
Παρουσιάστηκε το πρωί της Κυριακής το ιστορικό λεύκωμα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Εμμανουήλ Παπάς» «Ο Εμμανουήλ Παπάς και η γενέτειρά του» στο σχολαρχείο της Τοπικής Κοινότητας. Πρόκειται για ένα λεύκωμα, το οποίο φέρει την υπογραφεί του Βασίλη Κάρτσιου. Μέσα από τις σελίδες του ιστορικού αυτού λευκώματος αποκαλύπτεται όχι μόνον η ιστορία του εθνικού Ήρωα της Επανάστασης του 1821 Εμμανουήλ Παπά και της γενέτειράς του Δοβίστας Σερρών, αλλά και η ιστορία των οικισμών της ευρύτερης περιοχής των Δαρνακοχωρίων, το μεγαλύτερο, και το ιστορικά κρισιμότερο, τμήμα της οποίας ανήκει σήμερα στον δήμο.

«Η έκδοση αυτού του Ιστορικού Λευκώματος για τον ήρωά μας, Εμμανουήλ Παπά και για τη γενέτειρά του, την ιστορική Δοβίστα Σερρών, υπήρξε διακαής πόθος πολλών ετών για τα διοικητικά συμβούλια του Συλλόγου μας. Υπό το βάρος της ευθύνης για την ανάδειξη της μοναδικής προσωπικότητας, της προσφοράς και της θυσίας υπέρ του έθνους του συντοπίτη μας Εμμανουήλ Παπά, η ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας αποτελεί ιστορική καμπή στην ιστορία, όχι μόνο του Συλλόγου μας αλλά και αυτής καθαυτής της γενέτειράς του, που από το 1927 φέρει το όνομά του» τόνισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Εύα Πιένκος Ματάκου.

Εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών Βασίλης Γιαννογλούδης. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας, η αντιδήμαρχος Πολιστιμού Ελένη Πατρίκη, ο πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργος Πάνου και ο Αντώνης Μαλλιάρης, των εκδόσεων Μαλλιάρης Παιδεία. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Μαρία Νάβαλη.

«Η τεκμηριωμένη αφηγηματική γραφή του συγγραφέα μάς ταξιδεύει μέσα στον ιστορικό χρόνο από την εποχή της κλασικής αρχαιότητας μέχρι τους πρώτους σκοτεινούς αιώνες της τουρκικής επικυριαρχίας, και τη λαμπρή περίοδο της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821, αλλά και μέχρι την περίοδο του μεσοπολέμου και τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο» ανέφερε στην ομιλία του, ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παπά Δημήτρης Νότας.

«Το ιστορικό αυτό λεύκωμα είναι καρπός συλλογικής προσπάθειας και προσφοράς καθώς τόσο ο συγγραφέας όσο και ο σύμβουλος εκδότης αποτελούν γέννημα θρέμμα της ηρωικής Δοβίστας, που από το 1927 φέρει το όνομα του εθνικού μας ήρωα, όπως υπερήφανα φέρει το όνομά του και ο δήμος μας. Έτσι, λοιπόν, με ιδιαίτερη συγκίνηση χαιρετίζω την έκδοση του ιστορικού αυτού λευκώματος. Η χαρά μου είναι έκδηλη για έναν ακόμη επιπρόσθετο λόγο. Γιατί πρόκειται για την υλοποίηση ενός στόχου στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «Εμμανουήλ Παπάς», μέσω του τοπικού προγράμματος Leader του νομού Σερρών, προσπάθεια στην οποία από την πρώτη στιγμή ο δήμος Εμμανουήλ Παππά στάθηκε αρωγός και συμπαραστάτης, και προσωπικά και εγώ ως δήμαρχος και ως μέλος του ΔΣ της ΑΝΕΣΕΡ» συνέχισε ο δήμαρχος.
