Λ. Αβραμάκης: «Να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος των μελισσοκόμων που εξαιρούνται από το Μέτρο 11 του ΠΑΑ για τη Βιολογική Γεωργία»


Να αναδιατυπωθεί η Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. 2916/374421/2021 που εξαιρεί άδικα από το Μέτρο 11 «Βιολογική Γεωργία» του ΠΑΑ τη συντριπτική πλειοψηφία των μελισσοκόμων, ζητά με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με τη συνυπογραφή 41 ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι η συγκεκριμένη ΥΑ του 2021, ορίζει ότι δεν θεωρούνται ενεργοί γεωργοί όσοι δηλώνουν γεωργικές εκτάσεις αποτελούμενες σε ποσοστό άνω του 50% από εκτάσεις διατηρούμενες εκ φύσεως σε κατάσταση κατάλληλη για βόσκηση ή καλλιέργεια, χωρίς να ασκούν την ελάχιστη γεωργική δραστηριότητα επ’ αυτής, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2, παράγραφος 5. Ως εκ τούτου μελισσοπαραγωγοί που έχουν την ιδιότητα του κατ΄ επάγγελμα γεωργού και περιλαμβάνονται στο Μητρώο Αγροτών κι Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, μένουν εκτός του Μέτρου γιατί συνήθως δεν διατηρούν παράλληλα κι άλλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, έχοντας εστιάσει κυρίαρχα στην άσκηση της μελισσοκομίας.

Αντίστοιχα, αποκλείονται όλοι οι μελισσοκόμοι που υπέβαλαν για πρώτη φορά Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης το έτος 2021 και ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι δεν έχουν ακόμη γεωργικά εισοδήματα κατά το έτος 2021 που θεωρείται προαπαιτούμενο για την ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Οι Βουλευτές ζητούν την αναθεώρηση του πλαισίου για την ένταξη αυτών στο Μέτρο 11 για τις βιολογικές καλλιέργειες με την υποβολή της βεβαίωσης της επαγγελματικής αγροτικής ιδιότητας που χορηγούν τα Τ.Α.Α.Ε όπως ίσχυε με την Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. 104/7056/2015 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης και την πρόβλεψη παράτασης των χρονικών περιθωρίων για την ένταξη στο Μέτρο 11 ώστε να περιληφθούν και οι ενδιαφερόμενοι μελισσοκόμοι.

Την ερώτηση του Βουλευτή Σερρών, Λευτέρη Αβραμάκη, συνυπογράφουν οι: Αλεξιάδης Τρύφων, Αραχωβίτης Σταύρος, Αυγέρη Δώρα, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Βαγενά Άννα, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Γκαρά Νατάσα, Δρίτσας Θεόδωρος, Ελευθεριάδου Τάνια, Ηγουμενίδης Νίκος, Θραψανιώτης Μανόλης, Καλαματιανός Διονύσης, Κασιμάτη Νίνα, Κάτσης Μάριος, Καφαντάρη Χαρά, Κόκκαλης Βασίλης, Λάππας Σπύρος, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χάρης, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κώστας, Μπουρνούς Γιάννης, Μωραΐτης Θάνος, Παπαδόπουλος Σάκης, Παπαηλιού Γιώργος, Παπανάτσιου Κατερίνα, Πέρκα Πέτη, Πούλου Γιώτα, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σαρακιώτης Γιάννης, Σκουρλέτης Πάνος, Σκούφα Μπέττυ, Συρμαλένιος Νίκος, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Τζούφη Μερόπη, Φάμελλος Σωκράτης, Χατζηγιαννάκης Μίλτος, Χρηστίδου Ραλλία και Ψυχογιός Γιώργος.

