Τις θέσεις του, αλλά και τους υποψηφίους του, παρουσίασε ο συνδυασμός «Πανεπιστημονική Γεωτεχνικών- Συνεργαζόμενοι».
Το ψηφοδέλτιο της Διοικούσας Επιτροπής παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας, του συνδυασμού, απαρτίζεται από τους εξής:
ΓΕΩΛΟΓΟΙ
ΜΑΝΔΑΝΑΣ ΑΡΓΥΡΙΟΣ του ΖΗΣΗ
ΓΕΩΠΟΝΟΙ
ΓΟΥΣΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του ΠΑΥΛΟΥ
ΚΟΚΑΡΙΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΜΠΡΑΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
ΜΠΡΑΤΣΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ του ΦΙΛΙΠΠΟΥ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ
ΚΑΛΦΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ
ΜΑΡΚΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΙΩΑΝΝΗ
Στην ανακοίνωση του συνδυασμού αναφέρονται τα εξής:
«ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
Συναδέλφισσα, συνάδελφε γεωτεχνικέ
Η επίθεση στα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, όχι απλά συνεχίζεται αλλά εντείνεται και επιταχύνεται σε συνθήκες κινδύνου γενίκευσης ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου. Κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, αστικά πολιτικά κόμματα, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προετοιμάζουν τους λαούς για τους «δύσκολους χειμώνες» που έρχονται.
Μιλάνε για “έκτακτες καταστάσεις” και “πολεμικές συνθήκες”. Προαναγγέλλουν “μεγάλες ελλείψεις στην ενέργεια”, “δελτίο στα τρόφιμα”, “εκτίναξη της ακρίβειας”, “γενικευμένη φτώχεια”, “σκοτεινές πόλεις”, “κρύα σπίτια”.
Όλα αυτά δεν είναι “φυσικά φαινόμενα”, ούτε αποτέλεσμα μιας “κακής συγκυρίας”, όπως θέλουν να τα παρουσιάσουν. Δεν αποτελούν “απόκλιση από την κανονικότητα, στην οποία κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε”, όπως λένε.
Πίσω από τη φτώχεια, την ακρίβεια, την ανεργία, τον πόλεμο, πίσω από την καταστολή ο ένοχος και οι αιτίες είναι οι ίδιες και έχουν ονοματεπώνυμο:
-Είναι τα τεράστια αδιέξοδα, οι αντιθέσεις και οι αξεπέραστες αντιφάσεις ενός δρόμου ανάπτυξης που έχει ως μοναδικό σκοπό και κίνητρο το κέρδος.
-Είναι η πολιτική όλων των κυβερνήσεων, ανεξάρτητα από “χρώμα” και “πρόσημο”, η οποία θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Άλλωστε, η “βαρυχειμωνιά” δεν τους αφορά όλους. Την ίδια ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα, τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην ενέργεια, τις μεταφορές, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τον τουρισμό κι αλλού, σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
-Είναι η “κανονικότητα” ενός κράτους που θωρακίζεται για να αντιμετωπίσει τον “εχθρό-λαό”, σε μια περίοδο που φουντώνει η λαϊκή οργή.
Παρά τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα, παρά τον διαρκώς αυξανόμενο πλούτο, η κοινωνική πλειοψηφία καταδικάζεται να ζει σε συνθήκες προηγούμενων αιώνων. Την ίδια ώρα προστίθενται νέες εστίες έντασης και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα στο ευρωατλαντικό (ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ) και το υπό διαμόρφωση ευρωασιατικό (Κίνα – Ρωσία) κέντρο. Αποκορύφωμα είναι οι εκατέρωθεν απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων.
Πρόκειται για μια πραγματικότητα που επιδρά άμεσα στη ζωή της πλειοψηφίας των γεωτεχνικών που προσπαθούν να επιβιώσουν από την εργασία τους, είτε ως μισθωτοί του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, είτε ως αυτοαπασχολούμενοι, των γεωτεχνικών που είναι άνεργοι, ετεροαπασχολούμενοι, ή νέοι απόφοιτοι και αντιμετωπίζουν τεράστια εμπόδια στην άσκηση της επιστήμης που σπούδασαν.
Σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον καλούμαστε να ψηφίσουμε για τα όργανα Διοίκησης του ΓΕΩΤΕΕ, ενός φορέα που, όχι μόνο δεν στάθηκε ποτέ δίπλα στον επιστήμονα γεωτεχνικό αλλά αποτέλεσε το καλύτερο στήριγμα της εκάστοτε κυβέρνησης και της πολιτικής που συνθλίβει τις ζωές μας.
Συναδέλφισσα, συνάδελφε,
Πολλοί είναι αυτοί που θα σου ζητήσουν την ψήφο, προτάσσοντας ως κριτήριο τη συναδελφική, εργοδοτική ή ακόμα και τη φιλική σχέση μαζί τους.
Ουσιαστικά σε καλούν να ξεχάσεις ότι εκπροσωπούν πολιτικούς χώρους που έχουν τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που βιώνουμε. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ΔΑΚΕ (ΝΔ) , ΣΥΡΙΖΑ (ΓΕΚ) και ΔΗΣΥ (ΠΑΣΟΚ) έχουν μοιράσει τις καρέκλες στο προεδρείο του ΓΕΩΤΕΕ και ήδη διαπραγματεύονται τις επόμενες. Όλοι τους, άλλοτε με μία φωνή και άλλοτε με τις αναγκαίες δια-παραταξιακές “αντιπαραθέσεις”, στηρίζουν τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών και ομίλων υπονομεύοντας την ικανοποίηση των δικών σου αναγκών.
Για αυτό και δεν βγάζουν άχνα για: την ανεργία και την ετεροαπασχόληση που βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη καθώς το 40% των νέων αποφοίτων γεωτεχνικών σχολών απασχολείται σε αντικείμενα άσχετα με το περιεχόμενο των σπουδών του τη δουλειά με το μπλοκάκι, που νομιμοποιήθηκε ως μορφή εξαρτημένης εργασίας, τσακίζει κόκαλα ειδικά στους νεότερους μισθωτούς συνάδελφους.
Το ίδιο και οι χαμηλοί μισθοί και τα ωράρια λάστιχο τη ληστεία εισοδήματος με την ακρίβεια, τους έμμεσους και άμεσους φόρους, το τέλος επιτηδεύματος στους αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους κλπ, τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς που έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας την ασφάλιση την υγεία και την παιδεία που έχουν καταντήσει ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα τη στιγμή που μέσα στην πανδημία όλοι μας βιώσαμε με ιδιαίτερη όξυνση τις συνέπειες των πολιτικών που εφάρμοσαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις την πολιτική της πράσινης μετάβασης που μετατρέπει την ενέργεια σε πανάκριβο εμπόρευμα στο πλαίσιο της “απελευθερωμένης” αγοράς, με το κλείσιμο και την απαξίωση των εγχώριων παραγωγικών μονάδων, όπως του λιγνίτη, το εμπόριο ρύπων, το χρηματιστήριο Ενέργειας, τα “πράσινα” χαράτσια και το πανάκριβο ενεργειακό μείγμα με βάση το εισαγόμενο φυσικό αέριο και τώρα το ακόμη πιο ακριβό αμερικανικό υγροποιημένο αέριο (LNG), τα χερσαία οικοσυστήματα και την γεωργική γη σε χώρους εγκατάστασης ΑΠΕ.
Σύσσωμοι προχωράνε το σχέδιο που έχουν για μετατροπή του επιμελητηρίου σε έναν εισπρακτικό μηχανισμό μεθοδεύοντας ακόμα και την αναγκαστική είσπραξη χρωστούμενων εισφορών των μελών του ΓΕΩΤΕΕ.
