Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών: «Αντί να είναι στις προτεραιότητες η διεκδίκηση για στελέχωση από προσωπικό και εξοπλισμό όλων των υπηρεσιών καθαριότητας, αρκούμαστε σε θεάματα χορηγών»


Οξεία κριτική στη δημοτική αρχή Σερρών για τη συμμετοχή της στην καμπάνια αφύπνισης «Καθαρή Εβδομάδα», την οποία υλοποιεί για δεύτερη χρονιά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με τη στήριξη της εταιρείας Kärcher Greece, προς τιμήν των ανθρώπων της καθαριότητας, άσκησε η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερρών.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:
«Μας αφήνει εμβρόντητους για άλλη μια φορά η πρωτοβουλία του δήμου μας να συμμετέχει στο φωτισμό της «κίτρινης καρδιάς» και τις φωταγωγήσεις των κτιρίων, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τους εργαζόμενους της καθαριότητας. Μήπως είναι φόρος τιμής στα μέτρα ασφαλείας, στο ασφαλές εργασιακό περιβάλλον τους, στην εξασφάλιση των σταθερών εργασιακών σχέσεων και στους αξιοπρεπείς μισθούς που λαμβάνουν; Ουδεμία σχέση!

Μας θυμίζει το χειροκρότημα που επιδείκνυε η κυβέρνηση στους υγειονομικούς πριν δύο χρόνια, όταν δίνανε τη μάχη για να κρατηθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να μη καταρρεύσει σα χάρτινος πύργος από την επέλαση του covid-19. Μετά το χειροκρότημα, ακολούθησε η ποινικοποίηση των αγώνων των υγειονομικών, ακολουθεί τώρα το νομοσχέδιο που βάζει την ταφόπλακα στη Δημόσια Υγεία.

Μας εξοργίζει το γεγονός που εκατοντάδες εργαζόμενοι των υπηρεσιών του δήμου είναι όμηροι ολιγόμηνων συμβάσεων, κοινωφελών προγραμμάτων, διαφόρων εργολάβων, με ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα και μισθούς «χαρτζιλίκι». Λες και δε χρειάζεται σε μόνιμη βάση προσωπικό με πλήρες ωράριο, στην καθαριότητα της πόλης, στα σχολεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, στο νοσοκομείο.

Μας θυμώνει πως όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι νιώθουν τυχεροί και ευγνωμοσύνη στον εκάστοτε δήμαρχο, βουλευτή, στο αφεντικό, τον προϊστάμενο και όλους αυτούς που εξαγοράζουν την ψήφο ολόκληρης της οικογένειας τους. Εξαγοράζουν στην ουσία τη ζωή και την αξιοπρέπεια τους.

Αντί να είναι στις προτεραιότητες η διεκδίκηση για στελέχωση από προσωπικό και εξοπλισμό όλων των υπηρεσιών καθαριότητας, αρκούμαστε σε θεάματα χορηγών, ακριβοπληρωμένα από τον μόχθο των λαϊκών νοικοκυριών. Οι εορταστικές φωταγωγήσεις, τα δημόσια «ευχαριστώ» είναι κενά και κούφια όταν δεν έχουν ουσία και γίνονται μόνο για τέρψη των οφθαλμών μας.

Μια πόλη σύγχρονη, για να είναι καθαρή και ασφαλής, οφείλει η κάθε δημοτική αρχή της να σέβεται τους εργαζόμενους της, να μπορεί να τους βλέπει στα μάτια και να είναι δίπλα τους όταν αυτοί αγωνίζονται για το μεροκάματο, για αξιοπρεπείς μισθούς, ενταγμένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (γιατί ανθυγιεινό είναι να δουλεύουν στην αποκομιδή των απορριμμάτων) και δικαιώματα».

Κοινοποίηση