Μουσική παράσταση διαμαρτυρίας από τον Σύλλογο Κινητικά Αναπήρων Σερρών

Για μια ακόμη χρονιά ο Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων Σερρών πραγματοποίησε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στον πεζόδρομο της οδού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Περίπου στις 11:00 το πρωί ξεκίνησε η μουσική παράσταση διαμαρτυρίας με τίτλο: «Καμία προσαρμογή στους καιάδες της ενεργειακής φτώχειας, της πείνας, των πολέμων».
Διαβάστε το μήνυμα των μελών του Συλλόγου Κινητά Αναπήρων Σερρών
Η αναπηρία αφορά τα εμπόδια που συναντά ένα άτομο με ιατρική βλάβη στην αυτόνομη διαβίωση, στην ικανοποίηση βασικών ανθρώπινων αναγκών. Έχει ως βάση τη βλάβη, η οποία θέτει στο άτομο τα εμπόδια. Σχετίζεται όμως και με την κάλυψη που παρέχει στο άτομο η οργανωμένη πολιτεία για την υπέρβαση των εμποδίων. Η αναπηρία είναι ιατρικό και κοινωνικό/κρατικό προϊόν.
Σήμερα η επιστημονική πρόοδος μπορεί να μειώσει κατά πολύ τα εμπόδια που δημιουργούν οι κινητικές βλάβες στις ζωές των ανθρώπων. Έτσι δημιουργούνται προϋποθέσεις ώστε ο κινητικά ανάπηρος σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό να ζει αυτόνομα και να μετέχει ισότιμα στη μόρφωση, στην εργασία, στον έρωτα και το σχηματισμό οικογένειας, στην κοινωνική ζωή. Εφόσον αυτό υλοποιείται τότε και η εικόνα του ως δυστυχή, άχρηστου και εξαρτημένου όντος, θα αντικαθίσταται απ’ αυτήν του ανεξάρτητου, χρήσιμου και ευτυχή ανθρώπου. Αντίστοιχα οι διακρίσεις που υφίσταται, ο οίκτος και ο ρατσισμός, θα υποχωρούν και οι σχέσεις του με την υπόλοιπη κοινωνά θα γίνονται όλο και πιο ισότιμες. Η ουσιαστική κοινωνική ισοτιμία και η κάλυψη των βασικών ανθρώπινων αναγκών αφορά πλέον και εμάς!
Ωστόσο οι Ελληνικές κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί που μετέχουν (ΟΟΣΑ, ΕΕ, ΔΝΤ) αντιμετωπίζουν την κινητική βλάβη ως ατομική-οικογενειακή υπόθεση. Οι πολιτικές που ακολουθούν για την αναπηρία περιορίζονται από τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αντικρύζουν τους ΑμεΑ ως δημοσιονομικό βαρίδι, ως μία μεγάλη αγορά καταναλωτών, ως εργαλείο για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.
Έτσι ο φετινός χειμώνας βρίσκει τους ΑμεΑ αντιμέτωπους με το θηρίο του ενεργειακού κόστους! Όμως η λειτουργία των απαραίτητων στη διαχείριση της βλάβης ηλεκτρικών συσκευών δε μπορεί να σταματήσει. Η χρήση των αναγκαίων στην υγεία και στην καθημερινότητα ηλεκτρικών βοηθημάτων δε μπορεί να διακοπεί. Η ανάγκη θέρμανσης των ΑμεΑ δε περιορίζεται. Η στρατηγική της μετατροπής της Ελλάδας σε πύλη εισαγωγής LNG, της πράσινης μετάβασης, της απελευθέρωσης της ενέργειας, αποδεικνύεται ασύμβατη με τις ενεργειακές μας ανάγκες!
Η ακρίβεια σαρώνει τα ήδη λαϊκής κατανάλωσης. Όμως η βλάβη συνεπάγεται συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες. Η διαβίωση χωρίς την αγορά/ανανέωση του αναγκαίου εξοπλισμού είναι αδύνατη. Το εισόδημα των ΑμεΑ χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση! Αλλά η κυβέρνηση λέει ότι «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει». Μας κοροϊδεύει με μέτρα «καπαμά»! Δεν καταργεί το ΦΠΑ στα ήδη πλατιάς κατανάλωσης, δεν επιβάλει μείωση των τιμών και πλαφόν σε βασικά ήδη. Προτιμά να σκορπά δις στη στρατηγική ανάδειξης της Ελλάδας σε σημαιοφόρο του ΝΑΤΟ, βαθύτερης εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις κυρώσεις στη Ρωσία, στην προστασία των κερδών των μεγάλων εταιρειών -ενέργεια κ.α.
