Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Μάνα» στη μνήμη της Παρθένας Κουτμερίδου-«Θα μου θυμίζει πάντα την αδερφή μου» (Βίντεο)

Μέσα σε κλίμα συγκίνηση πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής τα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Μάνα» που είναι αφιερωμένο στην Παρθένα (Πάττυ) Κουτμερίδου και σε όλες τις μητέρες, οι οποίες έφυγαν από τη ζωή πρόωρα.

Η Πάττυ Κουτμερίδου «έφυγε» από τη ζωή πολύ νωρίς σε ηλικία 38 ετών, ενώ ήταν έγκυος στον 7ο μήνα και είχε νοσήσει από κορονοϊό. Το μωρό της άτυχης Πάττυ ήρθε στη ζωή, ωστόσο η ίδια δεν τα κατάφερε.

Ο αδερφός της Παρθένας (Πάττυ) Κουτμερίδου, Θοδωρής μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης, συγκινημένος ανέφερε ότι κάθε φορά που θα περνάει από το άγαλμα θα του θυμίζει πάντα την αδερφή του.

Συγκεκριμένα ο Θοδωρής Κουτμερίδης ανέφερε:

«Κάθε φορά που θα περνάμε από το άγαλμα θα πρέπει να θυμόμαστε όλες αυτές τις χαμένες μητέρες. Εμένα προσωπικά θα μου θυμίζει πάντα την αδερφή μου. Ο καθένας μπορεί να θυμάται την μητέρα του και να τη σέβεται, αλλά θα πρέπει να εκτιμούμε ξανά τις γυναίκες να τις αγαπάμε κάθε φορά που βλέπουμε το άγαλμα και να αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι ο ρόλος που παίζουν στην κοινωνία μας. Φέρνουν τη ζωή στον κόσμο και δίνουν αξία σε κάθετι που υπάρχει στον κόσμο. Να γίνει ένα άγαλμα γι αυτές ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε».

Ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης και ο πατέρας της Πάττυ, Στάθης Κουτμερίδης έκαναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, το οποίο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Αχιλλέας Βασιλείου και αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση και του πρώην Βουλευτή Σερρών Ευστάθιου Κουτμερίδη. Το μνημείο βρίσκεται στο κεντρικό πάρκο της πόλης των Σερρών.

Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Σερρών ανέφερε τα εξής:

«Με αίσθημα βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιούμε σήμερα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τη Μητέρα, αυτό το πανανθρώπινο σύμβολο της γέννησης, της δύναμης και της αγάπης, την αιώνια πηγή ζωής και δημιουργίας. Τιμούμε τη Μάνα, το ζωντανό παράδειγμα αφοσίωσης και ανιδιοτέλειας, τη γυναίκα, που ζει την ευτυχία της θυσίας και της συνεχούς προσφοράς για την ευτυχία του άλλου. Το Μνημείο που αποκαλύπτουμε σήμερα είναι μία ελάχιστη έκφραση τιμής και ευγνωμοσύνης για τους αγώνες, την προσφορά και τις θυσίες της Μάνας, που δίνει τα πάντα ακόμη και την ίδια της τη ζωή για τα παιδιά της. Είναι αφιερωμένο στις Μάνες που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή αλλά ζούνε για πάντα μέσα στις καρδιές των παιδιών τους. «Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει». Σε αυτά τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη συμπυκνώνεται όλο το νόημα και η σημασία της ύπαρξης της Μάνας για το κάθε παιδί. 

Γιατί η Μάνα δεν παύει ποτέ για τον καθένα μας να υπάρχει δίπλα του και να τον προστατεύει παντοτινά. Αυτή ακριβώς τη διάσταση της μητρικής μορφής, τον ισχυρό και αδιάρρηκτο δεσμό της μάνας με τα παιδιά της αποδίδει το Μνημείο αυτό. Μνημείο που φιλοτεχνήθηκε προς τιμή της Μάνας από τον γλύπτη Αχιλλέα Βασιλείου και αποτελεί δωρεά στον Δήμο Σερρών από το ΄Ιδρυμα Ωνάση και τον πρώην Βουλευτή Σερρών Στάθη Κουτμερίδη, ο οποίος πριν από ένα χρόνο έχασε την κόρη του Πάττυ από κορονοϊό λίγο μετά τη πρόωρη γέννηση του πρώτου της παιδιού. Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και των Σερραίων θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τους δωρητές για αυτή τους την προσφορά στον Δήμο. Προσφορά που θα στέκει για πάντα εδώ στο Κεντρικό Πάρκο της πόλης των Σερρών να θυμίζει και να τιμά τις μάνες που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή.

Αλλά και να προστατεύει συμβολικά τα παιδιά, που καθημερινά επισκέπτονται και χαίρονται αυτό το Πάρκο. Γιατί το Μνημείο που αποκαλύπτουμε σήμερα δεν αποτελεί απλώς μία υλική και άψυχη υπόσταση, αλλά φέρει την ψυχή, τον σεβασμό και την αγάπη που του δίνουμε εμείς. Και αυτός ο σεβασμός και η αγάπη αξίζει απόλυτα στις Μητέρες που έφυγαν πρόωρα και απροσδόκητα από τη ζωή! Η μνήμη σας θα μείνει για πάντα ζωντανή! Σας ευχαριστούμε!»

Η τελετή πλαισιώθηκε μουσικά από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σερρών με πένθιμα εμβατήρια και από τη χορωδία της Ευξείνου Λέσχης Σερρών με ένα ποντιακό τραγούδι για τη μάνα.

 

Κοινοποίηση