Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα Ματθαίου Π. Τσολακίδη στον Σχιστόλιθο Σιντικής (Βίντεο & φωτογραφίες)


Σε μία σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 8 Μαΐου 2022 στον Σχιστόλιθο του Δήμου Σιντικής, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Ήρωα Διδασκάλου Εφέδρου Αεροπόρου Ματθαίου Π. Τσολακίδη. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης από τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριο.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι σπουδαίοι άνθρωποι υπάρχουν παντού και αναδεικνύουν τον τόπο τους με την προσφορά τους και τις θυσίες τους, σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και με τον Ήρωα Ματθαίο Π. Τσολακίδη.

Ο Δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης τόνισε ότι ο Δήμος Σιντικής έχει βγάλει δύο «γεράκια», δύο ήρωες: Τον Γεώργιο Μόκκα, το όνομα του οποίου φέρει το αεροδρόμιο Χορτερού και τον Ματθαίο Π. Τσολακίδη, ο οποίος τιμήθηκε σήμερα. «Υπήρχαν 30 ατίμητοι ήρωες. Πλέον είναι είκοσι εννέα (29). Ο Ματθαίος Π. Τσολακίδης σήμερα έλαβε τη θέση και την τιμή που του αρμόζει», σημείωσε ο κ. Δομουχτσίδης, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στην οικογένεια του Ήρωα και στην αείμνηστη σύζυγό του Μαρία Γρεασίδη, που ήταν το στήριγμά του. «Μία οικογένεια αδάμαστη, που έδωσε τη ζωή της για να είμαστε εμείς ελεύθεροι», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα Ματθαίου Π. Τσολακίδη από τον Δήμαρχο Σιντικής, την κόρη του Ήρωα, Ευθυμία Τσολακίδου Σκαρλάτου και τον ανιψιό του Ήρωα, Ιατρό Πρόδρομο Τσολακίδη και η επίδοση της ελληνικής σημαίας στην κα Ευθυμία Τσολακίδου Σκαρλάτου από τον κ. Δομουχτσίδη.

Στη συνέχεια, ο Σμήναρχος (Ι) Παντελής Βαλασιάδης, αφού ανέγνωσε τη διαταγή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μαζί με τον Υποσμηναγό (Ι) Ραφαήλ Βογιατζή απένειμαν το Αναμνηστικό Μετάλλιο της εκστρατείας πολέμου της περιόδου 1940-41 στον Έφεδρο Ανθυποσμηναγό Ιπτάμενο Βομβαρδιστή Πολυβολητή Ματθαίο Π. Τσολακίδη, το οποίο παρέλαβε η κόρη του Ευθυμία Τσολακίδου Σκαρλάτου.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, προς τιμήν του Ήρωα Ματθαίου Π. Τσολακίδη, υπερίπταντο αεροπλάνα της Αερολέσχης Σερρών με Σιδηροκαστρινούς πιλότους.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τον Εθνικό Ύμνο, ενώ ο Σύλλογος Ποντίων Σιντικής παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς.

Στα αποκαλυπτήρια της προτομής έδωσαν το παρόν, επίσης, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχης Χρήστος Σγουρομάλλης, οι Αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Σαββίδης και Γεώργιος Τσίντσιος, η Πρόεδρος Σιδηροκάστρου Αθανασία Αγγελίδου, αιρετοί, συγγενείς του ήρωα, εκπρόσωποι συνδέσμων της Αεροπορίας και του Πεζικού από διάφορες περιοχές της χώρας και πλήθος κόσμου.

