Σε απολογισμό των δράσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα προχώρησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γυναικών (ΕΓΕ) Σερρών, κατά τη συνάντησή τους στο «Σπίτι της Γυναίκας».
Επίσης, προγραμμάτισαν τις δράσεις για το νέο έτος. Στη συνάντησή τους, επιπλέον έγινε η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας με την ευχή οι δράσεις εθελοντισμού και οι παρεμβάσεις να συνεχιστούν δυναμικά και στοχευμένα, με τη συμμετοχή όλων των αξιόλογων Σερραίων εθελοντριών.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Τη συμπαράστασή της στην 24χρονη κοπέλα που έπεσε θύμα βιασμού στη Θεσσαλονίκη όπως και σε κάθε γυναίκα που υπέστη κακοποίηση, εκφράζει με ψήφισμα της. Η Ένωση Γυναικών Ελλάδος – Παράρτημα Σερρών επισημαίνει ότι τελευταία, τα κρούσματα βιαιοπραγίας εναντίον των γυναικών, αλλά και ειδικότερα, της ενδοοικογενειακής βίας που έρχονται στο φως της δημοσιότητας έχουν πολλαπλασιαστεί. Ακόμα περισσότερα είναι όμως εκείνα τα περιστατικά που δεν δημοσιοποιήθηκαν ποτέ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΓΕ Σερρών ήρθαν σε επαφή με το νομικό περιβάλλον των κοριτσιών που κακοποιήθηκαν, εκφράζοντας την άποψή τους αναφορικά με τα γεγονότα και τη στήριξη τους.
Στο ψήφισμα της η ΕΓΕ Σερρών υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγής των διαδικασιών στην απονομή δικαιοσύνης για τα εγκλήματα βιασμού και σεξουαλικής βίας.
«Ο βιασμός είναι το μοναδικό έγκλημα βίας που το θύμα στιγματίζεται περισσότερο από το δράστη. Η κοινωνική απόρριψη που βιώνει το θύμα με τόσο έντονο τρόπο, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός γενικευμένου κλίματος σιωπής και απροθυμίας για καταγγελία. Οφείλουμε να σταθούμε κοντά στις γυναίκες αυτές» ανέφερε η Πρόεδρος της ΕΓΕ Διαμάντω Φραγγεδάκη.
ΤΡΑΓΙΚΑ ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Έχει αποδειχθεί ότι κάθε χρόνο διαπράττονται στην Ελλάδα περίπου 4.500 βιασμοί, από τους οποίους μόνο 270 (6%) καταγγέλλονται στην Αστυνομία, μόνο 183 καταλήγουν σε σύλληψη κάποιου υπόπτου, μόνο 47 φτάνουν στο ακροατήριο για να εκδικασθούν, μόνο 20 καταλήγουν σε καταδικαστική απόφαση και τελικά μόνο σε λιγότερους από 10 βιαστές επιβάλλεται κάθειρξη, δηλαδή στερητική της ελευθερία ποινή άνω των 5 ετών. (ΠΗΓΗ:: Άγγελος Τσιγκρής: «Βιασμός: Το αθέατο έγκλημα», Εκδόσεις Σάκκουλα, 1996).