Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κώττας
Χωρίς θέρμανση παραμένει το δικαστικό μέγαρο Σερρών, όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών Παναγιώτης Καρίπογλου, καθώς- όπως δήλωσε- υπάρχει ένα πολύ μεγάλο χρέος προς την εταιρεία από πέρυσι κι αυτό δεν έχει πληρωθεί.
«Φροντίζουν οι υπηρεσίες του Πρωτοδικείου, γιατί δεν είναι υπεύθυνος ο δικηγορικός σύλλογος σ’ αυτό, καταλαβαίνετε ότι είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Παρενέβην κι εγώ όταν μου ζητήθηκε και όντως μίλησα με κάποιους αρμοδίους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης» ανέφερε ο κ. Καρίπογλου, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά πως επικρατεί κρύο μέσα στο δικαστικό μέγαρο και πως στις δικαστικές αίθουσες υπάρχουν μεν κλιματιστικά που λίγο «μαλακώνουν» την κατάσταση, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.
«Ευτυχώς δεν έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες, γιατί νομίζω πως δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι δικαστικές αίθουσες. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις Σέρρες, αλλά και σε άλλα Πρωτοδικεία» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, κάνοντας λόγο για απαξίωση της δικαιοσύνης:
«Αυτό δείχνει και τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στη δικαιοσύνη κι όχι μόνο αυτή η κυβέρνηση, αλλά και η προηγούμενη. Το μόνο που κάνουν είναι να απαξιώνουν κάθε κτίριο της δικαιοσύνης, τον τρόπο που απονέμεται η δικαιοσύνη. Απαιτούμε να υπάρχουν εισαγγελείς και ανακριτές που θα παρεμβαίνουν όπως στο Βέλγιο, αλλά βλέπετε το χάλι, να μην υπάρχουν τηλέφωνα, να μην υπάρχει θέρμανση, να μην υπάρχουν υπάλληλοι. Δικαιοσύνη χωρίς χρήματα δεν γίνεται και πιστέψτε με ο Ελληνικός λαός μέσα από τα μεγαρόσημα, από τα πιστοποιητικά που πληρώνει καθημερινά για οποιαδήποτε πράξη γίνεται στα δικαστήρια δίνει πολύ μεγάλα ποσά για να λειτουργεί όλο αυτό το σύστημα καλά και ομαλά. Τα χρήματα αυτά όμως οι κυβερνήσεις τα κρατάνε και τα ρίχνουν στο καλάθι του χρέους επίτηδες. Αφήνουν τη δικαιοσύνη σ’ αυτά τα χάλια. Ναι μεν έτσι ωφελούνται μικροκλέφτες, μικροαπατεώνες τις περισσότερες φορές, αλλά η έλλειψη εισαγγελέων, κτιρίων και γενικά υποδομών ωφελεί αυτούς που έχουν τις σοβαρές υποθέσεις και των οποίων οι υποθέσεις παραγράφονται, χάνονται ή αλλοιώνονται δικογραφίες, δεν υπάρχει μετάφραση εγγράφων όπως με τη Siemens. Όλα αυτά είναι στοχευμένα».
Σύμφωνα με τον κ. Καρίπογλου, δεν αφορά μόνο τις Σέρρες, αλλά τη γενικότερη στάση της εκτελεστικής εξουσίας απέναντι στη δικαιοσύνη, να την ελέγχει και να την ποδηγετεί και πρόσθεσε:
«Κλείνοντας θέλω να πω, πως θα αναγκαστεί η προϊσταμένη του πρωτοδικείου της εισαγγελίας να πάρει τηλέφωνο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να παρακαλέσει για θέρμανση. Καταλαβαίνετε ότι όλο αυτό δημιουργεί μια υποχρέωση για να υπάρξει αντίστοιχη εξυπηρέτηση στο μέλλον. Αν ελέγξετε τι συμβαίνει στα δημόσια κτίρια, θα βρείτε ‘σκελετούς’. Ο κόσμος που λέει ότι ζούμε κατά τύχη έχει απόλυτο δίκιο».