Οι Σέρρες έχουν τον… κρόκο τους και καλλιεργείται στο Νέο Σκοπό


Κι όμως και οι Σέρρες έχουν τον… κρόκο τους. Η εταιρεία «ΚΡΟΚΟΣ ΣΕΡΡΩΝ Ι.Κ.Ε. – SIRIS» ιδρύθηκε τον Μάρτιο 2016 με στόχο την παραγωγή, συσκευασία και πώληση κρόκου (saffron).

Αφού ερεύνησε και μελέτησε τον τρόπο καλλιέργειας και επεξεργασίας του προϊόντος και απέκτησε την απαραίτητη τεχνογνωσία, προχωρήσαμε στην πειραματική καλλιέργεια. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό.

Η πειραματική καλλιέργεια αρχικά στον Ξηρότοπο Σερρών και κατόπιν στον Νέο Σκοπό Σερρών ήταν επιτυχής όσον αφορά την απόδοση και την ποιότητα του προϊόντος, που την επιβεβαίωσε με αναλύσεις ποιότητας σε πιστοποιημένα επιστημονικά εργαστήρια. Τότε δημιουργήθηκε και η εταιρεία «ΚΡΟΚΟΣ ΣΕΡΡΩΝ Ι.Κ.Ε.- SIRIS».

Σήμερα αυξάνει σταδιακά την έκταση της καλλιέργειας στον Νέο Σκοπό Σερρών που αποτελεί και την έδρα της εταιρείας. Συνεργάζεται και με άλλους γεωργούς της περιοχής, που επιθυμούν να παράξουν κρόκο με τις προδιαγραφές της εταιρείας, παρέχοντάς τους την τεχνογνωσία και διέξοδο στην πώληση του προϊόντος.

Λίγα λόγια για το φυτό κρόκος

Το μπαχαρικό κρόκος ή saffron όπως αποκαλείται διεθνώς, είναι τα κόκκινα στίγματα του άνθους του φυτού με την επιστημονική ονομασία Crocus sativus L.
Η λέξη «κρόκος» έχει Ελληνική προέλευση και σημαίνει το νήμα (υφάδι) που χρησιμοποιείται για την ύφανση στον αργαλειό.
Η διεθνής ονομασία saffron πιθανώς προέρχεται από την αραβική λέξη «zafaran» και η επιστημονική ονομασία του κρόκου, οφείλεται στον Linneaus που το 1762 τον ονόμασε Crocus sativus var. officinalis, ένας Crocus της οικογένειας Iridaceae που δεν απαντάται στην άγρια φύση αλλά μόνο σε συστηματικές καλλιέργειες.

Στην ιατρική

Ο κρόκος είναι ένα σπάνιο αγνό και φυσικό προϊόν που κρατά τον ανθρώπινο οργανισμό σε άριστη φυσική κατάσταση, με καθαρότητα πνεύματος και αυξημένες σωματικές και πνευματικές δραστηριότητες. Είναι προϊόν, με παγκόσμιο ενδιαφέρον και ευρύτατη χρήση σε πολλούς τομείς της επιστήμης, διότι δεν υπάρχουν τεχνητά υποκατάστατα του φυτού και των στιγμάτων του. Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες προκειμένου να βρεθούν και άλλα φυσικά προϊόντα που κατέχουν αυτές τις ιδιότητες.
Λόγω της αναλγητικών και καταπραϋντικών ιδιοτήτων του, ο κρόκος έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα σε τρόφιμα για τις γευστικές, αρωματικές και χρωστικές του ιδιότητες αλλά και στην λαϊκή φυτική φαρμακευτική για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών για αιώνες (Basker και Negbi, 1983).
Οι ιδιότητες του κρόκου θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως ένας πιθανός θεραπευτικός παράγοντας για πολλές ασθένειες όπως αποδεικνύεται από διάφορες βιοϊατρικές μελέτες.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της επιχείρησης ΕΔΩ.

Κοινοποίηση