Απάντηση του Δήμου Νεάπολης- Συκεών μετά το ρεπορτάζ του Infonews24 για την κατάσταση των πεζοδρομίων στην οδό Επταπυργίου


Άμεση ήταν η απάντηση του Δήμου Νεάπολης- Συκεών στο πρόσφατο ρεπορτάζ του Infonews24 του περασμένου Σαββάτου, σχετικά με την κατάσταση των πεζοδρομίων, επί της οδού Επταπυργίου, στην περιοχή Συκιές.

(Διαβάστε το ρεπορτάζ του Infonews24 ΕΔΩ)

Στην ανακοίνωση του Δήμου Νεάπολης- Συκεών προς το Infonews24 αναφέρονται τα εξής:
«Αναφορικά με το ρεπορτάζ της κυρίας Δήμητρας Κασμερίδου με τίτλο «Σε άθλια κατάσταση τα πεζοδρόμια στην οδό Επταπυργίου στις Συκιές Θεσσαλονίκης» που δημοσιεύτηκε στις 13/11/2021 στην ιστοσελίδα infonews24.gr και αναφέρεται στην εικόνα των πεζοδρομίων της οδού καταλήγοντας στη διαπίστωση ότι «αυτό που επικρατεί μέχρι στιγμής είναι η πλήρης αδιαφορία από πλευράς δήμου», θα θέλαμε για την ολοκληρωμένη πληροφόρησή σας και για την αποκατάσταση της αλήθειας να σας ενημερώσουμε για τα εξής:
Από τις 10 Νοεμβρίου έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται στις 16 Δεκεμβρίου 2021 η δημοπράτηση του εμβληματικού έργου-«σταθμού» για ολόκληρο το δήμο Νεάπολης-Συκεών που αφορά την πλήρη ανακατασκευή, αναμόρφωση και ανάπλαση ολόκληρου του άξονα της οδού Επταπυργίου, συμπεριλαμβανομένης της νησίδας και των 50 κάθετων δρόμων ήπιας κυκλοφορίας που την τέμνουν, μεταξύ των οποίων η Καρόλου Κουν και τμήμα της Ρήγα Φεραίου, από την Επταπυργίου έως την Κύπρου, ενώ η καθυστέρηση των τελευταίων χρόνων οφείλεται στους Οργανισμούς Ενέργειας ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, Φυσικού Αερίου, Ευζωνικών Δικτύων και Ύδρευσης και Αποχέτευσης.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης που έχει υλοποιηθεί διαχρονικά στον δήμο Νεάπολης-Συκεών και αφορά συνολικά 10 χιλιόμετρα ανάπλασης, το 1/5 δηλαδή της Δ.Ε. Συκεών, με τον προϋπολογισμό του να αγγίζει τα 15,23 εκατ. ευρώ και το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η ολοκλήρωση των σχεδίων και των μελετών απασχόλησε επί χρόνια την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, με τη δημοτική Αρχή που συνηθίζει να αποφεύγει απλές, πρόσκαιρες, σημειακές παρεμβάσεις, αλλά να λειτουργεί οραματικά και μεγαλεπίβολα, να δρομολογεί την προώθησή του έργου με την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, δίνοντας σχεδόν τετράχρονη μάχη και προσπάθεια.
Ιδιαίτερη επιτάχυνση στην προώθηση και ολοκλήρωση των μελετών και των δεκάδων αδειοδοτήσεων και εγκρίσεων δόθηκε από τη συνεργασία του δήμου με τη Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης, η οποία επιμελήθηκε την ολοκλήρωση των μελετών και την πληρότητα των φακέλων που περιλαμβάνουν δεκάδες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, όπως και την έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.
Η νέα, υπερσύγχρονη εικόνα του κεντρικού αυτού άξονα και των 50 κάθετων δρόμων, θα περιλαμβάνει τη διαπλάτυνση και ανακατασκευή των πεζοδρομίων, με προδιαγραφές πλήρους προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία, τη σημειακή υπογειοποίηση κάδων κατά μήκος της Επταπυργίου και των καθέτων της, την τοποθέτηση υποδαπέδιου φωτισμού στον κεντρικό άξονα, καθώς και την υλοποίηση σημειακών παρεμβάσεων με νέες εφαρμογές έξυπνης πόλης (smart city), όπως η τοποθέτηση έξυπνων στάσεων σε 15 σημεία, οι φωτιζόμενες διαβάσεις και τα φανάρια με συστήματα αντίστροφης μέτρησης καθώς και εξυπηρέτησης ΑμεΑ, τυφλών, κωφών.
Επιπλέον, για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και καλύτερο φωτισμό, θα υπάρξει αντικατάσταση του υπάρχοντος ηλεκτροφωτισμού με μη ενεργοβόρο, σύγχρονης τεχνολογίας LED. Ακόμα, για την άθληση και την αναψυχή κατοίκων και επισκεπτών, καθώς και για την αλλαγή του μικροκλίματος, θα πραγματοποιηθεί ανακατασκευή πέντε μεγάλων πάρκων της περιοχής, με ιδιαίτερα «πράσινες» προδιαγραφές και στοιχεία, τα οποία θα ενισχυθούν και με τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, ενώ θα προκύψουν και νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις».

Κοινοποίηση