Τα θέματα της ενημέρωσης και έκφρασης γνώμης επί των φακέλων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τρία έργα αιολικών σταθμών, ήταν αυτά που κυριάρχησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών.
Τα τρία έργα είναι τα εξής:
• «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Eνέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 20 MW».
• «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 36 ΜW».
• «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 16,8 ΜW».
Αρχικά το λόγο πήρε η περιβαλλοντολόγος κ. Τερμετζίδου, η οποία εξήγησε το πλαίσιο της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που άπτεται των ζητημάτων περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων, τονίζοντας πως η σχετική νομοθεσία σαφώς διαχωρίζει τι είναι γνωμοδότηση, τι γνώμη, τι διαβούλευση και τι ενημέρωση.
Από την πλευρά του, ο Προϊστάμενος τμήματος περιβάλλοντος κ. Πολυράβας διευκρίνισε πως το τμήμα περιβάλλοντος δεν γνωμοδοτεί, απλά αναλαμβάνει τη δημοσίευση και ανακοίνωση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης αναφέρθηκε καταρχάς στη διαδικασία, καθώς σε αυτό το «κομμάτι» είχε αφιερωθεί πάρα πολύς χρόνος στην προηγούμενη συνεδρίαση κι επειδή ακούστηκαν πράγματα που έπρεπε να ξεκαθαριστούν.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσάφη, ο νόμος που περιγράφει τη διαδικασία ισχύει, όπως τροποποιήθηκε, από το 2014 και διευκρίνισε πως το γνωμοδοτών όργανο δεν είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και πως το Δ.Σ. το μόνο που κάνει είναι έκφραση γνώμης.
Ο Δήμαρχος Σερρών υπογράμμισε πως η ουσία επί αυτών των τριών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θα εκφέρει ως Δ.Σ. μία θετική ή αρνητική άποψη.
«Είμαστε υπέρ των ήπιων μορφών ενέργειας, της πράσινης μορφής παραγωγής ενέργειας. Είναι η μόνη λύση για το σήμερα και το αύριο. Από την άλλη μεριά αυτό δεν μπορεί να γίνει άκριτα ή ισοπεδωτικά ή αφοριστικά ή με κλειστά τα μάτια. Αν οι αποδεδειγμένες επιπτώσεις σε ένα περιβάλλον είναι σημαντικές ή επιβαρυντικές, εδώ, ως σώμα που θα εκφέρουμε μία γνώμη, θα πρέπει να το αξιολογήσουμε. Η επένδυση είναι στα όρια των Δήμων Σερρών και Σιντικής. Ο Δήμος Σερρών δεν έχει ιδιοκτησία επί των συγκεκριμένων οικοπέδων» υποστήριξε ο Δήμαρχος Σερρών, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά των επενδύσεων, αλλά και στα στοιχεία που πρέπει να συνεκτιμηθούν.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Σάκης Γάτσιος έθεσε τα εξής, δύο, ερωτήματα:
• Γιατί δεν ζητήθηκε η άποψη της κοινότητας Ορεινής, μιας και το ένα από τα τρία τμήματα είναι στα διοικητικά της όρια;
• Αποχαρακτηρίζεται το σύνολο των 3.500 εκτάσεων από βοσκοτόπια σε ενεργειακή γη ή όπως αλλιώς αναφέρεται ή αποχαρακτηρίζεται μόνο το σημείο παρέμβασης;
Απαντώντας, ο Δήμαρχος Σερρών τόνισε πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα διαθέσει εκτάσεις αλλού και δεν θα χαθούν δικαιώματα κτηνοτρόφων και πως τα δικαιώματα δεν έχουν σχέση με την περιοχή της βόσκησης, ενώ η περιβαλλοντολόγος κ. Τερμετζίδου διευκρίνισε πως δίνεται άδεια επέμβασης και δεν μιλάμε για αποχαρακτηρισμό εκτάσεων.
Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Θένια Χαραλαμπίδου αναρωτήθηκε πως εφόσον δεσμεύονται τα 4 στρέμματα περίπου για την κάθε ανεμογεννήτρια, 14 ανεμογεννήτριες 56 στρέμματα, συν τους δρόμους περίπου 100 στρέμματα, σύνολο 150 με 200 στρέμματα, για ποιον λόγο έρχονται οι 3 εταιρείες και ζητούν τα 3.289 στρέμματα;
Το λόγο πήραν ακολούθως οι εκπρόσωποι των εταιρειών Παναγιώτης Μπαλατσούκας και Θωμάς Συμεωνίδης.
Ο κ. Μπαλατσούκας δήλωσε πως η εταιρεία δεν ζήτησε να αποκτήσει δικαιώματα χρήσης ή έγκριση επέμβασης «πάνω» στα 3.000 στρέμματα και πως ουσιαστικά θα λάβει μία έγκριση επέμβασης για τα 150 με 200 περίπου στρέμματα ή όσα είναι αυτά που περιγράφονται ως ζώνη επέμβασης στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ τόνισε με έμφαση πως δεν υπάρχει αποχαρακτηρισμός της γης, δεν αλλάζει η χρήση γης.
Ο κ. Συμεωνίδης υπογράμμισε πως η έννοια του πολυγώνου είναι κάτι καθαρά ρυθμιστικό, που έχει ορίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), δεν έχει καμία περιβαλλοντική υπόσταση το πολύγωνο, το γήπεδο αυτών των 3.000 στρεμμάτων, δεν έχει καμία έννοια ούτε ως προς την παραχώρηση, ούτε ως προς το περιβαλλοντικό κομμάτι.
