Δ.Σ. Σερρών: Η έκθεση πεπραγμένων της Οικον. Επ., οι απ’ ευθείας αναθέσεις και οι «απολογητικού τόνου» διευκρινίσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης


Συζήτηση επί της έκθεσης πεπραγμένων της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σερρών, για το δεύτερο εξάμηνο του 2021, έγινε σήμερα το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών.

Παίρνοντας το λόγο αρχικά, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Σπύρος Μισιρλής, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον εκλιπόντα Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Σιαμάγκα τονίζοντας τη συμβολή του, ενώ ευχαρίστησε και όλα τα μέλη της Επιτροπής για τη συνεργασία υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «αναλώνουν πολύ προσωπικό χρόνο, διαβάζουν πολύ και τους ευχαριστώ».

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών επεσήμανε μάλιστα τον υψηλό αριθμό ομόφωνων αποφάσεων που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Τερζής αναρωτήθηκε ποιες και πόσες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής κατέληξαν σε απ’ ευθείας αναθέσεις, ποιο είναι το συνολικό ποσό που διατέθηκε για απ’ ευθείας αναθέσεις, πόσες αποφάσεις της Επιτροπής έφτασαν προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και γιατί διπλασιάστηκαν οι αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει η Οικονομική Επιτροπή.

Ο κ. Μισιρλής επικαλέσθηκε την εμπειρία του κ. Τερζή στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου υπογραμμίζοντας πως γνωρίζει ότι για τις απ’ ευθείας αναθέσεις μπορεί να απευθύνει την ανάλογη ερώτηση στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Σερρών για να λάβει απαντήσεις, ενώ πρόσθεσε με έμφαση πως η Οικονομική Επιτροπή δεν είναι το όργανο που αποφασίζει τις απ’ ευθείας αναθέσεις.

Ο κ. Τερζής επανήλθε και μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για καθυστερήσεις και ολιγωρίες και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά εκατομμύρια «παρκαρισμένα» στο Δήμο Σερρών και δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι αντιπολιτευομένων παρατάξεων και μέλη της Οικονομικής Επιτροπής Βαρβάρα Μητλιάγκα, Παντελής Χράπας, Βασίλης Χρυσανθίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Στέργιος Γαλάνης αναφέρθηκαν στον τρόπο λειτουργίας της Οικονομικής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας πως είναι επιφορτισμένη με μεγάλο «όγκο» αποφάσεων και πως με τον «Καλλικράτη» οι περισσότερες αρμοδιότητες έχουν μεταφερθεί στην Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου να προχωρούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες και τα έργα.

Μάλιστα ο κ. Χρυσανθίδης και ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής δήλωσε χαρακτηριστικά πως «το διάστημα που λειτουργούμε είναι από τα καλύτερα, ακούγονται η αντιπολίτευση και οι προτάσεις της».

Ωστόσο, για κάποιον λόγο, μέλη της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή, «μπήκαν» στη διαδικασία να δικαιολογηθούν και με σχεδόν… απολογητικό τόνο, προσπαθούσαν να εξηγήσουν για ποιον λόγο οι περισσότερες αποφάσεις της Επιτροπής είναι ομόφωνες υπογραμμίζοντας πως γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος από την αντιπολίτευση και υπεραμύνθηκαν της στάσης τους για συνεργασία σε ζητήματα που απασχολούν την Οικονομική Επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης «πιάστηκε» από τη φράση του κ. Τερζή για καθυστερήσεις και για «παρκαρισμένα» χρήματα που δεν αξιοποιούνται και δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση από πλευράς Δήμου και πως οι όποιες καθυστερήσεις σε μεγάλα έργα οφείλονται είτε σε εξωγενείς παράγοντες, είτε σε διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Μάλιστα ανέφερε πως με τη σημερινή δημοτική αρχή έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δήμου χρηματοδοτήσεις ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ.

Κοινοποίηση