Ενίσχυση 11,3 εκατ. ευρώ στους καπνοπαραγωγούς λόγω πανδημίας- Πόσα χρήματα αντιστοιχούν στους Σερραίους καπνοπαραγωγούς


O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός ανακοίνωσε σήμερα την χορήγηση ενίσχυσης στους καλλιεργητές καπνού λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, έχει συμφωνηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών η χορήγηση ενίσχυσης στους καλλιεργητές όλων των ποικιλιών καπνού (Μπασμά, Βιρτζίνια και Μπέρλευ, Σαμψούς Κατερίνης) ύψους 11,3 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για έμπρακτη ενίσχυση προς τους καπνοπαραγωγούς που δοκιμάστηκαν από την πανδημία.
Πλέον, το ΥΠΑΑΤ θα στείλει άμεσα το αίτημα προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες και στη συνέχεια θα προβεί στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Σε ανακοίνωσή της η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, ανακοίνωσε πως το ποσό ενίσχυσης για το νομό Σερρών αγγίζει τις 820.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η κ. Αραμπατζή δήλωσε:
«Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση ενημερώνω τους φίλους καπνοπαραγωγούς για την τελική απόφαση ενίσχυσής τους λόγω COVID-19, που τους χορηγεί η φιλοαγροτική Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ύψους 11.300.000 ευρώ (περίπου).
Ειδικά για το Νομό Σερρών το ποσό ενίσχυσης αγγίζει τις 820.000 Ευρώ.
Αποτελεί μια δικαίωση ενός αιτήματος, που από την πρώτη στιγμή, ευθύς μόλις τέθηκε από τους εκπροσώπους των καπνοπαραγωγών υποστήριξα με θέρμη και αιτιολογημένη επιχειρηματολογία κατά την διάρκεια της 26μηνης θητείας μου στο ΥΠΑΑΤ.
Με πραγματοποίηση αρχικής τηλεδιάσκεψης με τους καπνοπαραγωγούς των Σερρών στις 09/12/2020, επόμενη στις 10/12/2020 με την παρουσία του πρώην ΥΠΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη και εκπροσώπων της Καπνικής, επόμενη στις 04/03/2021 με την παρουσία του σημερινού ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού και εκπροσώπων της Καπνικής, πριν την τελική συνάντηση στις 12/7/2021 στο ΥΠΑΑΤ με την Καπνική έγινε αποδεκτό, με τεκμηρίωση, επιχειρηματολογία και εργώδη προσπάθεια το αίτημα ΠΡΑΞΗ!
Ευχαριστώ θερμά τους συναδέλφους μου Βουλευτές, Υπουργούς, τους υπηρεσιακούς του ΥΠΑΑΤ, τους συνεργάτες μου και βέβαια τους καπνοπαραγωγούς και τους εκπροσώπους τους για την άψογη και κοπιώδη συνεργασία προκειμένου να αιτιολογηθεί η απώλεια εισοδήματος και η ανάγκη αποκατάστασης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δικαιούχοι της σχετικής ενίσχυσης είναι οι καπνοκαλλιεργητές των ποικιλιών: ΜΠΑΣΜΑΣ & ΛΟΙΠΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΚΑΠΝΑ ΤΥΠΟΥ ΣΑΜΨΟΥΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ & ΜΠΕΡΛΕΫ.
Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των 90 €/στρ.
Το ποσό αυτό σημειώνω πως, όπως όλα τα χρήματα που δίδονται στον αγροτικό τομέα, έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή και διαχέονται και κινούν όλη την οικονομική και παραγωγική «αλυσίδα» του τόπου μας.
Το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ, κι ακολούθως θα ανοίξει η πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δυνητικά δικαιούχους καπνοπαραγωγούς».

Κοινοποίηση