Φ. Αραμπατζή στη Βουλή: «Ψηφίστηκε η προκαταβολή αποζημίωσης στους Σερραίους πληγέντες από την πρωτοφανή θεομηνία του καλοκαιριού»


«Έργα κι όχι λόγια! Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ό, τι υπόσχεται, ό,τι εξαγγέλλει το κάνει πράξη. Μετρημένα, κοστολογημένα και με ανθρωποκεντρική προσήλωση» τόνισε χθες από το βήμα της Βουλής η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας του ΥΠΑΑΤ για την προκαταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες της πρωτοφανούς θεομηνίας του περασμένου Ιουνίου, που είχε πλήξει και τις Σέρρες, όπως η ίδια είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή.

Η Σερραία Βουλευτής, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας στο οποίο εντάχθηκε η εν λόγω τροπολογία (άρθρο 6), έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις Σέρρες υπογραμμίζοντας πως «ο Νομός στις αρχές του καλοκαιριού ήρθε αντιμέτωπος με σφοδρά, εξαιρετικά και ασυνήθη καιρικά φαινόμενα, που κατέστρεψαν χιλιάδες καλλιέργειες κυρίως στους δήμους Αμφίπολης, Νέας Ζίχνης και Βισαλτίας. Ζώντας από πρώτο χέρι την απελπισία δεκάδων παραγωγών, που στις παρούσες, δύσκολες, οικονομικές συνθήκες λόγω της ενεργειακής κρίσης και του εισαγόμενου πληθωρισμού, βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας, αισθάνομαι ανακούφιση. Αισθάνομαι ανακούφιση, που σήμερα, όπως ακριβώς δεσμευθήκαμε, με την επίσκεψη και την αυτοψία του αρμόδιου Υπουργού για την Κρατική Αρωγή του Χρήστου Τριαντόπουλου, του Προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου, της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χριστιάνας Καλογήρου, ψηφίζεται στην Ολομέλεια μια έκτακτη, ειδική και όλως εξαιρετική ρύθμιση, που αφορά στην προκαταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες από τη θεομηνία».

Τόνισε μάλιστα πως παρότι η έννοια της προκαταβολής της αποζημίωσης προβλέπεται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, πριν την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχε να εφαρμοστεί περισσότερο από μια δεκαετία: «Και πότε εφαρμόζεται; Σήμερα, επί της Κυβέρνησης, που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει τις πιο πολλές, τις πιο οξείες, τις πιο πρωτόγνωρες κρίσεις. Και εφαρμόζεται για 5η φορά, 3η φορά εντός του 2022. Μάιος, Ιούλιος, Σεπτέμβριος. Συνολικά προκαταβολές στον “Ιανό”, στη “Μήδεια”, στο προανθικό της “Μήδειας”, στον παγετό του χειμώνα του 2022 και σήμερα.
Εφαρμόζεται από την Κυβέρνηση, που ενισχύει τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, την ίδια στιγμή που έχει ενισχύσει με 43 δις ευρώ τους πολίτες από την πανδημία, την ίδια στιγμή που ενισχύει τους πολίτες κόντρα στην ενεργειακή κρίση και στην κρίση ακρίβειας».

Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή σημείωσε ακόμη με νόημα πως μπορεί οι παραγωγοί μας να μην «σώζονται» από τις προκαταβολές, όπως οι λιγότερο καλόπιστοι θα πουν επικριτικά, ωστόσο οι προκαταβολές αυτές αποτελούν μια σημαντική ανάσα, ειδικά για τους βαμβακοπαραγωγούς, που είναι οι κυρίως πληττόμενοι, μιας και στην παρούσα χρονική περίοδο θα πραγματοποιούνταν η συγκομιδή του προϊόντος τους. Αυτή τη στιγμή το έλλειμμα από την καταστροφή το ισορροπεί η Κυβέρνηση με τη ρευστότητα της προκαταβολής: «Εμείς, λοιπόν, με αντίκρισμα αξιοπιστίας δίνουμε προκαταβολή αποζημίωσης τρεις μήνες μετά την καταστροφή και αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστούμε, ότι επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να αποζημιωθούν οι αγρότες από τις διάφορες καταστροφές, περνούσαν 18 μήνες και βάλε… Και φυσικά, τίποτα δεν είναι αυτονόητο, γιατί εξαιρετικές, πρωτοφανείς και τεράστιες καταστροφές υποστήκαμε στις Σέρρες, για παράδειγμα, και το 2015. Και τότε είχαμε Κυβέρνηση. Και τότε είχαμε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τότε είχαμε επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στις πληγείσες περιοχές. Και κάνανε για να πάρουν ευρώ τσακιστό μήνες και χρόνια οι αγρότες μας και φυσικά ούτε λόγος για προκαταβολή. Και τότε δεν είχαμε ούτε πανδημία, ούτε τσουνάμι ακρίβειας, ούτε πόλεμο, ούτε ενεργειακή κρίση! Αξιοπιστία, λοιπόν, Συνέχεια, Συνέπεια! Αυτή είναι η ειδοποιός μας διαφορά. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Υπερφίαλη, κινδυνολόγα και ανεύθυνη η Αξιωματική Αντιπολίτευση απέναντι στην πανδημία»

Στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, που αφορούσε και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ αντιπολιτευτική πενία και τον κατηγόρησε πως λειτουργεί συσκοτιστικά και παρελκυστικά για την κοινή γνώμη, όταν μάλιστα από Δευτέρα ξεκινά η εκστρατεία εμβολιασμού με την επικαιροποιημένη δόση της Όμικρον καθώς επέλεξε να «κάνει σημαία» την περίφημη Έκθεση Λύτρα και να χρησιμοποιήσει αλά καρτ κάποια ευρήματα, για να εισπράξει στη συνέχεια τη διάψευση του ίδιου του κ. Λύτρα:
«Υπερφίαλη, κινδυνολόγα, ανεύθυνη αντιπολίτευση, που ελπίζει με τα τσιτάτα και τις βαριές εκφράσεις να κερδίσει λίγες ψήφους. Γιατί, η μελέτη του κ. Λύτρα δεν ελέγχει τις αιτίες της θνητότητας. Ο κ. Λύτρας κάνει μια στατιστική απεικόνιση και παραπέμπει και ο ίδιος σε μια νέα μελέτη, που πρέπει να γίνει και που, όπως είπε ο Υπουργός, θα γίνει.
Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπίμως, πονηρά και παρελκυστικά ξεχνά κάτι πολύ βασικό, που βγαίνει ως συμπέρασμα από την μελέτη του κυρίου Λύτρα: Ότι το βασικό όπλο αποτροπής της διασωλήνωσης είναι, φυσικά, ο εμβολιασμός! Για τον οποίο εμείς κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, τόσο ως προς την προμήθεια των εμβολίων όσο και ως προς την εξαιρετική, ομολογουμένως από όλους, οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων, την ίδια ώρα, που εσείς Κυρίες και Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ λοιδορούσατε τους επιστήμονες, καταψηφίζατε όλες τις ρυθμίσεις, που απέβλεπαν στην ενθάρρυνση του εμβολιασμού και στελέχη σας ναρκοθετούσαν την προσπάθεια, με πρωτοστάτη και σημαιοφόρο τον κ. Πολάκη. Και ήταν τέτοια η αντιεμβολιαστική του υστερία, που ανάγκασε ακόμα και τον Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργό τον κύριο Ξανθό να τον “αδειάσει” μεγαλοπρεπώς λέγοντας πως αυτά, που λέει ο κύριος Πολάκης κατά των εμβολίων και κατά του εμβολιασμού των νεότερων ηλικιών δεν είναι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντώντας στις αντιπολιτευτικές κορώνες του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν αποτυχία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την πανδημία, σημείωσε: «Δεν θα σας πω ότι είμαστε η 5η χώρα με την χαμηλότερη υπερβάλλουσα θνητότητα στην Ευρώπη. Αρκεί μόνον ένας αριθμός. Από τους 700 διασωληνωμένους του προηγούμενου διαστήματος πλέον οι διασωληνωμένοι με κορωνοϊό είναι μόλις 80! Αυτός ο αριθμός νομίζω τα λέει όλα. Και θα έπρεπε να χαίρεστε και να επαινείτε το γεγονός Κυρίες και Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτό είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς, στην οποία “έβαλε πλάτη” η ίδια η κοινωνία, εμβολιαζόμενη, τηρώντας τα μέτρα».

Κοινοποίηση