Άνοιξε η αυλαία της έκθεσης φωτογραφίας «Εύζωνες – Οι φύλακες των αφανών»

Παρουσία τοπικών φορέων και κόσμου πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “ΕΥΖΩΝΕΣ / Οι φύλακες των αφανών” , στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Σερρών.
Πρόκειται για μια δράση που υλοποιούν από κοινού ο Δήμος Σερρών, η Κ.Ε.ΔΗ.Σ., η Επιτροπή για τα 200 χρόνια και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. , στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.
«Εύζωνες- Οι φύλακες των αφανών, είναι η έκθεση που φιλοξενούμε στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, προκειμένου οι Σερραίοι να δουν τα έργα, τις εντυπωσιακές αναπαραστάσεις των Ευζωνικών στολών σε φυσικό μέγεθος 2 μέτρων.
«Όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να αγγίξουν τη φουστανέλα και το τσαρούχι και να αντιληφθούν το μεγαλείο αυτού του εξέχοντος σώματος. Να ευχαριστήσουμε την κ. Χατζηαδάμ για την ακρίβεια με την οποία απεικόνισε τη σκληρή καθημερινότητα του Εύζωνα, το απέραντο αίσθημα τιμής και  την αμέριστη αφοσίωση στο καθήκον. Έννοιες όπως η Εθνική Υπερηφάνεια, η Πατρίδα και η Σημαία προσωποποιούνται στα μάτια του Εύζωνα, στο σταθερό του βήμα και στο ακλόνητο σώμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης.
Το πολιτιστικό γεγονός αποτελεί γέννημα μακροχρόνιας εργασίας της διαπιστευμένης φωτογράφου του Προεδρικού Μεγάρου από το 2010 κ. Δήμητρας Χατζηαδάμ, η οποία αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της έκθεσης: «Πρόκειται για μία φωτογραφική περιήγηση, που ξεκίνησε από δημιουργική καθαρά περιέργεια, καθώς διήρκησε από το 2013 μέχρι και το 2016. Εξελίχθηκε σε ένα έργο ζωής και σε μία κατάθεση ψυχής, που με τον φακό  στραμμένο στο Ιερό σύμβολο του Εύζωνα, αναδεικνύεται ο άνθρωπος πίσω από αυτό», επισήμανε η κ. Χατζηαδάμ απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στους Σερραίους που έχουν φορέσει τη στολή του Εύζωνα κι έχουν υπηρετήσει στην προεδρική φρουρά να παρευρεθούν στην έκθεση , προκειμένου και τα δικά τους στοιχεία και η υπογραφή τους να αποτελέσουν σημείο αναφοράς.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σερρών και της επιτροπής για τα 200 χρόνια κ. Βασίλης Κατιρτζόγλου ανέφερε: «Είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τις ιστορίες από την φωτογραφική εμπειρία της κ. Χατζηαδάμ, η οποία μας επανασυστήνει τον Εύζωνα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Η έκθεση φωτογραφίας έχει παρουσιαστεί με επιτυχία σε 19 πόλεις εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων. Οι Σέρρες αποτελεί τον 20Ο σταθμός της , ενώ παράλληλα μέρος αυτής θα φιλοξενηθεί στη Μελβούρνη στις 12 Δεκεμβρίου , ημέρα ίδρυσης της Προεδρικής Φρουράς.»
 «Οι φύλακες των αφανών, των ανθρώπων που στο παρασκήνιο συνετέλεσαν με όλες τους τις δυνάμεις, σωματικές και υλικές στο να πραγματοποιηθεί αυτός ο αγώνας για την ανεξαρτησία, αποτελούν το επίκεντρο αυτής της έκθεσης. Η κ. Χατζηαδάμ με την έκθεση αυτή έχει αναδείξει μια πτυχή της ιστορίας, που είναι η καθημερινότητα κι αφορά πραγματικά τη ζωή των αφανών. Πρέπει όλοι οι Σερραίοι να επισκεφτούν την έκθεση και να ξεναγηθούν σε αυτή από την ίδια την φωτογράφο», υπογράμμισε με τη σειρά της η Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. κ. Χρυσάνθη Παλάζη – Τσοχατζίδη.
Στην τελετή εγκαινίων παρευρέθηκαν ο Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αθανάσιος Μασλαρινός, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημήτρης Σιαμάγκας, Γεώργιος Ταϊρης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Σ. κ. Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ κ. Αθανάσιος Γάτσιος, ο πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κ. Σάββας Ρίζος , ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτριος Καρυπίδης, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης , των Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών καθώς και Σερραίοι δημότες.
Να επισημανθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα προγραμματισμένων σχολικών ξεναγήσεων, για να γνωρίσουν βιωματικά οι μικροί θεατές το σημαντικό αυτό κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας.
Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό και εισέρχεστε με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ταυτότητα και χρήση προστατευτικής μάσκας κατά την παραμονή σας στο χώρο.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο φουαγιέ του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών από 10 έως 22 Δεκεμβρίου 2021.

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 -13:30 & 18:30 – 21:00 | Τετάρτη απόγευμα κλειστά

Κοινοποίηση