Από κοινού επιδιώκουν:
-την τροποποίηση του νόμου, που επέβαλε μέχρι σήμερα στους κτηνιάτρους την υποχρέωση οικονομικής ενημερότητας από το ΓΕΩΤΕΕ κατά τη συνταξιοδότηση ώστε αυτή να επεκταθεί και στους υπόλοιπους κλάδους (γεωπόνους, γεωλόγους, δασολόγους, ιχθυολόγους).
-τη θέσπιση υποχρέωσης εγγραφής στο ΓΕΩΤΕΕ αποφοίτων και άλλων σχολών με στόχο να μεγαλώσει η βάση από την οποία θα απομυζά το ΓΕΩΤΕΕ έσοδα.
-τη μετατροπή του επιμελητηρίου σε έναν “τροχονόμο” του επαγγέλματος που θα καθορίζει το τι μπορεί να κάνει ο κάθε απόφοιτος ανάλογα με τα σεμινάρια που έχει παρακολουθήσει και τις πιστοποιήσεις που έχει λάβει πληρώνοντας τα αντίστοιχα ποσά στο ΓΕΩΤΕΕ.
Από κοινού υπονόμευσαν και το ελάχιστο ίχνος δημοκρατικής λειτουργίας του επιμελητηρίου προωθώντας την ουσιαστική κατάργηση της Συνέλευσης των Αντιπροσώπων, με τη μεταφορά της αρμοδιότητας καθορισμού της σύνθεσης των πειθαρχικών συμβουλίων από αυτή στο ΔΣ.
Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο η κοινή διαπίστωση του συνόλου των συναδέλφων που προσπαθούν να ζήσουν με την εργασία τους ότι η εγγραφή τους στο ΓΕΩΤΕΕ δεν τους προσφέρει τίποτα.
Η συντριπτική πλειοψηφία των γεωτεχνικών δεν θέλουν να ακούνε για ΓΕΩΤΕΕ. Όμως η φυγή, η στείρα αποστροφή, η αδράνεια και η αποχή δεν είναι λύση. Σε βάρος μας είναι και οι αυταπάτες ότι μια αναβάθμιση “τύπου ΤΕΕ” μπορεί να φέρει κάτι καλύτερο.
“Αναβαθμισμένος ρόλος” του ΓΕΩΤΕΕ σημαίνει:
-Νέα χαράτσια για την πλειοψηφία των γεωτεχνικών.
-Κυνήγι σεμιναρίων – εξετάσεων και πιστοποιήσεων με το αζημίωτο για την απόκτηση του δικαιώματος άσκησης της επιστήμης μας. Στήριξη της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου
-δυσκολότερη επιβίωση για τους αυτοαπασχολούμενους.
Σήμερα, η πλειοψηφία των γεωτεχνικών έχουμε ανάγκη από έναν φορέα που:
-στηρίζει διεκδικήσεις για κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, άμεσες προσλήψεις γεωτεχνικών, για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και όλων των χαρατσιών, για αύξηση του αφορολόγητου και καθιέρωσή του στους αυτοαπασχολούμενους, ενάντια σε κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, επαγγελματικού εξοπλισμού, τραπεζικών λογαριασμών.
-προτάσσει τις δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν για ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, κόντρα στις κατευθύνσεις της ΚΑΠ και αξιοποίηση του ορυκτού – ενεργειακού πλούτου και των δασικών οικοσυστημάτων με κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων.
Η άνοδος του ψηφοδελτίου “Πανεπιστημονική Γεωτεχνικών & Συνεργαζόμενοι” αποτελεί προϋπόθεση για να ενισχύονται τα εμπόδια στη λειτουργία του ΓΕΩΤΕΕ ως μηχανισμού υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής. Για να διεκδικηθούν από καλύτερες θέσεις σύγχρονα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας.
Συνάδελφε, συναδέλφισσα
Σωτήρες δεν υπάρχουν.
