Αθ. Μαλλιαράς: «Βασική μας προτεραιότητα η στήριξη της τοπικής οικονομίας» (Συνέντευξη στο Infonews24)

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών (ΕΒΕΣ) Αθανάσιος Μαλλιαράς.

Κ. Μαλλιαρά, εδώ και κάποιους μήνες έχετε αναλάβει τα ηνία του Επιμελητηρίου Σερρών. Αν και είστε ενεργό μέλος του επιχειρηματικού θεσμικού οργάνου εδώ και δύο δεκαετίες, τώρα καλείστε να το υπηρετήσετε από τη θέση του προέδρου. Πως αντιμετωπίζετε αυτή τη «μετάβαση»;

Αθ.Μ.: Όπως πολύ σωστά είπατε η τριβή μου με το Επιμελητήριο Σερρών μετρά ήδη πολλά χρόνια, αρχικά ως απλό μέλος και αργότερα ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Η απόφαση να διεκδικήσω την προεδρία μετά τον αδόκητο χαμό του Χρήστου Μέγκλα ήρθε ύστερα από πολλή σκέψη και κυρίως έντονη διάθεση να βοηθήσω ενεργά στη διεκδίκηση και επίλυση θεμάτων που αφορούν τον επιχειρηματικό κόσμο. Νομίζω πως από αυτή τη θέση και πάντα μαζί με τους συνεργάτες μου στο Επιμελητήριο, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα με γνώμονα πάντα το συμφέρον των επαγγελματιών. Είμαι ένας άνθρωπος της αγοράς και γνωρίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν και τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι επιχειρήσεις ώστε να επιβιώσουν. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι ένα Επιμελητήριο ανοιχτό σε όλους , με συνεργασίες και συμπράξεις που θα φέρνουν αποτελέσματα. Γι’ αυτό και ένα από τα πρώτα μου μελήματα ως Πρόεδρος ήταν να συναντηθώ με την Ομοσπονδία των Επαγγελματοβιοτεχνών και όλα τα σωματεία των επαγγελματιών, ώστε να καταγράψουμε προβλήματα και προτάσεις και να χαράξουμε μια κοινή γραμμή. Στόχος μας είναι αφενός να επιλύσουμε τα θέματα που τους απασχολούν και αφετέρου να υλοποιήσουμε όσα άπτονται των αρμοδιοτήτων του Επιμελητηρίου.

Έχετε αναλάβει αυτή τη θέση σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τις επιχειρήσεις. Εκτός από όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της γενικότερης οικονομικής δυσπραγίας, τα τελευταία δύο περίπου χρόνια έρχονται αντιμέτωπες και με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα τα τελευταία μέτρα ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. Ποια είναι η θέση του Επιμελητηρίου και πώς θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να στηριχθούν οι επιχειρήσεις;

Αθ.Μ.: Πράγματι η πανδημία με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι ήρθε να δώσει ακόμη ένα ισχυρό «ράπισμα» στον ήδη πληττόμενο επιχειρηματικό κόσμο. Καθημερινά βιώνω την αγωνία των ανθρώπων της αγοράς, που όλο αυτό το διάστημα μετρούν σημαντικές απώλειες λόγω του κορονοϊού. Παρόλα αυτά, μέσα στην πανδημία οι επιχειρήσεις λειτούργησαν με απόλυτη υπευθυνότητα και συνέπεια, εφαρμόζοντας με ευλάβεια όλα τα ληφθέντα μέτρα. Οι τελευταίες αποφάσεις, όμως, εγείρουν εύλογες διαμαρτυρίες, γι’ αυτό και εμείς ως Επιμελητήριο αποστείλαμε αμέσως έγγραφη διαμαρτυρία προς όλους τους αρμόδιους υπουργούς. Σ’ αυτήν αναφέρουμε ότι αναγνωρίζουμε μεν ότι τα νέα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς η αύξηση των εμβολιασμών, που είναι και ο στόχος τους, είναι απαραίτητη για την προστασία της δημόσιας υγείας και αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για την επάνοδο στην κανονικότητα, είναι ξεκάθαρο όμως, ότι με αυτό τον τρόπο πλήττονται άμεσα οι επιχειρήσεις, ιδίως των κλάδων του λιανεμπορίου και της εστίασης που δεν αντέχουν να επωμιστούν και άλλα βάρη. Ήδη από τις πρώτες μέρες εφαρμογής των νέων μέτρων διαπιστώθηκε μείωση της αγοραστικής δύναμης, με τις επιχειρήσεις μάλιστα να επωμίζονται και τον δύσκολο ρόλο του ελεγκτή των απαιτούμενων πιστοποιητικών. Γι’ αυτό και αίτημά μας είναι η κυβέρνηση να στηρίξει άμεσα και έμπρακτα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κάθε δυνατό μέσο, έτσι ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν και να προσφέρουν θέσεις εργασίας.

Υπάρχουν τρόποι ώστε και το Επιμελητήριο να στηρίξει εμπράκτως την τοπική οικονομία;

Αθ.Μ.: Αυτό αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Ήδη στον προγραμματισμό μας υπάρχει μια σειρά επιχειρηματικών και πολιτιστικών δράσεων που θα αποτελούσαν τονωτική ένεση της τοπικής μας αγοράς και οικονομίας και ελπίζουμε πραγματικά οι υγειονομικές συνθήκες να μας επιτρέψουν να τις υλοποιήσουμε και πολύ σύντομα να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για αυτές. Βεβαίως ο μεγάλος στόχος είναι να υλοποιηθεί φέτος η SEREXPO 2022 για την οποία ήδη προετοιμαζόμαστε. Ελπίζουμε μέχρι τότε η κατάσταση με την πανδημία να έχει εξομαλυνθεί και η SEREXPOνα «επιστρέψει» ακόμη πιο δυναμική στο Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO«ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ», που θα το αξιοποιήσουμε στο έπακρο και θα το καταστήσουμε επίκεντρο όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Θα θέλαμε να μας πείτε πως ακριβώς θα γίνει αυτή η αξιοποίηση του Επιχειρηματικού Κέντρου SEREXPO «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ» και αν τα έργα που πρόκειται να γίνουν εκεί έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Αθ.Μ.: Η αξιοποίηση του Επιχειρηματικού Κέντρου SEREXPO «ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ» θα πραγματοποιηθεί μέσα από τη δημιουργία Μόνιμων Επιχειρηματικών και Πολιτιστικών Δομών και ειδικότερα Εκθεσιακού Χώρου, Συνεδριακού Κέντρου, Δομής Θερμοκοίτισης StartUp Επιχειρήσεων, Συναυλιακού Χώρου, επισκέψιμων χώρων, χώρων πολιτισμού, πρασίνου, άθλησης και αναψυχής, που θα το καταστήσουν πόλο έλξης επισκεπτών αλλά και επενδυτών. Όσον αφορά, ειδικότερα, το εγκεκριμένο πρόγραμμα αναβάθμισης των 3 εκατομμυρίων ευρώ, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι έχει ξεκινήσει ήδη η υλοποίηση των υποέργων και πολύ σύντομα θα υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις. Θέλω να τονίσω ότι στόχος μας είναι το Επιχειρηματικό Κέντρο SEREXPO«ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΕΓΚΛΑΣ» αμέσως μετά την ολοκλήρωση των έργων να είναι ένας χώρος ανοιχτός σε όλους του Σερραίους, επιχειρηματίες και πολίτες.

Κοινοποίηση