Σέρρες: Ξεριζώνουν λουλούδια από τα πάρκα και είτε τα παίρνουν σπίτι είτε τα πουλάνε- Ποιο μήνυμα στέλνει ο Γ. Τουρτούρας (Βίντεο)


Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κώττας

Το «θέατρο του παραλόγου» διαδραματίζεται με τα λουλούδια που έχουν φυτευτεί σε πάρκα της πόλης των Σερρών, καθώς κάποιοι δημότες τα θεωρούν και προσωπική τους… ιδιοκτησία.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πρασίνου Σερρών Γιάννης Τουρτούρας έρχεται πολλές φορές αντιμέτωπος με παραλογισμούς και με απαντήσεις που εκτός από παράλογες είναι και θρασύτατες.

Για παράδειγμα, υπάρχει το φαινόμενο πολίτες να ξεριζώνουν τα λουλούδια από τα πάρκα είτε για να τα σπείρουν στις αυλές τους, είτε ακόμη να τα πουλήσουν.

Η απάντησή τους, όταν τους ρώτησε ο κ. Τουρτούρας «γιατί το κάνουν αυτό», αφήνει ενεό τον πιο λογικό πολίτη: «Όταν τους ρωτώ γιατί το κάνετε, η απάντηση που παίρνω είναι ότι τα θεωρούν δικά τους. Όχι. Τα λουλούδια είναι για να ομορφαίνουν τις πλατείες κι όχι τα μπαλκόνια των σπιτιών μας».

Όσον αφορά στις κλοπές, ο κ. Τουρτούρας παραδέχθηκε ότι έχουν σημειωθεί όντως περιστατικά, καθώς- όπως είπε- υπάρχουν 3-4 ασυνείδητοι, οι οποίοι τα κλέβουν.

Έχουν ενημερωθεί και η δημοτική αστυνομία και η ελληνική αστυνομία και γίνεται προσπάθεια να εντοπισθούν, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να υπογραμμίζει πως συνεχίζεται- μεν- το φαινόμενο, σε μικρότερο βαθμό, δε.

Παράλληλα, έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους πολίτες:
«Προστατεύστε αυτά τα ωραία χρώματα, αυτές τις ωραίες πλατείες. Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι σ’ αυτό το κομμάτι έχω βρει και πολλούς ‘συμμάχους’. Πάρα πολλοί συμπολίτες μας αναγκάστηκαν να φτάσουν στο σημείο να ‘χαλάσουν τις καρδιές τους’ με συνδημότες μας για να προστατεύσουν τα πάρκα. Από εκεί και πέρα θα συνεχισθεί αυτή η προσπάθεια, είναι ο στόχος μας, θα κριθούμε, αλλά ειλικρινά ας σταματήσει αυτή η γκρίνια κι ας απολαύσουν όλα αυτά τα οποία παρέχει η νέα δημοτική αρχή».

Ο κ. Τουρτούρας υποστήριξε πως υπάρχουν γκρίνιες, τις οποίες θεωρεί αδικαιολόγητες:
«Όλοι θαυμάζαμε πόλεις και της χώρας μας και στο εξωτερικό, που είχαν λουλούδια. Εμείς το κάναμε πράξη. Δεν καταλαβαίνω όλη αυτή τη γκρίνια. Ειλικρινά δεν μπορώ να το αντιληφθώ και προκαλώ τον οποιονδήποτε. Έχουν ξαναδεί στην πόλη τόσο όμορφα πάρκα και χώρους; Γκρίνια από κάποιους που πραγματικά δεν θέλουν να γίνει τίποτα στην πόλη. Εμείς είμαστε εδώ για να τα αλλάξουμε. Η εντολή που πήρα από το Δήμαρχο ήταν σαφής. Πάμε να τα αλλάξουμε όλα. Πάμε να ομορφύνουμε την πόλη μας. Πάμε να ομορφύνουμε τα χωριά μας. Αυτό κάνουμε».

Πότε ξεκινούν τα κλαδέματα

Σύμφωνα με τον κ. Τουρτούρα, τεράστια δουλειά έχει γίνει από το Τμήμα Πρασίνου στα χόρτα:
«Πέρασε ένα καλοκαίρι και το έχετε αντιληφθεί και δεν υπάρχει ούτε ένα ρεπορτάζ για χόρτα στο Δήμο Σερρών. Έγινε μία τεράστια προσπάθεια και το αποτέλεσμα είναι καλό και το βλέπουν όλοι οι συνδημότες μας και στην πόλη και στα χωριά».

Όσον αφορά στα κλαδέματα, πέρυσι κλαδεύτηκαν περίπου 3.500 δέντρα στο Δήμο σε χαμηλά δέντρα και γύρω στα 200 κλαδέματα σε επικίνδυνα δέντρα.

Ο κ. Τουρτούρας επεσήμανε πως τα κλαδέματα ξεκινούν όταν πέσει το φύλλωμά τους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τέλος Νοεμβρίου θα έχουν ξεκινήσει τα κλαδέματα και στα επικίνδυνα και στα λοιπά δέντρα.

Απάντηση στην κριτική για το έργο της δημοτικής αρχής

Ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου του Δήμου Σερρών αναφέρθηκε γενικότερα στο έργο της δημοτικής αρχής, με αφορμή δηλώσεις του τύπου πως «στην πόλη των Σερρών φυτεύονται μόνο λουλούδια»:
«Έχουμε αγανακτήσει. Ακούμε ότι στην πόλη μας φυτεύονται μόνο λουλούδια. Είναι ντροπή. 5,2 εκατομμύρια ευρώ σε ασφαλτοστρώσεις, 24 δημοτικές αρχές που ξεκινάνε, LED, γέφυρα του Τσέλιου. Ωριμάσαμε, μελετήσαμε. Να αναφερθώ στην αγροτική οδοποιία. Έχουμε βάλει 220 μεροκάματα σε ιδιώτες για να μπορέσουν οι συνάδελφοι παραγωγοί να πάνε στα χωράφια τους. Έχουμε καταθέσει προτάσεις και ήδη το πρώτο εκατομμύριο έχει ‘βγει’ στο Αντώνης Τρίτσης για αγροτική οδοποιία. Η δημοτική αρχή δεν φυτεύει μόνο λουλούδια, είναι στα μεγάλα έργα και ήδη έχουν ξεκινήσει τα μεγάλα έργα κι ας κάνουν λίγη υπομονή. Να σταματήσει η γκρίνια. Η καλόπιστη κριτική είναι καλοδεχούμενη. Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά είμαστε εδώ. Έχουμε ένα Δήμο όμορφο και καθαρό. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε, είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι».

Κοινοποίηση