Χωρίς τεύτλα τα χωράφια των Σερρών- Στ. Νικητόπουλος: «Πολιτική η απόφαση για το άνοιγμα της ΕΒΖ» (Βίντεο)


Απέραντη θλίψη και έντονο προβληματισμό προκαλεί το θέαμα των χωραφιών χωρίς τεύτλα, στην περιφερειακή ενότητα Σερρών, για μία ακόμη χρονιά.

Μιλώντας στο Infonews24, ο Σερραίος αγροτοσυνδικαλιστής Στέλιος Νικητόπουλος τόνισε πως από το 2017 επικρατεί ένα χάος και πρόσθεσε πως πέρυσι ορισμένοι Σερραίοι αγρότες αποφάσισαν να «βάλουν πλάτη» και να σπείρουν τεύτλα, αλλά η Royal Sugar δεν τα πλήρωνε, με αποτέλεσμα οι αγρότες να τα «διώξουν» είτε σε κτηνοτρόφους, είτε ακόμη και να τα πετάξουν.

«Φέτος δεν έχουμε καλλιεργήσει. Απ’ ότι μαθαίνω σπάρθηκαν περίπου 4.000 στρέμματα στη Λάρισα, τα οποία ‘πήγαν’ για βιοαέριο. Θεωρώ ότι είναι κρίμα κι άδικο αυτή η βιομηχανία που ιδρύθηκε το 1963 να ‘σβήσει’ έτσι. Φάνηκε καθαρά, ειδικά πέρυσι, πως από τη στιγμή που έλειψε η τευτλοκαλλιέργεια οι άλλες καλλιέργειες αυξήθηκαν. Είναι μεγάλο ρίσκο για έναν αγρότη να έχει μία μόνο καλλιέργεια και η τευτλοκαλλιέργεια ήταν μία εναλλακτική λύση για όλους τους αγρότες. Το τεύτλο έδινε αρκετά καλό εισόδημα κι ας μην ξεχνάμε ότι είχε και τη συνδεδεμένη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικητόπουλος.

Επίσης, το τεύτλο είναι ένα φυτό που «απορροφά» πολλά υπολείμματα του εδάφους σε μία καλλιεργητική περίοδο, με τον κ. Νικητόπουλο να υπογραμμίζει: «Είναι μεγάλη υπόθεση να απορροφά το άζωτο του εδάφους και την επόμενη χρονιά να είναι καθαρό το χωράφι για να σπείρει κάποιος σιτηρά, τα οποία δεν αντέχουν στο πολύ άζωτο».

Σύμφωνα με τον Σερραίο αγροτοσυνδικαλιστή, η ανάγκη να ανοίξει και πάλι η ΕΒΖ είναι επιτακτική και πως είναι πολιτική απόφαση: «Βοηθούσε και σε θέσεις εργασίας η ΕΒΖ, που συντηρούσε μόνο στο νομό Σερρών 160 οικογένειες. Χάθηκαν και οι αποζημιώσεις και οι ποσοστώσεις. Η κατάσταση δεν είναι μη αναστρέψιμη. Πιστεύω ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση και συνεννόηση με την Τράπεζα Πειραιώς, ότι μπορεί να ανοίξει ξανά η ΕΒΖ».

Το ενοικιαστήριο του εργοστασίου ζάχαρης Σερρών από τη Royal Sugar λήγει τον Φεβρουάριο και δειλά- δειλά ξεκινούν οι συναντήσεις και συζητήσεις των αγροτών με τους αρμόδιους παράγοντες, για να γίνουν συντονισμένες κινήσεις προς την κατεύθυνση ενός δυναμικού «comeback» της τευτλοκαλλιέργειας.

Κοινοποίηση