Ομιλία του Λ. Αβραμάκη στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής (Βίντεο)


Σε ομιλία του σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τα αποτελέσματα της διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, μεταξύ άλλων τόνισε:
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι πολλές, δύσκολα διαχειρίσιμες και όπως δείχνουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι και μακροχρόνιες. Η Ευρώπη σήμερα δυσκολεύεται και κυρίως καθυστερεί υπερβολικά να ανταποκριθεί σε διαδοχικές κρίσεις. Η προώθηση της νομισματικής ένωσης χωρίς την ταυτόχρονη πολιτική ενοποίηση, η ηγεμονία του γαλλογερμανικού άξονα στον καθορισμό των αποφάσεων και των κατευθύνσεων της Ευρώπης, είχε μέχρι σήμερα ως αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνεται η Ε.Ε. συνολικά στις ανάγκες και τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών λαών.
Οι κρίσεις με τις οποίες είναι ήδη αντιμέτωπη η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή κοινωνία είναι σύνθετες. Η πανδημία, η διαχείριση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών, η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επισιτιστική κρίση και η κλιματική αλλαγή απαιτούν εμβάθυνση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη, απαιτούν την εξισορρόπηση μεταξύ των κρατών, απαιτούν δίκαιες λύσεις και δημοκρατικές απαντήσεις που δεν θα επιτρέπουν τα συμφέροντα μιας χώρας να επικρατούν έναντι των άλλων, αλλά θα διαμορφώσουν το πλαίσιο των κοινών μας συμφερόντων και των κοινών δράσεων και πολιτικών μας.
Η Ευρώπη είναι μια από τις κυριότερες οικονομικές δυνάμεις και ως τέτοια οφείλει να αντιστοιχήσει την οικονομική της δύναμη με την πολιτική της δύναμη και επιρροή. Δεν μπορεί να είναι «ουρά» οποιουδήποτε τρίτου, όπως οι ΗΠΑ σε θέματα άμυνας και ασφάλειας. Ούτε μπορεί να είναι εξαρτημένη ενεργειακά για παράδειγμα από τη Ρωσία, ή εμπορικά και διατροφικά από τις αναδυόμενες χώρες όπως η Κίνα ή Ινδία.
Η Ευρώπη οφείλει όσο δύσκολο και αν είναι να προσαρμοστεί και να εξελιχθεί ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των λαών που σήμερα φτωχοποιούνται και υποφέρουν οικονομικά».

Κοινοποίηση