Την έντονη αντίθεσή τους στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν διά στόματος Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, εξέφρασαν με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς, τόσο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερρών, όσο και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Σερρών (ΟΕΒΕΣΣ).
Η επιστολή του ΕΒΕΣ
«Αξιότιμοι Υπουργοί,
Από την ανακοίνωση των μέτρων προσαρμογής στα νέα δεδομένα της πανδημίας του κορωνοϊού έχουμε γίνει δέκτες έντονων αντιδράσεων από τα μέλη μας, καθώς οι επιχειρήσεις έρχονται για ακόμα μία φορά αντιμέτωπες με τις δυσβάσταχτες συνέπειες της πανδημίας.
Αναγνωρίζουμε ότι τα νέα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς η αύξηση των εμβολιασμών, που είναι και ο στόχος τους, είναι απαραίτητη για την προστασία της δημόσιας υγείας και αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για την επάνοδο στην κανονικότητα.
Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι με αυτό τον τρόπο πλήττονται άμεσα οι επιχειρήσεις, ιδίως των κλάδων του λιανεμπορίου και της εστίασης και πρέπει να σας τονίσουμε με κάθε τρόπο ότι οι ήδη πληγείσες επιχειρήσεις δεν αντέχουν να επωμιστούν και άλλα βάρη.
Η εφαρμογή των μέτρων θα οδηγήσει σε μείωση της αγοραστικής δύναμης καθώς και του αγοραστικού κοινού. Αυτά με τη σειρά τους θα επιφέρουν μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων σε μία περίοδο, μάλιστα, που είχε ξεκινήσει να επανέρχεται σταδιακά η αισιοδοξία στην αγορά.
Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις θα είναι υπεύθυνες για τον έλεγχο των πιστοποιητικών, γεγονός που προσθέτει μία ακόμα επιβάρυνση και επιπλέον κόστος.
Παράλληλα, έντονο είναι και το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού με τις δραστηριότητες εκείνες, στις οποίες υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση όλων.
Κύριοι Υπουργοί,
Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας ο επιχειρηματικός κόσμος συμμορφώνεται με τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού και καταβάλλει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει και η κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κάθε δυνατό μέσο, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν και να προσφέρουν θέσεις εργασίας».
Η επιστολή της ΟΕΒΕΣΣ
«Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
‘Στο ψυγείο’ για άλλη μία φορά μπαίνουν οι προσδοκίες των επαγγελματιών, εμπόρων και μικρομεσαίων επιχειρηματιών για ανάκαμψη τζίρου και ψυχολογίας, καθώς μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης διαπιστώνουμε πως ακουσίως μετατρέπονται σε ‘μοχλό πίεσης’ των ανεμβολίαστων πολιτών, χωρίς να λαμβάνονται την ίδια ώρα αντισταθμιστικά μέτρα.
Τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας αποτελούν για τους απανταχού επαγγελματίες, εμπόρους και βιοτέχνες ένα επιπλέον ράπισμα, ίσως και το χαριστικό, μετά από την πολύμηνη υπομονή, κατανόηση και στήριξη των κυβερνητικών αποφάσεων για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, η οποία ξεπληρώθηκε με τη συσσώρευση χρεών, ζημιών και λουκέτων.
Η υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο σε κομμωτήρια, μαγαζιά, τράπεζες, εστίαση, διασκέδαση, συνιστά ανασταλτικό παράγοντα, που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση.
Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων και οι εργαζόμενοι σε αυτά, καλούνται να μετατραπούν σε ελεγκτές των πιστοποιητικών και των rapid test, καθιερώνοντας σε κατεξοχήν χώρους εξυπηρέτησης και ψυχαγωγίας πρωτοφανή πλαίσια αστυνόμευσης, αλλοιώνοντας κατά συνέπεια την αγοραστική εμπειρία.
Είναι προφανές πως τα νέα περιοριστικά μέτρα στην προσέλευση του αγοραστικού κοινού θα προκαλέσουν νέες απώλειες στα έσοδα όλων ανεξαιρέτως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και μάλιστα σε μία περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη, όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Στον αντίποδα, η χωρίς κανένα έλεγχο και περιορισμό προσέλευση όλων, εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών, στα σουπερμάρκετ, δημιουργεί ευθέως ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού και επαγγελματίες δύο ταχυτήτων σε βάρος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Δε θα βγάλουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις το φίδι από την τρύπα! Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι στόχος και ευχή όλων, όμως πρέπει παράλληλα οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να διασωθούν θέσεις εργασίας και να μην μετρήσουμε νέα λουκέτα.
Ως κύριο όργανο εκπροσώπησης των επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών των Σερρών η ΟΕΒΕΣΣ επαναφέρει το ζήτημα της λήψης επιπλέον αντισταθμιστικών μέτρων από την κυβέρνηση και ζητά την:
-Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής
– Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023
– Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων
-Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας».