Λ. Αβραμάκης: «Να υπάρξει έλεγχος για την αισχροκέρδεια που παρατηρείται στις ζωοτροφές»


Ερώτηση στη Βουλή για την αισχροκέρδεια στις ζωοτροφές που καταγγέλθηκε από το Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος κατέθεσε ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με τη συνυπογραφή 41 ακόμη Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Ελληνικού Γάλακτος, η τιμή του καλαμποκιού και της σόγιας αυξήθηκε κατά 100% και 70% αντιστοίχως, σε σχέση με τις τιμές που είχαν ένα χρόνο πριν. Η αύξηση των τιμών δεν δικαιολογείται από τις αυξήσεις της ενέργειας ή των λιπασμάτων που απαιτούνται για την καλλιέργειά τους καθώς:
α) Το καλαμπόκι και η σόγια που διατίθενται σήμερα είναι σοδειάς του 2021 και φέρουν τα κόστη του 2021, προ των αυξήσεων σε ενέργεια και λιπάσματα.
β) Οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής του καλαμποκιού της σοδειάς 2022 εκτιμώνται στο 34% σε σύγκριση με το κόστος του 2021. Δεν δικαιολογείται λοιπόν μια αύξηση τιμής της τάξης του 100%.

Οι Βουλευτές επίσης υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις αυτές δεν μπορούν να αιτιολογηθούν ούτε στη βάση της εξάρτησης της χώρας από εισαγωγές, ούτε στον ισχυρισμό ορισμένων εμπόρων περί επιμερισμού των αυξήσεων που θα προκύψουν στο μέλλον ώστε να είναι πιο ήπια η προσαρμογή. Η εκτόξευση των τιμών στις ζωοτροφές σε συνδυασμό με το υπερβολικό κόστος της ενέργειας έχει πολλαπλασιάσει το κόστος παραγωγής με φυσικό επακόλουθο και την αύξηση των τελικών τιμών που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Οι Βουλευτές ζητούν να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις για να μειωθούν οι τιμές των ζωοτροφών και να παταχθεί η αισχροκέρδεια που εκτινάσσει το κόστος παραγωγής και τις πρώτες ύλες υποχρεώνοντας όλο και περισσότερα νοικοκυριά να κάνουν περικοπές ακόμα και σε βασικά είδη διατροφής.

Την ερώτηση του Βουλευτή Σερρών, Λευτέρη Αβραμάκη, συνυπογράφουν οι: Αλεξιάδης Τρύφων, Αναγνωστοπούλου Σία, Αραχωβίτης Σταύρος, Αυγέρη Δώρα, Αυλωνίτης Αλέξανδρος, Βαρδάκης Σωκράτης, Βέττα Καλλιόπη, Γκαρά Νατάσα, Γκιόλας Γιάννης, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηγουμενίδης Νίκος, Θραψανιώτης Μανόλης, Καλαματιανός Διονύσης, Καφαντάρη Χαρά, Κόκκαλης Βασίλης, Λάππας Σπύρος, Μάλαμα Κυριακή, Μαμουλάκης Χάρης, Μάρκου Κώστας, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπουρνούς Γιάννης, Μωραΐτης Θάνος, Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, Παπαδόπουλος Σάκης, Παπαηλιού Γιώργος, Παπανάτσιου Κατερίνα, Πέρκα Πέτη, Πούλου Γιώτα, Σαντορινιός Νεκτάριος, Σκούφα Μπέτυ, Σπίρτζης Χρήστος, Συρμαλένιος Νίκος, Τόλκας Άγγελος, Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος, Τσίπρας Γιώργος,, Φάμελλος Σωκράτης, Φίλης Νίκος, Χαρίτου Δημήτρης, Χατζηγιαννάκης Μίλτος, Χρηστίδου Ραλλία και Ψυχογιός Γιώργος.

Αναλυτικά η ερώτηση:
«Σύμφωνα με ανακοίνωση του το Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος (ΙΕΓ), το οποίο εδρεύει στις Σέρρες, η τιμή του καλαμποκιού και της σόγιας αυξήθηκε κατά 100% και 70% αντιστοίχως, σε σχέση με τις τιμές που είχαν ένα χρόνο πριν. Η αύξηση των τιμών δεν δικαιολογείται από τις αυξήσεις της ενέργειας ή των λιπασμάτων που απαιτούνται για την καλλιέργειά τους καθώς:
α) Το καλαμπόκι και η σόγια που διατίθενται σήμερα είναι σοδειάς του 2021 και φέρουν τα κόστη του 2021, προ των αυξήσεων σε ενέργεια και λιπάσματα.
β) Οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής του καλαμποκιού της σοδειάς 2022 εκτιμώνται στο 34% σε σύγκριση με το κόστος του 2021. Δεν δικαιολογείται λοιπόν μια αύξηση τιμής της τάξης του 100%.
Η εξάρτηση της παραγωγής ζωοτροφών από τις εισαγωγές, επίσης δεν μπορεί να δικαιολογήσει την εκτόξευση των τιμών που επηρεάζουν τόσο το κόστος παραγωγής όσο και την τελική λιανική τιμή πώλησης, αναγκάζοντας πολλά νοικοκυριά να ελαχιστοποιήσουν ακόμα και βασικά είδη διατροφής τους.
Η δικαιολόγηση δε των αυξήσεων ως μέτρο ήπιας προσαρμογής στις μεγάλες ανατιμήσεις που αναμένουν την επόμενη χρονιά οι έμποροι, προκαλεί πλέον την κοινή γνώμη. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν παρέμβει άμεσα η κυβέρνηση, απειλείται πλέον η βιωσιμότητα εκατοντάδων κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και ακολούθως η προμήθεια ποιοτικών πρώτων υλών για τις ελληνικές βιομηχανίες κρέατος και γάλακτος.
ΕΠΕΙΔΗ η έρευνα του ΙΕΓ στο Νομό Σερρών αποδεικνύει ότι υπάρχει τεραστίων διαστάσεων αισχροκέρδεια στις ζωοτροφές
ΕΠΕΙΔΗ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί υπερβολικά πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα ανέβει και άλλο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων των παραγόντων της αγοράς
ΕΠΕΙΔΗ απειλείται η βιωσιμότητα εκατοντάδων κτηνοτροφικών επιχειρήσεων
ΕΠΕΙΔΗ η μείωση των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων θα στερήσει από τις ελληνικές βιομηχανίες κρέατος και γάλακτος τις ποιοτικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν
ΕΠΕΙΔΗ ήδη μεγάλο ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών αναγκάζονται να κάνουν περικοπές ακόμα και σε βασικά είδη διατροφής
ΕΠΕΙΔΗ η αδράνεια της κυβέρνησης να παρέμβει σε οποιοδήποτε επίπεδο για τη συγκράτηση του πληθωρισμού και την προστασία της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:
1. Προτίθεστε να παρέμβετε ώστε να μειωθούν οι τιμές των ζωοτροφών;
2. Προτίθεστε να παρέμβετε ώστε να μην συνεχιστεί η αποδεδειγμένη αισχροκέρδεια που εκτινάσσει το κόστος παραγωγής, εκτινάσσει το κόστος των πρώτων υλών και καθιστά απαγορευτικά ακόμα και τα βασικά είδη διατροφής για όλο και περισσότερα νοικοκυριά;».

Κοινοποίηση