Λ. Αβραμάκης: «Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης οδηγεί στη διάλυση του ΕΣΥ και στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας» (Βίντεο)

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης οδηγεί στη διάλυση του ΕΣΥ και στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας» ανέφερε από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Λευτέρης Αβραμάκης. Ο Σερραίος βουλευτής έκανε αναφορά μεταξύ άλλων και για το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών και τα κενά που υπάρχουν σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Διαβάστε την ομιλία του κ. Αβραμάκη

Η κυβέρνηση που υποστήριξε χωρίς ντροπή ότι η λειτουργία περισσότερων και κατάλληλα στελεχωμένων ΜΕΘ θα ήταν πεταμένα λεφτά, έρχεται σήμερα και αντί να θεσπίσει κίνητρα προσέλκυσης των ιατρών στο ΕΣΥ θεσπίζει στην πραγματικότητα αντικίνητρα. Καλεί τους πολίτες να πληρώσουν για την λήψη υπηρεσιών υγείας και όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συνωστίζονται σε μακρόχρονες λίστες αναμονής, να αναζητούν δανεικά ή πολιτικό μέσο όπως συνέβαινε στη δεκαετία του ’50 για να λάβουν την αναγκαία φροντίδα υγείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι στα όσα περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο διαφωνούν και αντιδρούν καθολικά τόσο οι γιατροί του ΕΣΥ και οι ιδιώτες γιατροί όσο και οι εκπρόσωποι των ασθενών. Ποιους εξυπηρετεί λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο; Εξυπηρετεί τις ιδιωτικές κλινικές, που πλέον θα χρησιμοποιούν τον όρο νοσοκομείο, οι οποίες θα μπορούν να απασχολούν γιατρούς με μικρότερες αμοιβές λόγω της υπερπροσφοράς αλλά και θα δουν να αυξάνονται οι ασθενείς που θα απευθύνονται σε αυτές αφού ούτως ή άλλως θα χρειάζεται να πληρώνουν. Επίσης για πολλοστή φορά αυτή η κυβέρνηση ευνοεί προκλητικά τις ασφαλιστικές εταιρίες οι οποίες θα δουν πολλαπλασιασμό των συμβολαίων ιδιωτικής κάλυψης υγείας.

Τι γίνεται όμως με όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το τεράστιο κόστος που μπορεί να συνεπάγεται ένα χειρουργείο; Η κυβέρνηση μάλλον πιστεύει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων έχουν λεφτά στο στρώμα που θα ανασύρουν σε μια τέτοια ανάγκη.

Σε μια περίοδο ακραίας ακρίβειας και πληθωρισμού που οι Έλληνες περικόπτουν ακόμα από τη διατροφή τους για να τα βγάλουν πέρα η κυβέρνηση καταργεί μια από τις σπουδαιότερες κατακτήσεις της μεταπολίτευσης, τη δημόσια και δωρεάν υγεία.

Επιπρόσθετα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο όχι απλώς δεν θεσπίζει κίνητρα για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στις οργανικές θέσεις των περιφερειακών νοσοκομείων αλλά αντίθετα θεσπίζει αντικίνητρα και πρακτικά καλεί τους ιατρούς να συγκεντρωθούν στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου οι δυνατότητες ιδιωτικής απασχόλησης είναι πολύ μεγαλύτερες.

Το μόνο που έχει να παρουσιάσει η κυβέρνηση της ΝΔ σε ότι αφορά τη δημόσια υγεία στο Νομό Σερρών είναι διαρκής υποβάθμιση, περισσότερα κενά και υπολειτουργία του ΕΚΑΒ, των κέντρων υγείας του Νοσοκομείου όπου Σε σύνολο 166 οργανικών θέσεων ιατρών υπηρετούν μόλις 88 μόνιμοι και 6 επικουρικοί. Πόσες θέσεις μερικής απασχόλησης πρέπει να προκηρυχθούν και ποια θα είναι η συνεισφορά τους στην απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου; Ή θα λυθούν τα τεράστια προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Ροδόπολης που επισκεφθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες με τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Α. Ξανθό και συναντήσαμε ανθρώπους σε απόγνωση που αναγκάζονται να μεταφέρουν με φορτηγάκια και αγροτικά ανθρώπους μέχρι το Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα δυστυχώς να χάνονται ζωές κατά την μεταφορά;

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση της ΝΔ πολλαπλασιάζει την υγειονομική φτώχεια, πολλαπλασιάζει τον αριθμό των πολιτών που δεν θα λάβουν ή θα καθυστερήσουν υπερβολικά να λάβουν τις αναγκαίες ιατρικές υπηρεσίες. Στην εξέλιξη αυτής της πολιτικής τα νοσοκομεία θα καταλήξουν να είναι τμήματα επειγόντων περιστατικών και οι πολίτες θα αναγκάζονται να μεταβούν στην πλησιέστερη ιδιωτική δομή και αφού πληρώσουν να λάβουν την αναγκαία φροντίδα. Οι Έλληνες πολίτες που είναι ήδη πρωταθλητές στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας θα διαχωρίζονται ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα. Στο τέλος το μόνο που θα μείνει στα νοσοκομεία θα είναι οι γαλάζιες διοικήσεις και οι εργολάβοι.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη διότι οι εκλογές είναι κοντά και οι πολίτες πλέον γνωρίζουν. Βιώνουν την υποβάθμιση των δομών δημόσιας υγείας που φέρνει η ΝΔ και θυμούνται τις πολιτικές συστηματικής ενίσχυσης που εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας προσλήψεις, δίνοντας πρόσβαση στα Νοσοκομεία στους ανασφάλιστους, καταργώντας το πεντάευρω.

Στις εκλογές οι πολίτες θα αποφασίσουν εάν θέλουν αξιόπιστη και δωρεάν δημόσια υγεία ή αν θέλουν υγεία μόνο για όσους θέλουν και μπορούν να πληρώσουν. Στις εκλογές οι πολίτες θα αναδείξουν το ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην κυβέρνηση για να αυξηθούν οι μισθοί, να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας στα Νοσοκομεία, να διαμορφωθεί η αξιόπιστη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να θεσπιστούν κίνητρα για την πρόσληψη ιατρών στα περιφερειακά νοσοκομεία, να βελτιωθεί ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλου του πληθυσμού το δημόσιο ΕΣΥ.

Κοινοποίηση