Εκδήλωση στη Χριστιανική Εστία Σιδηροκάστρου χθες

Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση του Δήμου Σιντικής προς τιμήν του Ήρωα Διδασκάλου Εφέδρου Αεροπόρου Ματθαίου Π. Τσολακίδη. Το απόγευμα του Σαββάτου 7 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε στη Χριστιανική Εστία Σιδηροκάστρου ομιλία από τον Αεροπόρο – Ιστορικό Ερευνητή Γεώργιο Δ. Μέρμηγκα, η οποία εστιάστηκε στη ζωή και τη δράση του Ήρωα, ενώ προβλήθηκε και βίντεο για τον ήρωα που ετοίμασε ο Δημοσιογράφος Γεώργιος Τσαταλτζηνός.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης, όπου τόνισε ότι είναι χρέος του Δήμου Σιντικής να τιμά τους ήρωές του, που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, όπως ο Ματθαίος Π. Τσολακίδης, ο οποίος έπεσε ηρωικά μαχόμενος από εχθρικά αντιαεροπορικά πυρά στην περιοχή Μπούζι – Γκλάβα Τελεπενίου της Βορείου Ηπείρου Αλβανίας, ενώ αναφορά έκανε και στον Ήρωα Γεώργιο Μόκκα, ο οποίος φονεύθηκε κατά τη διάρκεια αερομαχίας με γερμανικά αεροσκάφη διώξεως στην περιοχή βόρεια των Τρικάλων.

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν:
▪ Ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακαρίου ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Προκόπιος,
Ω Ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων ο Σμήναρχος (Ι) Χαρίτων Χαρούσης,
▪ Ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Λάρισας Σμηναγός ε.α. Βασίλειος Παπαδόπουλος.

Παράλληλα, αναγνώσθηκαν και μηνύματα, όπως των:
▪ Αντιπτεράρχου Γεωργίου Ν. Σκαρλάτου, Επιτίμου Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ,
▪ Αεροπορικής Ακαδημίας Ελλάδος,
▪ Ανωτάτης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών,
▪ Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Αθηνών,
▪ Πανελληνίου Συνδέσμου Βετεράνων Αεροπόρων,
▪ Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς.

Στην ομιλία του ο Γεώργιος Μέρμηγκας αναφέρθηκε στους Τριάκοντα Φονευθέντες Αεροπόρους Μαχητές της περιόδου 1940-1941 εντός Βορείου Ηπείρου Αλβανίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη ζωή, τη δράση και τον θάνατο του Έφεδρου Ανθυποσμηναγού Ιπτάμενου Πολυβολητή – Βομβαρδιστή Ματθαίου Π. Τσολακίδη, ενώ παρουσίασε και τη στολή του αεροπόρου εκείνη της περιόδου του Πολεμικού Μουσείου Τσαρτσίδη.

Μάλιστα, στο τέλος της ομιλίας του δώρισε και πέντε βιβλία του με τίτλο «Οι Πειρατές της 3030ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού/Ε.Β.Α. και το ελαφρύ Βομβαρδιστικό “Fairey Battle”», δύο εκ των οποίων στον κ. Δομουχτσίδη και στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Σιντικής.

Συγκινημένοι παρακολούθησαν την εκδήλωση η κόρη του Ήρωα Ευθυμία Τσολακίδου Σκαρλάτου και τα εγγόνια του Ματθαίος και Ερμιόνη, αλλά και τα ανίψια του Πρόδρομος Τσολακίδης, Ματθαίος Τσολακίδης και Στέλλα Τσολακίδη, όπως και η απόγονος του δευτέρου φονευθέντος αεροπόρου Βασιλική Μαυροματίδη.

Εκτός από τον Δήμαρχο Σιντικής Φώτη Δομουχτσίδη, τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Προκόπιο και τους υπόλοιπους που προχώρησαν σε χαιρετισμό, στην εκδήλωση παρευρέθησαν ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Καριπίδης, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχης Χρήστος Σγουρομάλλης, ο Επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Ιωσήφ Παναγιωτίδης, η Πρόεδρος Σιδηροκάστρου Αθανασία Αγγελίδου, μέλη του Δημοτικού και του Τοπικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος της Ανωτάτης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών και Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών Αντώνιος Μπιζεργιαννίδης, αλλά και πλήθος κόσμου.

Κοινοποίηση