Λ. Αβραμάκης: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διενέργεια αυτοψιών για τις ζημιές στις καλλιέργειες βάμβακος στις Σέρρες»


Δριμεία επίθεση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξαπέλυσε μέσω ερώτησής του στη Βουλή ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, για το γεγονός της προκλητικής καθυστέρησης διενέργειας των αυτοψιών στις πληγείσες καλλιέργειες βάμβακος στο Νομό Σερρών.

Ο Βουλευτής χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας που επλήγησαν την ίδια ακριβώς περίοδο από τις κακοκαιρίες του Οκτωβρίου έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις ενώ στο Νομό Σερρών δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι αναγκαίες αυτοψίες από τον ΕΛΓΑ. Τονίζει ότι είναι η πολλοστή φορά που οι αγρότες του Νομού Σερρών αντιμετωπίζονται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και καταγγέλλει το Υπουργείο ότι ιεραρχεί προτεραιότητες κατατάσσοντας τελευταίες από άποψη ενδιαφέροντος τις ανάγκες του Νομού Σερρών.

Ο Βουλευτής ζητά απαντήσεις για τους λόγους που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει οι αυτοψίες στις καλλιέργειες του Νομού Σερρών και την κατάθεση χρονοδιαγράμματος για το πότε θα ξεκινήσουν οι αυτοψίες και πότε θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις των ζημιών ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες της περιοχής.

Αναλυτικά η ερώτηση:
«Για μια ακόμη φορά, ο Νομός Σερρών φαίνεται να υπολείπεται του ενδιαφέροντος που
δείχνει η κυβέρνηση για άλλες περιοχές της χώρας με παρόμοια προβλήματα.
Συγκεκριμένα, πολλές καλλιέργειες βαμβακιού του Νομού έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές λόγω της κακοκαιρίας του Οκτωβρίου και οι αγρότες περιμένουν ακόμα τους εκτιμητές για τη διενέργεια των αναγκαίων αυτοψιών προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλλουν αιτήσεις για την αποζημίωσή τους. Αντίθετα με ότι ισχύει στο Νομό Σερρών, σε άλλες περιοχές που επλήγησαν το ίδιο διάστημα οι εκτιμήσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
Το γεγονός ότι για τις ίδιες ακριβώς ζημιές και την ίδια περίοδο υπάρχουν περιοχές που έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις και προχωρά κανονικά η διαδικασία αποζημίωσης των αγροτών ενώ στην περίπτωση των Σερρών δεν έχουν καν ξεκινήσει οι αυτοψίες, είναι τουλάχιστον προσβλητικό για την τοπική μας κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτουν ότι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εποπτεύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς υπάρχει ιεράρχηση προτεραιοτήτων με το Νομό Σερρών προφανώς να κατατάσσεται τελευταίος από άποψη πολιτικής τουλάχιστον προτεραιότητας.
ΕΠΕΙΔΗ οι αγρότες των Σερρών δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας ούτε μπορούν αν θεωρούνται δεδομένοι
ΕΠΕΙΔΗ οι ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες βαμβακιού στο Νομό Σερρών δεν είναι ήσσονος σημασίας
ΕΠΕΙΔΗ είναι υποχρέωση του κράτους να αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία κατοικούν
Ερωτάται ο κ Υπουργός:
1. Για ποιους λόγους δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι αυτοψίες στις καλλιέργειες βαμβακιού που επλήγησαν στο Νομό Σερρών τη στιγμή που έχουν
ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις για άλλες περιοχές της χώρας που επλήγησαν την ίδια ακριβώς περίοδο και υπέστησαν τις ίδιες ζημιές;
2. Πότε θα ξεκινήσουν οι αυτοψίες και πότε θα ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες των Σερρών από τις καιρικές συνθήκες του Οκτωβρίου;».

Κοινοποίηση