Λ. Αβραμάκης:«Σοβαρό πλήγμα για τους αγρότες του Νομού Σερρών η εξαίρεση του ρυζιού από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις»


Την διαφαινόμενη εξαίρεση των καλλιεργειών ρυζιού και οσπρίων από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας προγραμματικής περιόδου της ΚΑΠ καταγγέλλει με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με τη συνυπογραφή 15 ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Οι Βουλευτές, χαρακτηρίζουν εσφαλμένη την κατεύθυνση στην οποία φέρεται να προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζοντας ότι η εξαίρεση των καλλιεργειών ρυζιού και οσπρίων από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των καλλιεργειών υποχρεώνοντας τους αγρότες να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες παρά το ότι τα σημερινά δεδομένα συνηγορούν στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης αυτών των καλλιεργειών.

Συγκεκριμένα τονίζουν, ότι η πανδημία ανέδειξε με ιδιαίτερη ένταση τη διατροφική κρίση που διέρχεται ο πλανήτης και η απομάκρυνση των αγροτών από προϊόντα διατροφής θα πλήξει την διατροφική αυτάρκεια σε αυτά τα προϊόντα. Τονίζουν επίσης ότι οι σύγχρονες τάσεις τόσο στη μαγειρική όσο και στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών επαναφέρουν στο προσκήνιο γεωργικά προϊόντα όπως το ρύζι και τα βρώσιμα όσπρια, ενώ και μεγάλο μέρος της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων επενδύει στην ανώτερη ποιότητα της ελληνικής παραγωγικής αλυσίδας. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων πιέζονται έντονα από τις εισαγωγές φθηνότερων οσπρίων και ρυζιού, η ανώτερη όμως ποιότητας των ελληνικών προϊόντων διατηρούν την εμπιστοσύνη των ελληνικών νοικοκυριών ενώ και οι βιομηχανίες επιδιώκουν να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς που κατέχουν επενδύοντας στην ανώτερη ποιότητα των ελληνικών προϊόντων. Ενδεχόμενη εξαίρεση του ρυζιού και των βρώσιμων οσπρίων από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις θα καταστήσει το προϊόν πιο ακριβό, δεν θα μπορεί να απορροφηθεί και θα καταστήσει αυτές τις καλλιέργειες μη βιώσιμες.

Οι Βουλευτές ζητούν από το ΥπΑΑΤ να αναιρέσει τους σχεδιασμούς του και να διατηρήσει τις καλλιέργειες ρυζιού και βρώσιμων οσπρίων στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στη νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ.

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, σχετικά με την πρωτοβουλία που ανέλαβε, τόνισε: «Ενδεχόμενη εξαίρεση της καλλιέργειας του ρυζιού από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις της ΚΑΠ, θα είναι καταστροφική για πολλές οικογένειες αγροτών του κάμπου των Σερρών. Μεγάλα χωριά των Σερρών, όπως ο Προβατάς, η Τυρολόη, η Σκοτούσσα, η Αναγέννηση κ.ά. ζουν από την καλλιέργεια του ρυζιού. Τα χωράφια εκεί δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλες καλλιέργειες. Αν σταματήσει η καλλιέργεια ρυζιού θα ερημώσουν και τα χωριά μας. Είναι ουσιαστικά υπαρξιακό ζήτημα για αυτά τα χωριά και κατ’ επέκταση για το Νομό Σερρών να παραμείνει η καλλιέργεια ρυζιού στις συνδεδεμένες ενισχύσεις».

Την ερώτηση του Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Λευτέρη Αβραμάκη συνυπογράφουν οι: Αναγνωστοπούλου Σία, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Γκιόλας Γιάννης, Ηγουμενίδης Νίκος, Κασιμάτη Νίνα, Μάλαμα Κυριακή, Μπάρκας Κώστας, Μωραΐτης Θάνος, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Πούλου Γιώτα, Ραγκούσης Γιάννης, Σκουρολιάκος Πάνος, Συρμαλένιος Νίκος, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος και Φάμελλος Σωκράτης.

