Μνημόσυνο για το «Μαύρο Πάσχα» των Θρακών στον Μητροπολιτικό Ναό Σερρών


Την Κυριακή, 3 Απριλίου 2022, τιμήθηκαν εθνοϊεροπρεπώς οι θυσίες των προσφύγων του Θρακικού Ελληνισμού.

Στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Σερρών τελέσθηκε με πρωτοβουλία της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων» και της «Θρακικής Εστίας Νομού Σερρών», ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδίκω και μαρτυρικώ θανάτω τελειωθέντων Θρακών.

Ο Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτας κ. Θεολόγος, αναφερόμενος στην θλιβερή επέτειο συμπληρώσεως 108 ετών από το «Μαύρο Πάσχα» των Θρακών (6 Απριλίου 1914), κατά το οποίο συνετελέσθησαν βίαιοι διωγμοί, δολοφονίες, απελάσεις, διαρπαγές, εμπρησμοί και λεηλασίες κατά των Ελλήνων των περιοχών της Ανατολικής Θράκης, από τα τάγματα των Νεοτούρκων, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Η σημερινή θλιβερά επέτειος αποτελεί μία ευκαιρία αποδόσεως της οφειλομένης τιμής προς τους ηρωϊκούς Θρακιώτες πατέρες μας, που δοκίμασαν το πικρό ποτήριο της προσφυγιάς, της λεηλασίας και του μαρτυρικού θανάτου.
Παραλλήλως όμως αυτή η επέτειος καλείται να λειτουργήσει και ως ένα ισχυρό πνευματικό ανάχωμα στην ισοπεδωτική λήθη των καιρών μας, που απεργάζεται την αποδυνάμωση των συνεκτικών και υπαρκτικών στοιχείων αυτού του Έθνους. Μας δίδει την αφορμή να εμβαθύνουμε με γόνιμο τρόπο στα γεγονότα, να διδαχθούμε από αυτά, διορθώνοντας τα λάθη μας και αυξάνοντας τις αρετές μας, αλλά και να θυμηθούμε τις κακουχίες και τα βάσανα που έζησαν οιένδοξοι πατέρες μας.
Η Θράκη ανέκαθεν από τους μυθικούς μέχρι τους βυζαντινούς και τους νεώτερους χρόνους της ιστορίας μας υπήρξε ένα κομβικής σημασίας πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο ολοκλήρου του Ελληνισμού.
Ο φιλοπρόοδος και θεοσεβής θρακιώτικος λαός δεν έχασε ποτέ την ιστορική του αυτοσυνειδησία, την ζωντάνια και την ορθόδοξη πίστη του. Έμαθε να υπομένει και να περιμένει την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, μεταλαμπαδεύοντας την φλόγα της αγίας ορθοδόξου πίστεως, που σιγόκαιγε στην καρδιά του και της πλουσιωτάτης και ελληνικωτάτης παραδόσεώς του, από γενιά σε γενιά».

Ακολούθως, ο κ. Θεολόγος, έκανε ειδική αναφορά στην πανσεβάσμιο και εμβληματική προσωπικότητα του Αγίου ενδόξου εθνοϊερομάρτυρος, Γρηγορίου του Ε’, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος ανήμερα της Κυριακής της Αναστάσεως του έτους 1821, υπέμεινε τον διά αγχόνης θάνατο υπέρ πίστεως και πατρίδος, υπό των οθωμανών Τούρκων.

Ο Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτας αναφερόμενος στην ουσιαστική συμμετοχή της Εκκλησίας μας στην μεγαλειώδη αντίσταση κατά του Τούρκου δυνάστη και την πνευματική προσφορά της στην διαφύλαξη της ενότητος και της συνέχειας του γένους μας, είπε μεταξύ άλλων:
«Η πνευματική αντίσταση του Γένους και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Εκκλησίας μας κατά την περίοδο της σκοτεινής σκλαβιάς στον Τούρκο δυνάστη, αναδεικνύονται κυρίως στους τομείς της διαφυλάξεως της πίστεως, της διασώσεως της εθνικής και πολιτιστικής αυτοσυνειδήσεως και ταυτότητος του σκλαβωμένου λαού και της συνέχειας του Γένους των Ελλήνων.
Καθ’ όλην την διάρκεια της δουλείας στους οθωμανούς Τούρκους η ορθόδοξη Εκκλησία, υπήρξ εένα μεγάλο καιδιαρκές σχολείο πίστεως, ελληνικής παιδείας, ελπίδος, υπομονής, πνευματικής αντιστάσεως, ηθικής ελευθερίας, διατηρήσεως και καλλιεργείας της εθνικής και πνευματικής ταυτότητος του λαού Της, εθνικής αφυπνίσεωςκαι προετοιμασίας τουεθνικούαγώνα για την ελευθερία,αλλά και ένα θαλερό φυτώριο αγίων και ηρώων.
Η αναγνώριση, η απονομή τιμής και ευγνωμοσύνης στους νέους μάρτυρες της Εκκλησίας μας, ως ο εθνοϊερομάρτυςΟικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’, οι οποίοι, στις κρίσιμες στιγμές του εθνικού μας βίου, επετέλεσαν με συναίσθηση ευθύνης το ιερό καθήκον τους προς το Γένος και την ορθόδοξη Εκκλησία μας, αποτελεί χρέος όλων μας.
Η απαλλαγμένη από προκαταλήψεις, φανατισμούς και στρεβλώσεις γνώση της ιστορίας μας είναι ιερά υποχρέωσις και καίριο μέλημα κάθε εχέφρονος λαού, που πορεύεται μέσα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο και συγκρουσιακό σύγχρονο ιστορικό γίγνεσθαι, όπου το σύνθημα του αναθεωρητισμού σε πολλές εκφάνσεις της ζωής, προβάλλεται όλο και πιο συχνά».

Κοινοποίηση