Λ. Αβραμάκης: «Η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και των δομών της πρώτο μέλημα για την προοδευτική διακυβέρνηση»


Ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, συμμετείχε σήμερα στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε πανελλαδικά η ΠΟΕΔΗΝ κι έλαβε χώρα όσον αφορά τις Σέρρες στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν το Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, το Σωματείο Συμβασιούχων ΙΔΟΧ, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου κι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου. Όλοι/ες μαζί διαμαρτυρήθηκαν ζητώντας κυρίως:
1. Την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ., όπως γίνεται εμφανές κι από το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.
2. Τις άρσεις αναστολών του ανεμβολίαστου προσωπικού.
3. Την παράταση των συμβάσεων των συμβασιούχων ΙΔΟΧ, που λήγουν σε μία εβδομάδα, την προκήρυξη νέων συμβάσεων και τον αποκλεισμό του ενδεχομένου της εισόδου των εργολάβων για τις υπηρεσίες σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας στα Νοσοκομεία.
4. Την μονιμοποίηση των Συμβασιούχων των Νοσοκομείων, περί τους 16.000 πανελλαδικά, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στα Νοσοκομεία.
5. Την ένταξη των εργαζομένων στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά.
6. Καμία περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα, αντιθέτως την επέκτασή του.

Στα πλαίσια της παρουσίας του στην κινητοποίηση και με αφορμή τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων ο κ. Αβραμάκης δήλωσε:
«Ο αγώνας των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, ο αγώνας των εργαζομένων σε κάθε Νοσοκομείο και δημόσια δομή υγείας, ο αγώνας τους για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των δομών αυτών δεν μας βρίσκει, τους βουλευτές και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, απλώς σύμφωνους.
Είναι και δικός μας αγώνας. Είναι και δική μας μάχη, που βρήκε έκφραση κατά την περίοδο της διακυβέρνησής μας, στην ενίσχυση των προϋπολογισμών των δημόσιων νοσοκομείων, την πρόσληψη προσωπικού, ιατρικού και λοιπού, την κυριολεκτική εκδίωξη των εργολάβων και τη καθιέρωση της σύναψης απευθείας συμβάσεων των νοσοκομείων με τους εργαζομένους καθώς και σε πολλά άλλα.
Τη μάχη αυτή που έδωσε, λοιπόν, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να κρατήσει όρθιο το ετοιμόρροπο ΕΣΥ μέσα στην αντίξοη μνημονιακή συγκυρία, ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ να την πετάξει στα σκουπίδια εφαρμόζοντας τα ακραία νεοφιλελεύθερα σχέδιά της σε βάρος του ελληνικού λαού και προς όφελος των προσκείμενων σε αυτήν ιδιωτικών συμφερόντων. Έτσι, λοιπόν, σήμερα μετά από την πανδημία και την πολιτική άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει τις δημόσιες δομές υγείας το ΕΣΥ βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής. Υποστελεχωμένο, με εργαζομένους, ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που δίνουν κάθε μέρα τη μάχη χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό, διακινδυνεύοντας την υγεία και τη ζωή τους, υποαμειβόμενοι. Με κάθε χρόνο όλο και περισσότερο μειούμενη πρόβλεψη κονδυλίων στον κρατικό προϋπολογισμό.
Επιπλέον, η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη ετοιμάζεται να ανοίξει τις κερκόπορτες για την εισβολή των εργολάβων και των ιδιωτών σε μια σειρά λειτουργιών του ΕΣΥ, μετατρέποντάς το ουσιαστικά από Εθνικό σε ΣΔΙΤ. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Συμβασιούχοι ΙΔΟΧ, που σε μία εβδομάδα λήγουν οι συμβάσεις τους χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση για την επόμενη μέρα. 16.000 εργαζόμενοι των Νοσοκομείων αναμένεται να βρεθούν στο δρόμο ή να συνάψουν σύμβαση με τους επανακάμπτοντες εργολάβους με ότι συνεπάγεται αυτό για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Την ίδια στιγμή που οι εργολάβοι αναμένεται να επιβαρύνουν με το κόστος τους τον κρατικό προϋπολογισμό πολύ περισσότερο σε σχέση με την επιβάρυνση που προκαλούν οι απευθείας συμβασιούχοι – μόνο για το Νοσοκομείο Σερρών αναμένεται περί τις 566.000 € μεγαλύτερη ετήσια επιβάρυνση με την ανάθεση σε εργολάβους.
Εμείς, ως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, συμμετέχουμε στη δημιουργία ενός κοινωνικού τείχους που επιδιώκει να μπλοκάρει αυτή την επιχείρηση αποσάθρωσης των εναπομεινάντων δημόσιων δομών υγείας.
Γινόμαστε κι εμείς μέρος αυτού του τείχους. Ζητάμε την πρόσληψη ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού αναγκαίου προσωπικού, την δημιουργία ΜΕΘ, την αύξηση της δαπάνης για την Υγεία στον κρατικό προϋπολογισμό, την μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ζητάμε την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής κι αυτής της κυβέρνησης για το σχηματισμό κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο για την επανοικοδόμηση του ΕΣΥ και του κοινωνικού κράτους».

Κοινοποίηση