Αναλυτικά η ερώτηση:
«Τον περασμένο Δεκέμβριο δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. 2916/374421/2021 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 6266/28.12.2021) του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, βάσει του Κανονισμού (ΕΚ) 2220/2020 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.» Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η θέσπιση του θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή, διαχείριση και παρακολούθηση του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014- 2020. Όπως αναφέρεται ειδικότερα στην απόφαση «η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο του Μέτρου παρέχεται προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος (διαφυγόν εισόδημα) και το κόστος συναλλαγής που, κατά περίπτωση, συνεπάγεται η μετατροπή ή η διατήρηση των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με τις αρχές και μεθόδους της βιολογικής παραγωγής, όπως αυτές ορίζονται στον Κανονισμό(ΕΚ) 834/2007 του Συμβουλίου».
Στην ρυθμιστική ισχύ του μέτρου αυτού εντάσσονται και οι μελισσοκομικές δραστηριότητες. Παρόλα αυτά, όμως, η πλειοψηφία των αιτούντων μελισσοπαραγωγών είδαν την αίτησή τους να απορρίπτεται από την πλατφόρμα με την αιτιολογία της μη εκπλήρωσης των κριτηρίων για τον χαρακτηρισμό τους ως «Ενεργών Γεωργών» όπως αυτές προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. 104/7056/2015 (ΦΕΚ Β΄ 147/22.01.2015) «Εθνικές επιλογές, διοικητικά μέτρα και διαδικασίες εφαρμογής των άμεσων ενισχύσεων κατ’ εκτέλεση του Καν.(ΕΕ) 1307/2013 και του Καν. (ΕΕ) 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αρ. 3 παρ. 2 της ως άνω Υπουργικής Απόφασης: «Δεν θεωρούνται ενεργοί γεωργοί όσοι δηλώνουν γεωργικές εκτάσεις αποτελούμενες σε ποσοστό άνω του 50% από εκτάσεις διατηρούμενες εκ φύσεως σε κατάσταση κατάλληλη για βόσκηση ή καλλιέργεια, χωρίς να ασκούν την ελάχιστη γεωργική δραστηριότητα επ’ αυτής, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2, παράγραφος 5.». Ως εκ τούτου μελισσοπαραγωγοί που έχουν την ιδιότητα του κατ΄ επάγγελμα γεωργού και περιλαμβάνονται στο Μητρώο Αγροτών κι Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, μένουν εκτός του Μέτρου γιατί συνήθως δεν διατηρούν παράλληλα κι άλλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις, έχοντας εστιάσει κυρίαρχα στην άσκηση της μελισσοκομίας.
Ομοίως από την εφαρμογή του Μέτρου 11 αποκλείονται και όλοι οι μελισσοκόμοι που υπέβαλαν για πρώτη φορά Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης το έτος 2021, που κατά πάσα πιθανότητα κρίνονται ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμη γεωργικά εισοδήματα κατά το έτος 2021, η ύπαρξη των οποίων αποτελεί προαπαιτούμενο για την ένταξη στο οικείο πρόγραμμα.
Με τις προβλέψεις αυτές για την εφαρμογή του Μέτρου 11 η μελισσοκομία, μια ελπιδοφόρα και πολύ αποδοτική δραστηριότητα για τη χώρα μας χάνει μια ευκαιρία να ενισχυθεί σημαντικά, αφού μένουν εκτός οι κατά κύριο επάγγελμα μελισσοπαραγωγοί.
Είναι δε άξιο απορίας για ποιο λόγο επιλέγει η κυβέρνηση να θεσπίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο το πλαίσιο εφαρμογής του Μέτρου, όταν δεν διατηρεί για αυτό καμία δέσμευση προς τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να επανεξετάσει ο Υπουργός τις διατάξεις που θέσπισε με την υπ’ αριθμ. 2916/374421/2021 Απόφασή του και να αναδιατυπώσει ώστε να περιλαμβάνει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της εφαρμογής του Μέτρου 11 όλους τους μελισσοκόμους που ασκούν κατά κύριο επάγγελμα τη μελισσοκομία, χωρίς να απαιτείται η περιττή επιπλέον προϋπόθεση της διατήρησης καλλιεργητικών δραστηριοτήτων. Να είναι δηλ. εφικτό να γίνονται παραδεκτές οι αιτήσεις των μελισσοπαραγωγών μόνο με την επισύναψη του αποδεικτικού της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη που χορηγούν τα κατά τόπους Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης κι Ελέγχου.
Έπειτα κι εφόσον τελικά γίνει δεκτό το αίτημα το κλάδου είναι απαραίτητο να δοθεί παράταση στην προθεσμία της υποβολής των αιτήσεων για την ένταξη στο σχετικό πρόγραμμα, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν όσοι έχουν μέχρι σήμερα αποκλειστεί.
Επειδή η Υπουργική Απόφαση η υπ’ αριθμ. 2916/374421/2021 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 6266/28.12.2021) του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ρύθμιση του πλαισίου εφαρμογής του Μέτρου 11 «Βιολογικές καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014- 2020 αποκλείει επαγγελματίες μελισσοπαραγωγούς που δεν ασκούν καλλιεργητικές δραστηριότητες.
Επειδή οι μελισσοπαραγωγοί που αποκλείονται είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες και περιλαμβάνονται στο Μητρώο Αγροτών κι Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
Επειδή οι μελισσοπαραγωγοί αυτοί αποτελούν το πλειοψηφικό κομμάτι του κλάδου.
Επειδή αποκλείονται παράλληλα και όσοι υπέβαλαν για πρώτη φορά Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης το έτος 2021, που κατά πάσα πιθανότητα κρίνονται ως επαγγελματίες αγρότες νεοεισερχόμενοι στον αγροτικό τομέα αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμη γεωργικά εισοδήματα κατά το έτος 2021.
Επειδή η μελισσοκομία αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο κλάδο της πρωτογενούς οικονομίας και το ελληνικό μέλι προϊόν υψηλής εμπορικής αξίας.
Επειδή είναι αναγκαίο να στηριχτεί ο κλάδος και οι παραγωγοί και το Μέτρο 11 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο που δεν πρέπει να πάει χαμένο.
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
1. Είναι στις προθέσεις του Υπουργού να ακούσει το αίτημα πολλών μελισσοπαραγωγών και να προβεί σε αναθεώρηση του πλαισίου για την ένταξη αυτών στο Μέτρο 11 για τις βιολογικές καλλιέργειες με την υποβολή της βεβαίωσης της επαγγελματικής αγροτικής ιδιότητας που χορηγούν τα Τ.Α.Α.Ε. χωρίς περαιτέρω να χρειάζεται η απόδειξη της ιδιότητας του ενεργού γεωργού, όπως περιγράφεται στην Υπουργική Απόφαση υπ’ αριθμ. 104/7056/2015 (ΦΕΚ Β΄ 147/22.01.2015)
2. Είναι στις προθέσεις του Υπουργού να χορηγήσει την αναγκαία παράταση στην καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων ένταξης στο Μέτρο 11;».

Κοινοποίηση