Αναλυτικά η ερώτηση:
«Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στους καλλιεργητές ρυζιού και οσπρίων του Νομού Σερρών και όχι μόνο, από τη διαφαινόμενη εξαίρεση της καλλιέργειας ρυζιού και οσπρίων από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις στη νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ. H πρόταση πουφέρεται να επεξεργάζεται το ΥπΑΑΤ περιορίζει τη συνδεδεμένη ενίσχυση και αυτή θα αφορά πλέον μόνο το σκληρό και μαλακό σιτάρι, το κριθάρι, το βόειο κρέας τριών τύπων, τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, τους σπόρους σποράς, το αιγοπρόβειο κρέας και τα σανοδοτικά ψυχανθή.
Εάν οριστικοποιηθεί αυτή η προσέγγιση, πολλοί αγρότες θα αναγκαστούν να αλλάξουν καλλιέργειες καθώς η συνδεδεμένη ενίσχυση αποτελεί ουσιώδες έσοδο για αυτές τις καλλιέργειες προκειμένου να είναι βιώσιμες.
Ειδικά σε ότι αφορά όμως τις καλλιέργειες ρυζιού, τα χωράφια στα οποία καλλιεργείται, είναι δύσκολο να αξιοποιηθούν για άλλες καλλιέργειες, καθώς το ρύζι καλλιεργείται σε υφάλμυρα εδάφη που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη άλλων καλλιεργειών.
Ταυτόχρονα, το ρύζι και τα όσπρια, κατέχουν κυρίαρχη θέση στις διατροφικές συνήθειες στη χώρα μας. Αν και δέχονται «πίεση» από τα εισαγόμενα προϊόντα, οι Έλληνες καταναλωτές τα προτιμούν ως ανώτερα ποιοτικά ενώ αποτελούν και σημαντικό τομέα εξαγωγών. Σημαντική μάλιστα είναι και η αξιοποίησή τους από την ελληνική βιομηχανία τροφίμων, η οποία όχι απλώς απορροφά μεγάλο μέρος της παραγωγής αλλά επενδύει και στην ανώτερη ποιότητά τους για να βελτιώσει την παρουσία της εντός και εκτός Ελλάδος.
Λαμβάνοντας επίσης υπόψη, ότι η πανδημία ανέδειξε με πιο έντονο τρόπο την παγκόσμια διατροφική κρίση, καθίσταται μάλλον άστοχο η χώρα μας να προσανατολίζεται σε μείωση ουσιαστικά της παραγωγής των βρώσιμων προϊόντων της ελληνικής γης, όπως είναι το ρύζι και τα όσπρια.
Τέλος, το ενδεχόμενο μείωσης των καλλιεργειών ρυζιού και οσπρίων στην ελληνική ύπαιθρο, έρχεται σε αντίθεση και με τις σύγχρονες τάσεις τόσο στη μαγειρική που επανακαθορίζει τη συμμετοχή των αγροτικών προϊόντων στα καθημερινά γεύματα, όσο και με την διαρκώς αυξανόμενη ομάδα καταναλωτών τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως, που αναζητούν προϊόντα υψηλής πρωτεΐνης χωρίς κρέας, αναδεικνύοντας μια νέα μεγάλης αξίας βιομηχανία με σημαντικούς εκπροσώπους και στη χώρα μας.
ΕΠΕΙΔΗ το ρύζι και τα όσπρια αποτελούν σημαντικό τμήμα της διατροφής στη χώρα μας
ΕΠΕΙΔΗ η νέα προγραμματική περίοδος της ΚΑΠ οφείλει να ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα στην Ελλάδα και να λαμβάνει υπόψη της τα δεδομένα που θα διαμορφώσουν τις αγορές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων αύριο
ΕΠΕΙΔΗ η ανώτερη ποιότητα του ελληνικού ρυζιού και των ελληνικών οσπρίων αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων
ΕΠΕΙΔΗ οι σύγχρονες τάσεις προσδίδουν ήδη μεγαλύτερη αξία σε προϊόντα όπως το ρύζι και τα όσπρια και αναμένεται η αξία τους να πολλαπλασιαστεί στο μέλλον
ΕΠΕΙΔΗ η εξαίρεση του ρυζιού και των οσπρίων από τη συνδεδεμένη ενίσχυση θα αναγκάσει πολλούς αγρότες να στραφούν στην καλλιέργεια άλλων προϊόντων
ΕΠΕΙΔΗ η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιεί τους πόρους της ΚΑΠ τόσο για την δημιουργία υπεραξίας στα παραγόμενα προϊόντα όσο και για τη επίτευξη κατά το δυνατόν διατροφικής επάρκειας και αυτάρκειας
Ερωτάται ο κ Υπουργός:
Προτίθεστε να ακυρώσετε τους όποιους σχεδιασμούς εξαίρεσης της καλλιέργειας ρυζιού και βρώσιμων οσπρίων από τη συνδεδεμένη ενίσχυση και να διασφαλίσετε ότι αυτά θα δικαιούνται συνδεδεμένης ενίσχυσης και στη νέα προγραμματική περίοδο της ΚΑΠ;».

Κοινοποίηση