«Ο δρόμος της πεταλούδας» της Γ. Μπουρίκα μας… κέρδισε από την πρώτη σελίδα- Συνέντευξη στο Infonews24


«Ο δρόμος της πεταλούδας» της Γερακίνας Μπουρίκα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Κάκτος».

Υπόθεση βιβλίου

«”Τρέξε. Πέτα μακριά…” μου ούρλιαζε πλέον το μυαλό μου, κι εγώ το μόνο που έκανα ήταν να τρέχω ξέπνοη όλο και πιο γρήγορα χωρίς σταματημό. Δεν ήξερα πού πήγαινα, σχέδιο δεν υπήρχε στη σκέψη μου, όμως δεν με ένοιαζε όπου κι αν έφτανα. Ακόμη κι αν πέθαινα τελικά».
Μάρτιος του ’81. Στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ρέντη, ένα εγκαταλειμμένο βαγόνι γίνεται το λίκνο της αναγέννησης της δεκαεξάχρονης Μαρουσώς που, κατατρεγμένη από το αιματοβαμμένο παρελθόν της, βρίσκει καταφύγιο στη σκοτεινή αγκαλιά του. Μια μικρή πάνινη κούκλα, η ΜαΜα, θα γίνει ο μοναδικός μάρτυρας της μεταμόρφωσης της ανήλικης κοπέλας, κυριολεκτικά, σε μια άλλη.
Ένας βιασμός, τρεις θάνατοι, ένας ανεκπλήρωτος έρωτας, μια μόνιμη φυγή και μια θετή κόρη που παίρνει τη θέση ενός πραγματικού γιου, συνθέτουν το παζλ της ταραγμένης ζωής ενός κοριτσιού που, ακολουθώντας το πέταγμα μιας πεταλούδας, βαδίζει θαρραλέα μέσα στα σκοτάδια της ψυχής της, ψάχνοντας να βρει τον δικό της δρόμο προς το φως.

Ποια είναι η Γερακίνα Μπουρίκα

Η Γερακίνα Μπουρίκα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ν. Αρτάκη Ευβοίας. Η ζωή την οδήγησε επί τέσσερα χρόνια να εγκατασταθεί στη Βόρεια Ελλάδα και τα τελευταία δεκαεπτά να ζει μόνιμα στην Αθήνα. Τα λογιστικά και οι πωλήσεις ήταν το βασικό της επάγγελμα, μέχρι τη γέννηση των παιδιών της, Βασιλικής και Δημήτρη. Η τύχη που της χάρισε τη δυνατότητα να ασχοληθεί αποκλειστικά με το “επάγγελμα μητέρα” της έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψει τα υπέροχα μονοπάτια της συγγραφής. Έπειτα από την έκδοση των δύο πρώτων βιβλίων της, παράλληλα με τη συγγραφή, αρθρογραφούσε στην εφημερίδα Κυριακάτικη και είναι συντάκτρια του online πολιτιστικού περιοδικού Books and Style.
Μέχρι σήμερα έχει γράψει τα εξής βιβλία: «Έτσι το έγραψαν οι μοίρες», «Όταν η αλήθεια ντύθηκε το ψέμα», «Φωτιά στο παρελθόν» και «Ο δρόμος της πεταλούδας».

