ΕΛΣΑ: Η έξυπνη βοηθός για τους ηλικιωμένους


Γνωρίστε την ΕΛΣΑ, έναν έξυπνο βοηθό χαμηλού κόστους, στοχευμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ηλικιωμένων πολιτών. Ο βοηθός αυτός υποστηρίζει την εκτέλεση εφαρμογών τόσο αυτόματα όσο και κατά βούληση (on demand), κάνοντας ταυτόχρονα χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών.

Το σύστημα πλαισιώνεται από κατάλληλη προγραμματιστική και υπολογιστική υποδομή, μέσω της οποίας θα είναι εφικτή η δημιουργία και διαχείριση νέων εφαρμογών και δικτυακών υπηρεσιών από ανεξάρτητους προγραμματιστές και εταιρείες.

Η βασική καινοτομία της συσκευής αυτής έγκειται στο γεγονός ότι προσφέρει αλληλεπίδραση, στοχευμένη στην Τρίτη ηλικία, έχοντας εγγενή υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας. Το σύστημα έχει προκύψει από διαδοχικές φάσεις συν-δημιουργίας των λειτουργικών απαιτήσεων, στις οποίες συμμετέχουν τεχνικά μέλη του έργου, φορείς παροχής φροντίδας στους ηλικιωμένους αλλά και τελικοί χρήστες, ώστε να προκύψει ένα αποτέλεσμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες των ηλικιωμένων όσο και των ιδιωτικών παρόχων φροντίδας στον ελλαδικό χώρο.

Πώς λειτουργεί όμως η ΕΛΣΑ; Μέσω φωνητικών εντολών, αλλά και με χρήση αφής, ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει το «κουμπί πανικού» όταν νιώσει αδιαθεσία κάνοντας την ΕΛΣΑ να ειδοποιήσει αυτόματα τις επαφές έκτακτης ανάγκης. Ακόμη, μπορεί να πλοηγηθεί ανάμεσα σε πληθώρα τόσο ψυχαγωγικών εφαρμογών (ανέκδοτα, ανάγνωση άρθρων, διαδραστικά παιχνίδια μνήμης κ.ά.) όσο και ενημερωτικών (καιρός ημέρας, εφημερεύοντα φαρμακεία και νοσοκομεία κλπ). Επίσης, η ΕΛΣΑ, ως έξυπνος βοηθός, υπενθυμίζει στον χρήστη τη φαρμακευτική του αγωγή αλλά και οποιαδήποτε άλλη σημείωση καταχωρηθεί με μορφή υπενθύμισης.

Γενικότερος σκοπός είναι πέρα από την παροχή άμεσης βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης, η παρακολούθηση της τρέχουσας κατάστασης του ηλικιωμένου, η υποστήριξη στον απομακρυσμένο έλεγχο της θεραπείας του, αλλά και η προώθηση μιας καλύτερης κοινωνικής δικτύωσης και τήρησης καθημερινών εργασιών.

Η ΕΛΣΑ υλοποιήθηκε στα πλαίσια του έργου «ΣΥΤΗΕΣ – Σύστημα Υποστήριξης Τρίτης Ηλικίας με Έξυπνες Συσκευές», με συμμετοχή της εταιρίας Γνώμων Πληροφορική ΑΕ και του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Πληροφορίας και Υπολογισμών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ., και συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάθετε περισσότερα για το έργο εδώ: https://sities-project.gr/

Κοινοποίηση