Ζ. Κωνσταντοπούλου για ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Εκτεθειμένοι Υφ. Πολιτισμού, Δήμαρχος Σερρών και πρόεδρος ΔΗΠΕΘΕ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είναι δικηγόρος της Καλλιόπης Ευαγγελίδου σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης που κάνει δεκτή την προσφυγή της τέως Καλλιτεχνικής ∆ιευθύντριας του ∆Η.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και υποψήφιας για την θέση του Καλλιτεχνικού ∆ιευθυντή του ∆Η.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών και ακυρώνει τις αριθ.225/2021, 1/2022 και 6/2022 αποφάσεις του ∆ιοικητικού Συµβουλίου της ∆Η.ΚΕ. ∆Η.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.
Η κ. Κωνσταντοπούλου κάνει λόγο για μια σημαντική νίκη για την αξιοκρατία, την διαφάνεια, την ισότητα, τον Πολιτισμό και το δίκαιο. Η ίδια χαρακτηρίζει εκτεθειμένους, μετά την απόφαση αυτή, τον Υφυπουργό Πολιτισμού, που ενέκρινε διορισμό, τον Δήμαρχο και ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., που υπέγραψαν τη σύμβαση με τον κ. Ανδρέου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της κ. Κωνσταντοπούλου
Δεκτή έγινε η προσφυγή της τέως Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών Καλλιόπης Ευαγγελίδου για την ακύρωση της προκλητικής διαδικασίας διορισμού «εκλεκτού» και προεπιλεγμένου Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών- του μουσικοσυνθέτη Γιώργου Ανδρέου, το όνομα του οποίου ως επόμενου Καλλιτεχνικού Διευθυντή ανακοίνωσε ως «είδηση» ο Δήμαρχος Σερρών στην ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, μιλώντας στον δημοσιογράφο Δημήτρη Μανιάτη, ενώ δεν είχε ακόμη γίνει η προκήρυξη και η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη θέση!
Με την απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης που μόλις εκδόθηκε, ακυρώνονται η απόφαση διορισμού του προαναγγελθέντος εκλεκτού και οι φωτογραφικές διαδικασίες αποκλεισμού της μέχρι πρότινος Καλλιτεχνικής Διευθύντριας Καλλιόπης Ευαγγελίδου, λόγω παράβασης των αρχών της ισονομίας, της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, του κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης.
Η απόφαση ακύρωσης, που δέχεται με εμπεριστατωμένο σκεπτικό την προσφυγή που καταθέσαμε, είναι μια ηχηρή απάντηση θεσμικής αποδοκιμασίας σε όσους συμπεριφέρονται σαν να τους ανήκει ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Πολιτισμού και αντιμετωπίζουν τον θεσμό των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων σαν πεδίο δημοσίων σχέσεων και τακτοποιήσεων «ημετέρων».
Εκτεθειμένος, μετά την απόφαση αυτή, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, που ενέκρινε τον προαποφασισμένο διορισμό, πριν ολοκληρωθεί η εξέταση της προσφυγής της Καλλιόπης Ευαγγελίδου, η οποία είχε διαβιβασθεί στο Υπουργείο. Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., που έσπευσαν να υπογράψουν τη σύμβαση με τον εκλεκτό τους μπροστά στις κάμερες την περασμένη εβδομάδα, περιφρονώντας νόμους και ισχύουσες διαδικασίες και προσκαλώντας τα τοπικά ΜΜΕ να τους απαθανατίσουν.
Ο Πρόεδρος μάλιστα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών είχε δηλώσει στα ΜΜΕ ότι οι καταγγελίες που έκανα ως συνήγορος της Καλλιόπης Ευαγγελίδου για τις συντελεσθείσες παρανομίες «είναι για γέλια και γέλασε πολύ»….
Πολλές φορές οι εξουσίες είναι τόσο αλαζονικές και ασύδοτες και ταυτόχρονα τόσο αυτάρεσκες και επιδεικτικές στην παραβίαση της νομιμότητας, που πείθουν τους πολίτες ότι δεν αξίζει να διεκδικήσουν το δίκαιο, γιατί δεν θα έχουν καμία τύχη…
Ευτυχώς η Καλλιόπη Ευαγγελίδου, άξια και πολυπράγμων καλλιτέχνης, που ανέδειξε και αναβάθμισε πολύτροπα το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και το κράτησε ζωντανό και δημιουργικό εν μέσω Πανδημίας, δεν αποθαρρύνθηκε από την επίδειξη εξουσίας ούτε αποκαρδιώθηκε από την σεξιστική προσπάθεια εξοβελισμού της και ταυτόχρονης πλήρους απαξίωσης της προσωπικότητας, του έργου και της προσφοράς της. Αντίθετα, πήρε την απόφαση να παλέψει και το έκανε με θαυμαστή αξιοπρέπεια, αλλά και με μια σπάνια πίστη στη δικαιοσύνη και στο δίκαιο. Αυτήν την πίστη που μπορεί να μετακινήσει βουνά, να ματαιώσει τα σχέδια ακόμη και των πιο βαθιά ριζωμένων μηχανισμών και να λειτουργήσει ως καθοριστικός παράγοντας επικράτησης του δικαίου.
Η Καλλιόπη Ευαγγελίδου δικαιώθηκε, αλλά και δικαίωσε εκείνους που πιστεύουν κι αγωνίζονται για το δίκαιο. Ως συνήγορός της είμαι περήφανη για τον αγώνα της, απέναντι στην αδικία που προσβάλλει όλους μας. Ως άνθρωπος που θέλησα από την πρώτη στιγμή να συμπαρασταθώ στον αγώνα αυτό, την ευχαριστώ, όχι μόνον για την εμπιστοσύνη της, αλλά και γιατί μέσα από τον αγώνα της πέτυχε πολλά περισσότερα από την προσωπική της δικαίωση. Και απέδειξε στις αλαζονικές εξουσίες ότι, όταν περιφρονούν τον άνθρωπο και το δίκαιο, η ήττα τους μπορεί να είναι παταγώδης.
Κοινοποίηση