Η συνέντευξη της Γ. Μπουρίκα στο Infonews24

Ερ.: Κ. Μπουρίκα, «ο δρόμος της πεταλούδας» είναι το τέταρτο βιβλίο σας. Με το βιβλίο αυτό ερχόμαστε αντιμέτωποι με «δύσκολα» θέματα, με θέματα που βλέπουμε ότι δυστυχώς «ζωντανεύουν» μέσα από την επικαιρότητα και παίρνουν πλέον διάσταση. Πως αποφασίσατε να «αγγίξετε», να ασχοληθείτε και να θέσετε, ουσιαστικά, αυτά τα «δύσκολα» θέματα;
Γ.Μ.: Η αφορμή για να ξεκινήσει αυτό το βιβλίο δύο χρόνια σχεδόν πριν, ήταν η πραγματική ιστορία της γιαγιάς μιας αγαπημένης φίλης. Εκείνη η γυναίκα σε πολύ μικρή ηλικία είχε βιαστεί και όχι μόνο δεν είχε βρει δικαίωση μέσα από την τιμωρία του δράστη, παρά είχε έρθει αντιμέτωπη με επιπλέον βία από την ίδια της την οικογένεια που θεωρώντας την ατιμασμένη, την είχαν αναγκάσει να παντρευτεί τον βιαστή της. Η γιαγιά της φίλης μου δεν ζει πια, όμως αυτή η συγκλονιστική ιστορία με οδήγησε στο να προσπαθήσω έστω μέσα από ένα βιβλίο να αλλάξω την πορεία εκείνης της αδικημένης γυναίκας και να φανταστώ μια άλλη εκδοχή για την ζωή της. Ήθελα να την δω να βρίσκει τη δύναμη και να παίρνει τη ζωή στα δικά της χέρια με όποιο τίμημα, χωρίς να υποτάσσεται σε αυτά που άλλοι είχαν αποφασίσει για την ίδια. Το τρομερό σοκ για εμένα αφού τελείωσα το βιβλίο ήταν, ότι ενώ εγώ περιέγραφα τη βία απέναντι σε μια γυναίκα δυο γενιές πίσω από την δική μου, άρχισα να βλέπω την ίδια βία να ξεδιπλώνεται μπροστά μου αυτή την συγκεκριμένη χρονιά. Ένιωσα ότι τίποτε, όπως λάθος πίστευα τόσο καιρό, δεν έχει αλλάξει περνώντας τα χρόνια και οι δεκαετίες.

Ερ.: Αντιμετωπίσατε δυσκολίες ως προς τη διαχείριση αυτών των θεμάτων; Ποια ήταν η προτεραιότητά σας, γράφοντας για τη Μαρουσώ και τα όσα βίωσε;
Γ.Μ.: Αναμφισβήτητα το βιβλίο καταπιάνεται με ένα πολύ δύσκολο θέμα. Η έρευνα που έκανα για να κατανοήσω πως νιώθει μια γυναίκα όταν έρχεται αντιμέτωπη με τη βία, μου προκάλεσε τόσο θυμό μέσα μου που κάποιες φορές ένιωθα πως δεν μπορούσα να το διαχειριστώ. Ο σκοπός μου βέβαια δεν ήταν ποτέ να σοκάρω όπως σοκαρίστηκα εγώ. Η βασική μου προτεραιότητα ήταν να δώσω στον αναγνώστη να κατανοήσει σε βάθος τα συναισθήματα αυτών των ανθρώπων. Να καταλάβει τι κρύβει στην ψυχή του ένα θύμα και πως παλεύει να επιβιώσει κουβαλώντας για πάντα μέσα του αυτό το τραυματικό γεγονός.

Ερ.: Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε εσείς, μέσω της Μαρουσώς;
Γ.Μ.: Την δύναμη που βρήκε η ηρωίδα μου για να σπάσει τα δεσμά της και να πετάξει παίρνοντας την ζωή της στα χέρια της, την έχουμε όλοι μέσα μας. Πρέπει να πιστέψουμε σε αυτή και να κλείνουμε τα αφτιά μας στις φωνές που προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε γιατί τους ωφελεί η αδυναμία μας.

Ερ.: Τι ήταν αυτό που σας έδωσε το έναυσμα να ασχοληθείτε με τη συγγραφή;
Γ.Μ.: Το έναυσμα ήταν ένας φίλος που πίστεψε σε εμένα, όμως πιστεύω ότι τελικά η φωνή εκείνου ήταν η αφορμή για να ανακαλύψω κι εγώ εκείνη την άλλη δύναμη που είχα μέσα μου χωρίς μέχρι τότε να το γνωρίζω.

Ερ.: Ποιο ρόλο παίζει η συγγραφή στη ζωή σας;
Γ.Μ.: Η συγγραφή πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.

Ερ.: Πόσο σημαντική είναι η στήριξη της οικογένειας σε αυτό που κάνετε;
Γ.Μ.: Η στήριξη της οικογένειάς μου, μου προσφέρει ασφάλεια και ταυτόχρονα ώθηση στο να συνεχίσω αυτό που κάνω. Είναι σπουδαίο να γνωρίζεις ότι οι πιο αγαπημένοι σου άνθρωποι πιστεύουν σε εσένα.

Ερ.: Ποια είναι τα επόμενα «βήματά» σας;
Γ.Μ.: Η συγγραφή του πέμπτου μου βιβλίου έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο καιρό οπότε τα επόμενα βήματά μου είναι η ολοκλήρωση και η έκδοση και αυτού του έργου μου.
Infonews24: Σας ευχαριστούμε θερμά

Κοινοποίηση