Η δημόσια υγεία συνεχίζει να εμπορευματοποιείται και να διαλύεται! Όμως η βλάβη απαιτεί μέτρα πρόληψης, αποκατάστασης, συντήρησης. Το δίλλημα αναμονή και απολαβή ανεπαρκών υπηρεσιών ή καταφυγή στη ζούγκλα του ιδιωτικού τομέα, όπου οι χρόνιοι πάσχοντες αντιμετωπίζεται ως πορτοφόλι προς άρμεγμα, είναι ασφυκτικό για τη ζωή μας. Αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει τη στρατηγική απαξίωσης των δημόσιων δομών και εμβάθυνσης της ιδιωτικοποίησης του όλου πλαισίου -νέο ΕΣΥ. Στην περιοχή μας μεθοδικά αποδυναμώνεται το νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας, το ΕΚΑΒ, προς όφελος νέων και παλιών επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η αυτόνομη διαβίωση παραμένει κρίσιμο ζητούμενο! Η πορεία της ζωής πολλών ΑμεΑ συνεχίζει να εξαρτάται από την ικανότητα και τη διάθεση των δικών μας ανθρώπων να μας βοηθήσουν. Αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει στη στρατηγική που αντιμετωπίζει τη βλάβη ως προσωπική-οικογενειακή υπόθεση του πάσχοντα. Οι δημόσιες/δημοτικές δομές πρόνοιας-φροντίδας απαξιώνονται και ευνοούνται και πάλι τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα. Ο προσωπικός βοηθός ανοίγει πεδία κερδοφορίας για τις εταιρείες.
Όμως τα κριτήρια επιλογής (λειτουργικότητα), το πόσο που διατίθεται, το όλο πλαίσιο, προμηνύουν ότι αυτονομία δε θα υπάρξει. Ανοιχτές δημόσιες δομές φιλοξενίας, για την αυτόνομη διαβίωση του ατόμου (εάν δεν είναι εφικτή σε εξωτερικό χώρο επιλογής του) ή την αντιμετώπιση επειγόντων ζητημάτων -οικονομική αδυναμία, κακοποίηση, παραμέληση- δεν υπάρχουν ή προσομοιάζουν με φυλακές.
Η συμμετοχή μας στην εκπαίδευση υποβαθμίζεται. Τα αναγκαία μέτρα στήριξης για την είσοδο μας στις ενιαίες δομές, γενικές ή τεχνικές, απουσιάζουν. Από την προσβασιμότητα στις κτηριακές εγκαταστάσεις μέχρι την απαιτούμενη πολύπλευρη ατομική στήριξη του κάθε μαθητή/σπουδαστή ΑμεΑ η κατάσταση είναι απογοητευτική. Αντίστοιχα τα ειδικά σχολεία παραμένουν πάρκινγκ παιδιών, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό. Αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να αντιμετωπίζει το ζήτημα ως δημοσιονομικό βαρίδιο και να διαμορφώνει το πλαίσιο για τη βαθύτερη διείσδυση των ιδιωτών.
Η ανεργία συνεχίζει να είναι ο κανόνας! Οι μόνιμες θέσεις στο δημόσιο που ανοίγουν μετά από χρόνια είναι ελάχιστες. Γενικά τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας-κατάρτισης παραμένουν η μοίρα μας, ενώ ο εργασιακός μεσαίωνας προωθείται και μέσω της τηλεργασίας. Τα ΚΕΚ θησαυρίζουν από μας, η ανεργία ανακυκλώνεται και οι εργασιακές σχέσεις υπονομεύονται.
Ως αποτέλεσμα τα εμπόδια που συναντάμε στην ικανοποίηση των βασικών ανθρώπινων αναγκών μας μεγαλώνουν, όπως μεγαλώνει και η εξάρτηση μας από τους ανθρώπους μας. Επακόλουθα αναπαράγονται και ενισχύονται και οι αναχρονιστικές προς εμάς κοινωνικές αντιλήψεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση για συμπεριφορές διακρίσεων, ακόμα και περιστατικά εσκεμμένης παραμέλησης ή κακοποιήσεων, που δυστυχώς βλέπουμε καθημερινά να πολλαπλασιάζονται.
ΓΙ’ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ Η ΦΕΤΙΝΗ 3Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Με πυξίδα τις δυνατότητες και τις ανάγκες μας διεκδικούμε:
• Κατάργηση των φόρων στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν σε βασικά είδη. Γενναία αύξηση όλων των αναπηρικών επιδομάτων και συντάξεων.
• Προστασία της πρόσβασης σε κάθε ΑμεΑ στην απαιτούμενη κατανάλωση ενέργειας, θέρμανση.
• Προσωπικό βοηθό για όλους τους ΑμεΑ που δε μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα. Ενταγμένο σε δημόσια δομή, όπως το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι». Καμία εμπλοκή εταιρειών.
• Δημιουργία ανοιχτής δωρεάν και πλήρως στελεχωμένης δομής φιλοξενίας ΑμεΑ στην Π.Ε. Σερρών με ευθύνη της πολιτείας.
• Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις, τεχνικά και ιατρικά βοηθήματα.
• Γενναία χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας -Όχι στο νέο ΕΣΥ.
• Δουλειά για όλους τους ικανούς προς εργασία αναπήρους.
• Στήριξη των ΑμεΑ μαθητών/εκπαιδευτικών στα ενιαία σχολεία, ενίσχυση των ειδικών σχολίων, στήριξη των αναπήρων φοιτητών.
Κοινοποίηση