Θεσσαλονίκη: Απελπιστική η κατάσταση για τους οδηγούς ταξί – «Δεν ξέρουμε πού θα σταματήσει η κατρακύλα»

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι οδηγοί ταξί ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Επιβατηγών Αυτοκινήτων Ταξί Θεσσαλονίκης «Ο Ερμής», Κλήμης Λεοντιάδης. Σε συνέντευξή του στον ρ/σ Focus και στην δημοσιογράφο Θεοδώρα Απότα ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν ξέρουμε πού θα σταματήσει η κατρακύλα».

Χαρακτήρισε «τρομακτική» την άνοδο της τιμής των καυσίμων ενώ υπογράμμισε ότι σε συνδυασμό με την καταγραφή πτώσης κατά 60% στο επιβατικό κοινό από την εορταστική περίοδο και μετά, «ο κλάδος οδηγήθηκε σε απελπιστική κατάσταση». «Όλος ο κόσμος πήρε στα χέρια του και τους οικογενειακούς του λογαριασμούς, αέριο, ρεύμα… ποιος θα κατέβει κάτω να ψωνίσει και γιατί να πάρει ταξί;» αναρωτήθηκε ο κ. Λεοντιάδης προσθέτοντας ότι «όταν και εφόσον πάρει, θα πάρει μια μικρή διαδρομή». «Δουλεύουμε για τα καύσιμα και τα έξοδα του αυτοκινήτου» σημείωσε εξηγώντας ότι πέρα από την αύξηση των εξόδων για τα καύσιμα που φθάνουν έως και 30 ευρώ πάνω ημερησίως, «το πετρέλαιο συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα ανταλλακτικά που έχουν πάρει στα ύψη», με αποτέλεσμα το επάγγελμα να είναι «μη βιώσιμο».

Σύμφωνα με τον κ. Λεοντιάδη, ζητούν επιδότηση του καυσίμου κίνησης για τους επαγγελματίες οδηγούς, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και αναπροσαρμογή του κομίστρου που παραμένει στα ίδια επίπεδα από το 2008. Τέλος, ερωτηθείς εάν οδηγοί σκέφτονται εν μέσω της υφιστάμενης κατάστασης να εγκαταλείψουν το επάγγελμα, απάντησε «φυσικά και υπάρχουν, πολλοί φεύγουν από το επάγγελμα, προσπαθούν να κάνουν την τύχη τους αλλού, αν δεν είναι ιδιοκτήτες είναι ακόμη πιο εύκολο να αποδεσμευτούν.

Οι ιδιοκτήτες των ταξί το παιδεύουν λίγο παραπάνω (…) κρίσεις περάσαμε πολλές κατά καιρούς (…) αυτό που συμβαίνει όμως αυτή τη στιγμή είναι και πρωτόγνωρο και βλέπω ότι δεν έχει φως στο τούνελ μπροστά, δεν έχει σταματημό…».

Κοινοποίηση