Σύμφωνα με τον κ. Συμεωνίδη είναι κάτι καθαρά ρυθμιστικό που έχει ορίσει η ΡΑΕ για να μπορεί να βάλει μία τάξη σε ποια περιοχή θα δίνει τη λεγόμενη βεβαίωση παραγωγού, ενώ τόνισε με έμφαση ότι σε οποιοδήποτε σημείο θα παρέμβει η εταιρεία, θα αναδασώνεται.
Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «ΣΕΡΡΑΣ» Βαρβάρα Μητλιάγκα ξεκαθάρισε αρχικά ότι η άποψη της παράταξής της είναι διαχρονική και είναι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων:
«Είναι δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια, το ενεργειακό πρόβλημα είναι από τα μεγαλύτερα. Ο πόλεμος το έχει φέρει πιο πολύ στην επικαιρότητα. Η παρέμβαση δεν πρέπει να γίνει αλόγιστα, να έχει τις μικρότερες δυνατές συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον και να επηρεάζει από ελάχιστα έως καθόλου την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, βοσκοτόπους, γεωργία κ.λπ. Να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι θα γίνει όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένα. Φτάνουμε στο σημείο να ‘δαιμονοποιούμε’ την όποια παρέμβαση, ενώ η αλήθεια είναι ότι πρέπει να βρεθεί η ισορροπία. Θέση μας είναι ότι ο ίδιος ο Δήμος θα πρέπει να επενδύσει σε τέτοιες μορφές ενέργειας είτε συμμετέχοντας είτε δημιουργώντας ενεργειακές κοινότητες, με απώτερο στόχο να είναι κάποια στιγμή αυτόνομος ενεργειακά ο Δήμος. Η γνώμη μας για τις συγκεκριμένες επενδύσεις θα είναι θετική».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων» Ηλίας Γκότσης διευκρίνισε πως και η παράταξή του είναι υπέρ και αναφέρθηκε στα θετικά και στα υπέρ της αιολικής ενέργειας.
«Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ και είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο» δήλωσε ο κ. Γκότσης.
Η επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Σερραίων» Αριάδνη Παπαφωτίου δήλωσε πως η παράταξή της είναι ένθερμα υπέρ των ΑΠΕ, τόνισε πως βάζει την ευαισθησία για το περιβάλλον πάνω απ’ όλα, συμφώνησε με την κ. Μητλιάγκα ότι ο Δήμος θα πρέπει να παίξει έναν ρόλο, ώστε να εξασφαλίσει την ισορροπία ανάμεσα στο όφελος και στο κόστος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Εμείς δίνουμε για αύριο της πατρίδας και των παιδιών μας, αλλά απαιτούμε να τηρηθούν οι κανόνες».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Παύλος Φαρμάκης εξέφρασε την άποψη πως δεν θεωρεί ότι ως Δημοτικό Συμβούλιο είναι σε φάση να ψηφίσουν επιστημονικά οι σύμβουλοι και να πουν ότι είναι θετικό γι’ αυτόν και γι’ αυτόν το λόγο και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε σίγουροι για το όχι και δεν πρόκειται να ψηφίσουμε υπέρ. Δεν βλέπω και μεγάλες διαφορές με το θέμα των φωτοβολταϊκών που τέθηκε την προηγούμενη φορά, με εξαίρεση τη μορφή. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόσο ενάντια στο προηγούμενο και τόσο υπέρ, όπως φαίνεται μέχρι τώρα τουλάχιστον, σε αυτό».
Η ανεξάρτητη σύμβουλος Θένια Χαραλαμπίδου ζήτησε διευκρινίσεις για το πόση είναι η δασική έκταση και πόση τα βοσκοτόπια, στις εκτάσεις που προορίζονται για τις επενδύσεις.
Η ίδια αναρωτήθηκε ποιο θα είναι το όφελος των κατοίκων της περιοχής, τι άλλαξε στην περιοχή τους, τι άλλαξε στη ζωή τους;
«Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να αξιοποιήσουμε τις ΑΠΕ. Δεν είναι μονόδρομος να έρχονται εταιρείες από το πουθενά και να θέλουν να δημιουργήσουν τεράστια πάρκα είτε φωτοβολταϊκά, είτε αιολικά» δήλωσε- μεταξύ άλλων- η κ. Χαραλαμπίδου, η οποία ανακοίνωσε πως είναι κατά των αιολικών πάρκων.
Τόσο η Πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ελπίδα Σιδηροπούλου, όσο και κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν τους φόβους, τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις τους, για τη δημιουργία των αιολικών πάρκων.
Ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης πρότεινε την έκφραση θετικής γνώμης και για τις τρεις περιπτώσεις.
Με 27 θετικές ψήφους και τρεις αρνητικές, τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών εκφράζει τη θετική του άποψη για τα τρία έργα.
Οι Παύλος Φαρμάκης, Θένια Χαραλαμπίδου και Δημήτρης Μιχτσόγλου ψήφισαν «όχι», ενώ ο κ. Σάκης Γάτσιος ψήφισε «ναι» για τα δύο τμήματα που είναι σε «γυμνά» εδάφη, αλλά «όχι» για το τμήμα που βρίσκεται στο δασωμένο μέρος και που «ακουμπάει», όπως είπε, τη Natura.