείριση της Κοιλάδας των Αγ. Αναργύρων- Περνάει στα «χέρια» της Π.Ε. Σερρών


Νέα δεδομένα στο θέμα της διαχείρισης της Κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων, της πόλης των Σερρών, φέρνει απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης.

Με την υπ’ αριθ. πρωτ. 246309 απόφασή του, της οποίας αναμένεται και η δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ., ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης αναθέτει από τις 20-10-2021 και εφεξής στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών την αρμοδιότητα μελέτης, ανάθεσης και εκτέλεσης έργων διευθέτησης / αντιπλημμυρικής προστασίας τμήματος της πεδινής κοίτης του υδατορέματος Αγίων Αναργύρων, μήκους περίπου 2.631 μέτρων και διατάσσει τον Δήμο Σερρών να παραδώσει τις σχετικές μελέτες.

Η απόφαση αυτή συνιστά ουσιαστικά τροποποίηση της προηγούμενης υπ’ αριθ. 26210/04-04-2012 απόφασης του τότε Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία είχε δημοσιευθεί στο Φ.Ε.Κ. τεύχος Β΄ με αριθμό φύλλου 1424 στις 30-04-201 και, με την οποία η σχετική αρμοδιότητα είχε ανατεθεί στον Δήμο Σερρών.

Αρμοδιότητες με «background» κόντρες και αντιπαραθέσεις

Το θέμα είχε προκαλέσει «πόλεμο» δηλώσεων και ανακοινώσεων, πριν από 1,5 χρόνο περίπου και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2020, μεταξύ του τέως Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη και του νυν Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου.

Στις 3 Ιουλίου 2020, ο κ. Σπυρόπουλος είχε προχωρήσει σε μία δήλωση «φωτιά» όσον αφορά στο μείζον θέμα της αρμοδιότητας για τον καθαρισμό της Κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων της πόλης των Σερρών.
Μετά τις πλημμύρες του Ιουνίου, «χύθηκε αρκετό μελάνι» για την επόμενη, αλλά και για την προηγούμενη μέρα και κυρίως τι πήγε στραβά και υπερχείλισε ο χείμαρρος στην Κοιλάδα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αρκετές περιοχές των Σερρών.

Γεγονός είναι ότι επιχειρήθηκε να μπει στο «κάδρο» των ευθυνών η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με δηλώσεις που άφηναν να εννοηθεί πως είχε την αρμοδιότητα του καθαρισμού και όχι μόνο.

Ωστόσο, τότε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, με ανακοίνωσή του, επιχείρησε να ξεδιαλύνει το… τοπίο, με στόχο- όπως λέει- «να αποκατασταθεί πλήρως η αλήθεια».

Ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε και παρέθεσε και σχετικά επίσημα έγγραφα, πως η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στο Δήμο Σερρών, ωστόσο έθεσε και ένα πολύ βασικό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών είχε υπογραμμίσει πως αν γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί του Δήμου Σερρών ότι το έργο δεν είναι ανήκει στην αρμοδιότητά του, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στο Σερραϊκό λαό για τον πακτωλό των χρημάτων που δαπανήθηκαν διαχρονικά από τον Δήμο για έργα και μελέτες στο συγκεκριμένο τμήμα του χειμάρρου.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών είχε προκαλέσει την αντίδραση του τέως Δημάρχου Σερρών Πέτρου Αγγελίδη, ο οποίος στις 7 Ιουλίου 2020, με παρέμβασή του στο «Δίκτυο Τηλεόραση», ο κ. Αγγελίδης, είχε δηλώσει πως ο κ. Σπυρόπουλος δεν λέει την αλήθεια και επανέλαβε πως η ευθύνη ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μάλιστα, επιχείρησε να δώσει και κομματική «χροιά», λέγοντας πως επειδή ο κ. Σπυρόπουλος, αλλά και ο νυν Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ανήκουν στον ίδιο κομματικό χώρο, επιχειρούν να «ρίξουν» τις ευθύνες στον ίδιο.

Ανταπαντώντας του την ίδια ημέρα, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών πέρασε στην αντεπίθεση δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως τον αφήνουν «παγερά αδιάφορο οι ατέρμονες προσπάθειες του κ. Αγγελίδη να βρει τα 15 λεπτά δημοσιότητας που επιζητεί».

Στο σήμερα

Η τελευταία απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ουσιαστικά ξεκαθαρίζει το «τοπίο» και δηλώνει πως από εδώ και πέρα, η ευθύνη θα ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, με την τελευταία να δηλώνει «δικαιωμένη» από την απόφαση αυτή.
Βέβαια, το θέμα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα, καθώς τα αντιπλημμυρικά έργα στην Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, από το Δήμο Σερρών, είναι σε εξέλιξη.

Κοινοποίηση