Περισσότεροι από 20 μαυροπελαργοί στη Λίμνη Κερκίνη

Περισσότεροι από 20 μαύροι πελαργοί βρίσκονται στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης και του ποταμού Στρυμόνα όπως κάνει γνωστό μέσα ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Κερκίνης.

Ο Μαυροπελαργός είναι πελαργόμορφο αποδημητικό πτηνό της οικογένειας των Πελαργίδων, που απαντά και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική του ονομασία είναι Ciconia nigra και δεν περιλαμβάνει υποείδη (μονοτυπικό). Ο μαυροπελαργός, σε αντίθεση με τον λευκοπελαργό, είναι είδος πολύ συνεσταλμένο και επιφυλακτικό και έχει την τάση να μένει μακριά από τον άνθρωπο. Κατά συνέπεια, κατασκευάζει τη φωλιά του σε ερημικές περιοχές που βρίσκονται μακριά από κατοικημένα κέντρα.

Ο μαυροπελαργός τρέφεται κατά βάση με βατράχια, ψάρια, οστρακοειδή και έντομα. Σπάνια, η δίαιτά του μπορεί να συμπεριλάβει και σαλαμάνδρες, τρίτωνες, σαύρες.

Για να ψαρέψει, ο μαυροπελαργός δεν χρησιμοποιεί ιδιαίτερα έξυπνες τακτικές. Συνήθως δεν ψαρεύει στήνοντας ενέδρα, όπως κάνουν γενικά οι ερωδιοί, αλλά κινείται συνέχεια σε ρηχές υδάτινες εκτάσεις και πιάνει τα θηράματά του με αστραπιαία τινάγματα του λαιμού του, που είναι εφοδιασμένος με ένα ιδιαίτερο αιχμηρό ράμφος, ή ψάχνει με το ράμφος του για μικρά θηλαστικά στο βυθό, στη βλάστηση και, σπάνια, στο έδαφος κάτω από τις πέτρες. Αφού πιάσει το θήραμα, το καταπίνει ή το βάζει στο πρόλοβο (μια διεύρυνση του οισοφάγου), απ’ όπου θα το βγάλει στη φωλιά για να ταΐσει τους νεοσσούς.

Φωτογραφίες από Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης+Κώστας Παπαδόπουλος

Πληροφορίες για τον μαυροπελαργό είναι από το site: wikipedia.org

 

Κοινοποίηση