Σάββατο του Λαζάρου και Κυριακή των Βαΐων στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στο Σιδηρόκαστρο-Τα έθιμα και οι παραδόσεις

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Σιδηρόκαστρο, ο πατέρας Παύλος Παπαδόπουλος μοίρασε στους πιστούς «Λαζαράκια», μικρά νηστίσιμα ψωμάκια, τα οποία προηγουμένως είχε φτιάξει γυναίκες της περιοχής και τα παιδιά του κέντρου δημιουργικής απασχόλησης (ΚΔΑΠ) Ομόνοια. Στα «λαζαράκια» δίνουν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «λαζάρηδες» πλάθουν και στη θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα.
Αύριο Κυριακή των Βαϊων, στον ίδιο Ιερό Ναό, ο πατέρας Παύλος, δεν δίνει βάγια με φύλλα δάφνης, αλλά πανέμορφα δημιουργήματα με διάφορους συμβολισμούς, φτιαγμένα από φύλλα φοίνικα…Φτιαγμένα με αγάπη από το νησί της Κω.
Μάλιστα, οι δημιουργίες υπάρχουν και εντός του ναού και κοσμούν τους πολυελαίους και τις εικόνες.
«Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων μεταφέρονται οι Σταυροί στην εκκλησία, μέσα σε πανέρια. Το έθιμο αυτό, αναπαριστά την υποδοχή του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όπου Τον είχαν υποδεχτεί «Μετά βαΐων και κλάδων». Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, φεύγοντας ο κάθε πιστός, μαζί με το αντίδωρο, παίρνει κι από ένα σταυρό και αυτό φτάνοντας στο σπίτι η νοικοκυρά, το τοποθετεί στο εικονοστάσι. Επίσης εκείνη την ημέρα ακούγεται και η φράση: «Των Βαγιώ – Βαγιώ, τρώνε ψάρι και κολιό, και την άλλη Κυριακή τρώνε το ψητό αρνί», γιατί ως γνωστόν είναι ημέρα ψαροφαγίας”.» αναφέρει ο πατέρας Παύλος Παπαδόπουλος.
Κοινοποίηση