Η «στροφή» σε παραδοσιακές μορφές θέρμανσης θα επηρεάσει την ατμόσφαιρα;- Τι χειμώνα «περιμένουμε»;- Ο Μ. Σιούτας απαντά στο Infonews24 (Βίντεο)


Αλαλούμ επικρατεί στον τομέα της ενέργειας, με τους πολίτες να προβληματίζονται έντονα και να αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο… οικονομικά, το χειμώνα που έρχεται.

Προς αυτή την κατεύθυνση, «επιστρέφουν» και μάλιστα δυναμικά, οι παραδοσιακές μορφές θέρμανσης, όπως τα καυσόξυλα- που κυριολεκτικά είναι… ανάρπαστα και με τις τιμές τους να έχουν «εκτοξευθεί» στα… ύψη-, αλλά και το πετρέλαιο.

Κατά πόσο, όμως, η ενεργειακή κρίση και η «στροφή» σε παραδοσιακές μορφές θέρμανσης που δεν είναι «φιλικές» απέναντι στο περιβάλλον αναμένεται να επηρεάσουν την ατμόσφαιρα;

Την απάντηση έδωσε ο Διδάκτωρ Μετεωρολογίας του ΑΠΘ Μιχάλης Σιούτας στο Infonews24: «Ναι θα επηρεάσουν και μάλιστα θα επιβαρύνουν και τις συνθήκες του αέρα, της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε. Σε ό,τι αφορά την ατμόσφαιρα, η καύση των ξύλων, η εκτεταμένη χρήση των τζακιών, των καυσόξυλων και άλλων στερεών καυσίμων, όπως επίσης και του πετρελαίου που είναι μια μορφή καύσιμης ύλης που δεν είναι τόσο «φιλική» όσο είναι το αέριο, όλα αυτά θα επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, θα επιβαρύνουν δυστυχώς τις συνθήκες του ατμοσφαιρικού αέρα που αναπνέουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα, αυτό είναι ένα αρνητικό στοιχείο και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, ώστε να μην υπάρξει τόσο εκτεταμένη χρήση ή να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί τόσο πολύ το περιβάλλον:
«Δυστυχώς λόγω της ενεργειακής κρίσης, με τις πολύ μεγάλες αυξήσεις, θα έχουμε και μια επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του ατμοσφαιρικού αέρα από τις καύσεις αυτές, από τον τρόπο θέρμανσης δηλαδή και της χρήσης στερεών καυσίμων, όπως είναι τα ξύλα και άλλες ύλες, οι οποίες εκπέμπουν στον αέρα πολύ μεγάλο αριθμό αιωρούμενων μικροσωματιδίων».

Οι ιδιαιτερότητες του φετινού καλοκαιριού και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Ως ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι, με εμφανή τα σημάδια και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδιαίτερα για τον ευρωπαϊκό χώρο, για την κεντρική και δυτική Ευρώπη, έκανε λόγο- μιλώντας στο Infonews24– ο Διδάκτωρ Μετεωρολογίας του ΑΠΘ Μιχάλης Σιούτας.

Οι παρατεταμένοι καύσωνες, το ρεκόρ υψηλότερων θερμοκρασιών, οι δασικές πυρκαγιές, η παρατεταμένη ξηρασία, είναι φαινόμενα- σύμφωνα με τον κ. Σιούτα- που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ονομαζόμενη ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, που οφείλεται δηλαδή στον παράγοντα άνθρωπο και στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλαγές που επιφέρουν μεγάλες συνέπειες στην αλλαγή του κλίματος και συνέπειες που στρέφονται στην ανθρώπινη διαβίωση, με επιπτώσεις σε όλους τους τομείς, όπως στις γεωργικές καλλιέργειες και με άμεση επίπτωση στην επισίτιση, στην ανθρώπινη διατροφή, αλλά και στο ίδιο το περιβάλλον που ζούμε.

«Καταστρεπτικές πλημμύρες, ξηρασίες, τέτοια ακραία φαινόμενα ολοένα και συχνότερα περιμένουμε δυστυχώς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούτας.

