Η… τέχνη της δερματοστιξίας (τατουάζ)- Ταμπού ή μόδα για τους Σερραίους;


Μόδα, άποψη, τέχνη, ταμπού; Τα τατουάζ έχουν «μπει» ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας και φαίνεται πως αφήσαμε για τα καλά πίσω μας, «απόψεις» που ουσιαστικά «στιγμάτιζαν» ως περιθωριακό, κάποιον που είχε ένα τατουάζ στο σώμα του.

Σήμερα, τα τατουάζ όχι μόνο είναι αποδεκτά από την κοινωνία, αλλά «τραβούν» τα βλέμματα και κυρίως τα ωραία σχέδια.

Ωστόσο, πρέπει να είμαστε απόλυτα σίγουροι για το τι θέλουμε να κάνουμε, αφού μιλάμε για ένα μόνιμο σχέδιο στο σώμα μας.

Πως αντιμετωπίζουν, όμως, οι Σερραίοι το θέμα του «τατουάζ»; Ποια σχέδια προτιμούν; Γυναίκες ή άνδρες στην πλειοψηφία τους επιλέγουν να κάνουν τατουάζ;

Σε αυτά, αλλά και σε άλλα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ερωτήματα, μας απάντησε ο κ. Γιώργος Γεωργιάδης, ιδιοκτήτης του «Lines Tattoo Studio Serres».

Ερ.: Πόσα χρόνια ασχολείστε με τη δερματοστιξία (τατουάζ) και τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε;

Γ.Γ.: Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την τέχνη το 2013. Ερασιτεχνικά στην αρχή και στην πορεία εξελίχθηκε. Δεν ήταν κάτι συγκεκριμένο αυτό που με τράβηξε στο tattoo. Είναι το σύνολο όλων αυτών που μου αρέσουν στο tattoo. Ο ήχος, τα σχέδια, η επαφή με τον κόσμο.

Ερ.: Μέχρι πριν από μερικά χρόνια τα τατουάζ αποτελούσαν θέμα ταμπού και ήταν και παρεξηγημένα σε ένα βαθμό. Θεωρείτε πως άλλαξαν τα πράγματα κι αν ναι τι ήταν αυτό που έπαιξε ρόλο;

Γ.Γ.: Αυτό είναι γεγονός. Σήμερα όμως σε ορισμένες χώρες έχει απενοχοποιηθεί αρκετά η τέχνη του tattoo και σε κάποιες άλλες λιγότερο. Έπαιξαν πολλά το ρόλο τους για αυτή την εξέλιξη. Όπως η παιδεία, η ενημέρωση, οι αντιλήψεις και άλλα.
Κατά τη γνώμη μου όμως αυτό που βοήθησε πολύ το tattoo να μετατραπεί από θέμα taboo σε τέχνη, είναι η προβολή του μέσω διασήμων προσώπων στο χώρο του θεάματος. Ποδοσφαιριστές, καλλιτέχνες, αθλητές.
Ο κόσμος όταν το βλέπει πάνω σε άτομα που εμπιστεύεται ή θαυμάζει, το φοβάται λιγότερο.

Ερ.: Να περάσουμε στο σήμερα και στις Σέρρες. Ποιοι είναι αυτοί που προτιμούν να κάνουν τατουάζ; Τι ηλικίες; Γυναίκες ή άνδρες περισσότερο;

Γ.Γ.: Σήμερα, όπως είπαμε, το tattoo απευθύνεται σε μεγαλύτερο κοινό, με περισσότερη ποικιλία σχεδίων, καλλιτεχνών, ακόμα και είδη «χτυπήματος».
Όποτε το κοινό μας έχει μεγάλο ηλικιακό φάσμα, μιλώντας πάντα για ενήλικα άτομα.
Ωστόσο τις πρώτες θέσεις κατέχουν οι ηλικίες 20-40 και μπορώ να πω σίγουρα ότι οι γυναίκες είναι λίγο περισσότερες σχετικά με τους άνδρες πελάτες.

Ερ.: Ποια σχέδια προτιμώνται περισσότερο;

Γ.Γ.: Το σχέδιο που επιλέγει ο καθένας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Από μια σκέψη, μια ανάμνηση, μέχρι και το σωματότυπο του καθενός, ώστε να έχει πάνω του ένα όμορφο τατουάζ.
Συνήθως πάντως αναλογικά, τα μεγαλύτερα σχέδια τα κάνουν άντρες, ενώ πιο διακριτικά τα χτυπάνε γυναίκες.

Ερ.: Υπάρχει κάτι το περίεργο που να σας έχουν ζητήσει;

Γ.Γ.: Αυτή είναι μια συχνή ερώτηση.
Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν είχα κάτι τόσο αξιοπερίεργο ώστε να αξίζει να αναφερθεί. Σίγουρα υπάρχουν αξιοπρόσεκτα σχέδια ή άτομα που τα ζητάνε, αλλά όχι κάτι ακραίο.

Ερ.: Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε όποιον-α θελήσει να κάνει τατουάζ;

Γ.Γ.: Το tattoo για τον καθένα αντιπροσωπεύει κάτι διαφορετικό, δεν υπάρχουν μοτίβα για την επιλογή του σχεδίου.
Οι μόνες συμβουλές που θα μπορούσα ίσως να δώσω είναι να μη γίνεται ένα tattoo πολύ βιαστικά ή για τους λάθος λόγους.
Αλλά το βασικότερο είναι να έχετε υψηλά κριτήρια στην επιλογή του καλλιτέχνη που θα σας το χτυπήσει.
Μην εμπιστεύεστε την υγεία σας στα χέρια του οποιουδήποτε.

Ερ.: Σε τι τιμές κυμαίνονται;

Γ.Γ.: Οι τιμές στα tattoo εξαρτώνται από πολλά πράγματα. Εκτός των υλικών τα οποίο θα χρησιμοποιηθούν, παίζει ρόλο η πολυπλοκότητα του tattoo, η λεπτομέρεια, το μέγεθος, πόσα χρώματα θα έχει, πόσες ώρες δουλειά χρειάζονται για ένα σχέδιο και άλλα.

Ερ.: Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σας;

Γ.Γ.: Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως επαγγελματίες ειναι κυρίως οι ερασιτέχνες που υπάρχουν στο χώρο, οι οποίοι δρουν αρνητικά πολλές φορές με τις κινήσεις τους.
Έτσι δημιουργούνται πολλές φορές λάθος εντυπώσεις στο κόσμο ως προς τον σωστό τρόπο λειτουργίας ενός επαγγελματικού καταστήματος, καθώς και φόβο ή ενδοιασμούς ως προς την υγιεινή και ασφάλεια αυτής της τέχνης.
Αλλά και το κράτος δεν βοηθάει με αυτή τη κατάσταση. Επειδή είμαστε λίγοι σχετικά σαν κλάδος, δε μας δίνεται η ευκαιρία να μιλήσουμε. Να συζητήσουμε τα υπάρχοντα ζητήματα, ώστε να θεωρούμαστε αυστηρά επάγγελμα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με ασφάλεια και κανόνες.
Βοηθώντας έτσι στην απαλλαγή από των προκαταλήψεων που διέπουν την τέχνη μας.

Ερ.: Που βρίσκεται η επιχείρησή σας;

Γ.Γ.: Η επιχείρησή μας βρίσκεται στις Σέρρες στη διεύθυνση: Εμμανουήλ Ανδρόνικου 29.

Κοινοποίηση