«Κοιτάμε Μπροστά»: «Μισογυνικό και αναχρονιστικό το ‘συνέδριο γονιμότητας’ στην Κατερίνη»


Για εκδήλωση που παραπέμπει σε πατριαρχικές και αντιεπιστημονικές λογικές, που αντιμετωπίζουν και ορίζουν τις γυναίκες ως αναπαραγωγικές μηχανές, κάνει λόγο η παράταξη «Κοιτάμε Μπροστά» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναφερόμενη στη διαδικτυακή εκδήλωση που θυμίζει το «Συνέδριο Γονιμότητας» και που διοργανώνεται από τη «Σχολή Γονέων Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης»..

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Μισογυνικό και αναχρονιστικό το «συνέδριο γονιμότητας» στην Κατερίνη Αντί να ληφθούν τα κατάλληλα μηνύματα και μέτρα μετά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που ξεσήκωσε το σκοταδιστικό και προσβλητικό για τις γυναίκες 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στα Γιάννενα, αλλά τελικώς ματαιώθηκε μετά την απόσυρση και της αιγίδας της Προέδρου της Δημοκρατίας, οι πρωτεργάτες του βρήκαν τρόπο να επανέλθουν, στην Κατερίνη αυτή τη φορά, και να οργανώσουν παρόμοια εκδήλωση, χάρη στις ανοιχτές πόρτες της Σχολής Γονέων – Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης, αλλά και τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας!
Εκδήλωση που παραπέμπει σε πατριαρχικές και αντιεπιστημονικές λογικές, που αντιμετωπίζουν και ορίζουν τις γυναίκες ως αναπαραγωγικές μηχανές. Με μια αφίσα στην οποία δύο άνδρες “εξηγούν” στις γυναίκες τι έκαναν λάθος και δεν απέκτησαν παιδί και τις ενοχοποιούν για την υπογονιμότητα, την υπογεννητικότητα, το δημογραφικό!
Περιμέναμε από την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, που στηρίζει τη Σχολή Γονέων, να προβάλλει μια στοιχειώδη αντίδραση, αντί να στοιχίζεται με σκοταδιστικές αντιλήψεις. Περιμέναμε πρωτοβουλίες στήριξης της οικογένειας και του παιδιού, των ζευγαριών, των μονογονεϊκών οικογενειών και των κακοποιημένων γυναικών. Αλλά και εκ του θεσμικού της ρόλου, να διεκδικεί απ’ την κεντρική διοίκηση περισσότερη εργασιακή ασφάλεια, λιγότερη ακρίβεια και ανθρώπινες, αξιοπρεπείς συνθήκες για το μεγάλωμα παιδιών.
Ζητάμε από την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και από τη διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες για την υπογεννητικότητα και το δημογραφικό της χώρας και να μην τις ρίχνουν στις γυναίκες. Δεν θα φορτωθούν οι γυναίκες τις ενοχές τους, ούτε θα σταματήσουν να διεκδικούν την αυτοδιάθεση των σωμάτων τους.
Ζητάμε την προώθηση των έμφυλων δικαιωμάτων και στρατηγικές στήριξης ενός νέου προνοιακού μοντέλου, στη βάση επιδοματικών πολιτικών για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, στήριξης των νέων ζευγαριών, στήριξης της πολιτικής της αναδοχής, της τεκνοθεσίας για όλους και όλες, των δικαιωμάτων των παιδιών, επαναπατρισμού των νέων».

Κοινοποίηση