Ο… απολογισμός του καλοκαιριού και τα θετικά των έντονων βροχοπτώσεων

Ο Διδάκτωρ Μετεωρολογίας του ΑΠΘ υπογράμμισε πως το φετινό καλοκαίρι στη χώρα μας κινήθηκε σε φυσιολογικά πλαίσια. Παρόλο που είχαμε ακραίους καύσωνες, ακραίες συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, στη χώρα μας ήταν σχετικά ζεστό το φετινό καλοκαίρι, ωστόσο δεν είχαμε ακραίες θερμοκρασίες, ούτε ισχυρούς καύσωνες.

Αρκετές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν τον Αύγουστο και συγκεκριμένα ο μισός σχεδόν Αύγουστος και μέχρι αρχές του Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν αυξημένες βροχές και παρά τις πλημμύρες που προκλήθηκαν και τα προβλήματα, υπήρξαν και θετικές συνέπειες, όπως ο εμπλουτισμός των υδροφόρων οριζόντων της χώρας μας.

«Θα έλεγα ότι το φετινό καλοκαίρι κινήθηκε σε σχετικά καλύτερα πλαίσια στη χώρα μας συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και γενικότερα το βόρειο ημισφαίριο» δήλωσε ο κ. Μιχάλης Σιούτας.

Τι να περιμένουμε το χειμώνα

Όσο για το χειμώνα, οι μακροπρόθεσμες ενδείξεις- όπως ανέφερε ο Διδάκτωρ Μετεωρολογίας του ΑΠΘ Μιχάλης Σιούτας– γιατί ακόμη είναι νωρίς για να έχουμε απόλυτη βεβαιότητα, «δείχνουν» πως είναι πιθανό να είναι ένας κανονικός χειμώνας, να υπάρξουν δηλαδή και ψυχρά διαστήματα και χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες και παγετοί.

«Βέβαια δεν πρέπει να περιμένουμε τις χιονοπτώσεις και τα παρατεταμένα ψυχρά διαστήματα που είχαμε στο παρελθόν και τα μεγάλα ύψη χιονιού και τις παρατεταμένες χιονοκαλύψεις. Αυτά πια ανήκουν στο παρελθόν. Μια νέα κανονικότητα διαμορφώνεται, η οποία περιλαμβάνει και ψυχρά διαστήματα και το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι ναι μεν θα πρέπει να περιμένουμε το χειμώνα ψυχρά διαστήματα, αλλά μικρότερης διάρκειας και μεγαλύτερης έντασης, δηλαδή με ισχυρούς παγετούς, με χαμηλές θερμοκρασίες, για μικρό μεν χρονικό διάστημα, αλλά απότομες και ισχυρές» δήλωσε ο κ. Σιούτας.

Όσον αφορά τις χιονοπτώσεις θα είναι μικρότερες μεν σε διάρκεια, αλλά μεγαλύτερες σε ένταση, με τον κ. Σιούτα να υπογραμμίζει πως ο φετινός χειμώνας προβλέπεται να είναι ψυχρότερος από τον περσινό με βάση τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε:
«Είναι πιθανόν να επηρεαστεί και η Βόρεια Ελλάδα με χαμηλές θερμοκρασίες. Παρόλο που η κλιματική αλλαγή μας δείχνει ότι η κεντρική και νότια Ελλάδα έχουν μεγαλύτερο αριθμό ημερών χιονιού και χιονοπτώσεων συγκριτικά με τη Βόρεια Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο και στη Βόρεια Ελλάδα είναι πιθανές χιονοπτώσεις και παγετοί σε περίπου κανονικά επίπεδα και βέβαια δεν μιλάμε για τα κανονικά επίπεδα των παρελθόντων δεκαετιών, αλλά για τα νέα επίπεδα, τη νέα κανονικότητα που διαμορφώνεται».

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του κ. Μιχάλη Σιούτα στο Infonews24:

Κοινοποίηση