ΣΥΡΙΖΑ Σερρών: Η κυβέρνηση της ΝΔ στην «εκδούλευση» των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος της τοπικής κοινωνίας

Δημοσιεύθηκε το Φύλλο της Ελληνικής Κυβέρνησης η αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στο Μενοίκιο Όρος. «Πρόκειται για 4.100 στρέμματα, εντός περιοχής Natura» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Σερρών σε ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλλοντας την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας ότι «η συγκεκριμένη απαλλοτρίωση θα πλήξει τις 36 κτηνοτροφικές μονάδες αγελάδων ελευθέρας βοσκής που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς μεγάλο τμήμα των 4.100 στρεμμάτων αποτελεί επιλέξιμο βοσκότοπο».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών

Στην αναγκαστική απαλλοτρίωση 4.100 στρεμμάτων, εντός περιοχής Natura, στο όρος Μενοίκιο στις Σέρρες αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση της ΝΔ για να κατασκευαστεί γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο με «γερές» προσβάσεις (όπως δείχνουν οι διαδικασίες express) στα κέντρα εξουσίας. Με αυτό τον τρόπο θα ξεπεραστεί ο σκόπελος της ισχυρής αντίδρασης φορέων της τοπικής κοινωνίας (σύλλογοι, κτηνοτρόφοι, πολίτες, δημοτικό συμβούλιο, περιφερειακό συμβούλιο κ.α), οι οποίο με επιχειρήματα και σθένος τάχθηκαν κατά της δημιουργίας του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού, τόσο λόγω του μεγέθους του, όσο και λόγω των πιθανών κινδύνων που μπορεί να προκύψουν στα υπόγεια ύδατα, που αποτελούν πηγή ύδρευσης για την περιοχή.

Η συγκεκριμένη απαλλοτρίωση θα πλήξει τις 36 κτηνοτροφικές μονάδες αγελάδων ελευθέρας βοσκής που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, καθώς μεγάλο τμήμα των 4.100 στρεμμάτων αποτελεί επιλέξιμο βοσκότοπο. Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος τι ακριβώς συζητούσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς με τους κτηνοτρόφος όταν επισκέφθηκε πριν μερικές μέρες τις Σέρρες στα πλαίσια της SEREXPO, ενώ ήδη είχε δημοσιευθεί η απαλλοτρίωση επιλέξιμου βοσκότοπου!

Να επισημάνουμε ότι ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκει η περιοχή των 4.100 στρ. είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αλλά αγνοήθηκε χαρακτηριστικά (όπως εξάλλου και τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο Δήμων Σερρών και Εμ. Παππά) από το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, το οποίο με διαδικασίες «fast track» εξέδωσε την απόφαση έγκρισης της ΜΠΕ.

Βέβαια, πρέπει επίσης να επισημάνουμε και τη μεγάλη καθυστέρηση του Δημάρχου Σερρών κ. Χρυσάφη στην εκτέλεση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εάν και εφόσον δεν θα γινόταν δεκτή η αίτηση ακύρωσης της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που κατέθεσε ο Δήμος στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ η σιωπηρή απόρριψη επήλθε στις 23.05.2022). Μετά από 4 μήνες καθυστέρηση (και λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας 6-10-2022) έρχεται τώρα ο «γαλάζιος» Δήμαρχος παίξει το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» (μη χρεωθεί το πολιτικό κόστος πριν τις εκλογές!), ενώ είχε την ευκαιρία να θέσει το ζήτημα αυτό, όπως και τόσα άλλα στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στην πόλη.

Σε συντεταγμένη πορεία λοιπόν το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, σε όλα τα επίπεδα, για την εξυπηρέτηση των λίγων και εκλεκτών.

Κοινοποίηση