Ρυζόπιτα χωρίς φύλλο με καβουρμά και βουβαλίσιο τυρί, γιορτινό πιλάφι με αρνί, φιστίκια Αιγίνης και σταφίδες και ρυζόγαλο Crème Caramele ήταν οι τρεις μοναδικές συνταγές που δημιούργησε στο Masterclass η Rice Chef Ambassador Ντίνα Νικολάου, το απόγευμα της Πέμπτης 24/11/2022, στο Εστιατόριο “Ελλήνων Γεύσεις” στις Σέρρες, μια περιοχή με σημαντική συνεισφορά στην παραγωγή ρυζιού στην Κεντρική Μακεδονία.
Στο Masterclass η κ. Νικολάου, παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού μεσόσπερμου ρυζιού μέσα από τη δημιουργία των παραπάνω συνταγών με τους συμμετέχοντες να τις δοκιμάζουν.
Ως γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος ο Βασίλης Καλαϊτζίδης συνέβαλε και αυτός στη διοργάνωση του Masterclass με την κ. Ντίνα Νικολάου που είναι η πρεσβευτής της χώρας μας στο εξωτερικό.
«Χαίρομαι πάρα πολύ! Τις Σέρρες τις αγαπώ ιδιαίτερα και είναι η τρίτη φορά που βρίσκομαι εδώ. Ο λόγος που βρίσκομαι αυτή τη φορά στις Σέρρες είναι για να προωθήσω μέσα από ένα πρόγραμμα προώθησης το ελληνικό ρύζι, το μεσόσπερμο ρύζι, αυτό που ξέρουμε όλοι σαν «γλασέ» και φυσικά και το ρύζι «Καρολίνα Σερρών». Εσείς είστε διάσημοι για την «Καρολίνα» Όσοι μαγειρεύουμε έχουμε πολύ αγάπη στην Καρολίνα Σερρών, γιατί όταν το μαγειρεύεις έχει αν δώσει τα καλύτερά του, είναι για πολλές συνταγές και ανταποκρίνεται τέλεια» τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Ντίνα Νικολάου.
Οι καλεσμένοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, επαγγελματίες chef, δημοσιογράφοι, υπεύθυνοι ΜΜΕ και επιχειρηματίες ενημερώθηκαν ακόμη, για το ρύζι που παράγεται στην Ευρώπη, ένα προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία και ασφαλές, αφού καλλιεργείται τηρώντας τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς για την αγροτική παραγωγή.
«Στόχος είναι η προώθηση του ελληνικού ρυζιού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης στόχος μας είναι να ενημερώσουμε όλους τους καταναλωτές ότι το ελληνικό ρύζι, το σερραϊκό ρύζι καλλιεργείται σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τον μεγάλο ανταγωνιστής μας που είναι οι αθρόες εισαγωγές από τις Ασιατικές χώρες, αμφιβόλου ποιότητας τις περισσότερες φορές. Επίσης, γίνεται αναφορά και το ρύζι «Καρολίνα Σερρών» που είναι το καλύτερο μπραντ πανελλαδικά, μια καλλιέργεια στον τόπο μας που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δέχεται πιέσεις από παντού, γι΄ αυτό το λόγο έχουν μειωθεί κατά πολύ τα στρέμματα στην Π.Ε. Σερρών. Φέτος, το ευχάριστο είναι ότι η τιμή ξεκίνησε σε ικανοποιητικές τιμές σε σχέση με το παρελθόν. Είναι ένα προϊόν που θα πρέπει να στηριχθεί. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες και είμαστε σε ένα ικανοποιητικό στάδιο για να υποβάλουμε την πρότασή μας για την πιστοποίηση του ρυζιού “Καρολίνα Σερρών”» τόνισε ο Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος & Προέδρος της Agrotopos – Ορυζόμυλοι Αναγέννησης ΑΕνκ. κ. Βασίλης Καλαϊτζίδης
Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος με τίτλο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της βιώσιμης παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία».
«Το πρόγραμμα αυτό μιλάει για το ελληνικό ρύζι, πόσο ασφαλές είναι, πόσο σημαντική είναι η καλλιέργειά του, πόσο βοηθάει στη διατήρηση των υγροβιότοπων, όσο και στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των κατοίκων που καλλιεργούν ρύζι. Στόχος του προγράμματος είναι να φτιάξουμε ένα εθνικό προϊόν σε συνδυασμός εθνικό πιάτο και φυσικά να περάσουμε στους καταναλωτές και επαγγελματίες ότι όταν έχουμε στο μυαλό μας να κάνουμε κάποια παραγγελία, το αγοράζουμε ένα επώνυμο ρύζι είναι ένα ασφαλές ρύζι, το οποίο ενισχύει μια αλυσίδα ανθρώπων, σημείων και χώρων» ανέφερε η υπεύθυνη του προγράμματος Σύλβια-Ιωάννα Κουμεντάκη.
Το πρόγραμμα με τον διακριτικό τίτλο EU RICE, υλοποιείται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια).