
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε ο Άι Γιώργης. Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε χθες, στην αναπαράσταση του εθίμου της δρακοκτονίας, στην τοπική κοινότητα Νέου Σουλίου, του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, που αναβίωσε μετά από δύο χρόνια παύσης, λόγω του κορονοϊού.
Η θρησκευτική παράδοση αναφέρει ότι στο Νέο Σούλι υπήρχε ένας δράκος που εμπόδιζε τη ροή των νερών που βρισκόταν ψηλά στη πηγή και τα απελευθέρωνε, αφού πρώτα, κάθε χρόνο, του προσφέρονταν, με κλήρο, για φαγητό ένας κάτοικος του χωριού. Κάποια χρονιά ο κλήρος έπεσε στη βασιλοπούλα του χωριού.
Όταν ήρθε η στιγμή, στον τόπο του μαρτυρίου, η βασιλοπούλα παρακάλεσε τον θεό να την σώσει. Τότε εμφανίστηκε ο Άγιος Γεώργιος πάνω στο άλογό του έχοντας στα χέρια του σταυρό και κοντάρι και φόνευσε τον δράκο.
Στις ευχαριστίες της βασιλοπούλας ο Άγιος Γεώργιος το μόνο που της ζήτησε σαν χάρη ήταν να χτίσει μία εκκλησία μέσα στο χωριό, αυτό και έγινε.