Ν.Ε. Σερρών ΠΑΣΟΚ: «Με ΝΔ και Κυριάκο Μητσοτάκη οι κοινωνικές ανισότητες βαθαίνουν και το κοινωνικό αγαθό της υγείας εμπορευματοποιείται»


Για νόμο «έκτρωμα» που βάζει «ταφόπλακα» στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Σερρών του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, σχετικά με το νομοσχέδιο για την υγεία, που «έφερε» στη Βουλή η Κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή αναφέρει τα εξής:
«Σχεδόν 40 χρόνια μετά την πρωτοποριακή, για τα δεδομένα της εποχής, ίδρυση του Ε.Σ.Υ. από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και των εμπνευστών του, Παρασκευά Αυγερινού και του Γιώργου Γεννηματά, η κυβέρνηση της ΝΔ και του Μητσοτάκη, με το νόμο-έκτρωμα που φέρνει, βάζει ταφόπλακα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Ουσιαστικά με αυτόν το νόμο αλλοιώνουν τη θεμελιώδη φιλοσοφία του ΕΣΥ, το οποίο μέχρι τώρα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του σε όλους στους πολίτες και αναπέμπουν σε νοοτροπίες παλαιότερων εποχών, όταν πρόσβαση στην περίθαλψη είχαν οι έχοντες χρήμα ή «μπάρμπα στην Κορώνη».

Στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκεται η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και η δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Και σε αυτό το σημείο εμείς δικαίως κάνουμε ορισμένες σκέψεις.. Οι γιατροί δηλαδή που θα χειρουργούν το πρωί στο δημόσιο νοσοκομείο και το βράδυ σε μεγάλους ιατρικούς ομίλους ποιον ασθενή θα κοιτάζουν περισσότερο και που θα δίνουν προτεραιότητα αν υπάρξει ανάγκη ;; Μήπως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ωθούνται οι ασθενείς των δημοσίων νοσοκομείων να περνάνε από το απογευματινό ιατρείο του γιατρού τους;; Μήπως ιδιωτικοποιείται η υγεία για χάρη μιας μικρής ομάδας γιατρών και των μεγάλων funds δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας;;

Στην ουσία, αντί να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, ωθείται ο ασθενής να πληρώσει από την τσέπη του για να βρει λύση ιδιωτικά, σε μια συγκυρία μέγιστης ανασφάλειας και αδυναμίας για αξιοπρεπή διαβίωση.

Οι κοινωνικές ανισότητες θα βαθαίνουν όλο και περισσότερο, η, ήδη, υψηλή ιδιωτική δαπάνη υγείας (είμαστε η τρίτη χώρα με τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία πανευρωπαϊκά, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία) θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και το κοινωνικό αγαθό της υγείας θα εμπορευματοποιηθεί πλήρως.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει ξεκάθαρα με κάθε ευκαιρία ότι προτεραιότητά της είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων, μικρών και μεγάλων, ακόμη και εις βάρος της ευημερίας των πολιτών.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η επιχορήγηση των Νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό μειώθηκε κατά 860 εκατομμύρια ευρώ από το 2015 έως σήμερα. Και ακόμα χειρότερα, στον σχεδιασμό της αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η υγεία δεν αποτέλεσε προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ. Τη στιγμή που η Ιταλία διαθέτει το 10% των πόρων για την υγεία, στην Ελλάδα η κυβέρνηση επιλέγει να διαθέσει μόνο το 4,8% των πόρων του Ταμείου. Σταγόνα στον ωκεανό δηλαδή μπροστά στις ανάγκες και τα προβλήματα του συστήματος υγείας».

Κοινοποίηση