Αυτό που χρειάζεται σήμερα για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα και η αισιοδοξία είναι ένα νέο αγωνιστικό ξεκίνημα, ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια κι ακρίβεια, ενάντια στη λεγόμενη πράσινη μετάβαση των χρηματιστηρίων της Ενέργειας, της αφαίμαξης των εργαζομένων και της περιβαλλοντικής καταστροφής, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν, ενάντια στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός με τις πολεμικές δαπάνες σήμερα και που θα καταλήξει να τον πληρώνει και με το αίμα των παιδιών του αύριο.
Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό στον αγώνα για την ανατροπή. Οι αγώνες αυτού του διαστήματος σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους, στην COSCO, την “e-food”, τη ΛΑΡΚΟ, τα Λιπάσματα Καβάλας κι αλλού, έδειξαν τι μπορούν να καταφέρουν οι εργαζόμενοι, αν γυρίσουν την πλάτη στις λογικές της αναμονής “κυβερνητικών σωτήρων” και των άσφαιρων αντικυβερνητικών μετώπων που αντικειμενικά έχουν στόχο την αναβάπτιση μιας “άλλης” κυβέρνησης της “αριστεράς”, αν πιστέψουν στη δύναμή τους και στηριχθούν στον δικό τους αγώνα.
Ας σκεφτούμε τι θα μπορούσε να γίνει αν πολλαπλασιάζονταν αυτά τα παραδείγματα, αν πολλαπλασιάζονταν οι εστίες αντίστασης κι αγώνα, αν μεγάλωνε η συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα και σε άλλους μαζικούς φορείς, αν συγκροτούνταν ένα μεγάλο, ρωμαλέο κίνημα που θα ανοίγει το δρόμο για διέξοδο προς όφελος του λαού στοχεύοντας τον πραγματικό μας αντίπαλο, που είναι το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις, και η ΕΕ, για να γίνει ο λαός μας νοικοκύρης στον τόπο του και στον κόπο του.
Σε αυτόν το δρόμο ο γεωτεχνικός θα μπορεί να ασκεί την εργασία του με αξιοπρέπεια και να ζει με πλήρη δικαιώματα ασκώντας το αντικείμενο της επιστήμης του σε όλο το εύρος των σπουδών του. Δεν παζαρεύουμε τίποτα.
Διεκδικούμε να ζούμε με βάση τις πραγματικές δυνατότητες.
Αγωνιζόμαστε για:
-Αγροτική – κτηνοτροφική παραγωγή – μεταποίηση, αλιεία, ορυκτό -ενεργειακό πλούτο, δάση και νερό στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών με προστασία του περιβάλλοντος, αντισεισμική – αντιπλημμυρική θωράκιση.
-Η ενέργεια, τα τρόφιμα, τα βασικά αγαθά να μην παράγονται ως εμπορεύματα κάτω από τον έλεγχο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.
-Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, σύγχρονη και υψηλού επιπέδου υγεία – ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.
-Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή, μόρφωση και ενιαία ανώτατη εκπαίδευση.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:
Να καταργηθούν η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και τα απαράδεκτα χαράτσια.
Μοναδικό προαπαιτούμενο για την άσκηση του επαγγέλματος να είναι το πτυχίο.
Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν επιμόρφωση από τα πανεπιστήμια. Καμιά διασύνδεση της οικονομικής ενημερότητας στο ΓΕΩΤΕΕ με τη διαδικασία συνταξιοδότησης των μελών του Κατάργηση της διασύνδεσης που ισχύει ήδη για τους κτηνιάτρους.
Η εγγραφή στο ΓΕΩΤΕΕ να είναι προαιρετική. Αναστολή της καταβολής της ετήσιας συνδρομής για τους άνεργους γεωτεχνικούς Αναστολή κάθε διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης οφειλών προς το ΓΕΩΤΕΕ Στις 11 Δεκέμβρη:
δίνουμε δύναμη στη δύναμή μας Ψηφίζουμε τον συνδυασμό Πανεπιστημονική Γεωτεχνικών- Συνεργαζόμενοι».